Magic cARpeT

Jordi Huarte (@JorgeHuna)
Escola 9 Graons, Barcelona
Jordi Casas (@JordiCaAb)
Escola 9 Graons, Barcelona
Òscar Ortego (@OscarOrfu)
Escola 9 Graons, Barcelona

MAGIC_cARpeT és una proposta desenvolupada a l’escola 9 Graons de Barcelona amb alumnes de P3 i P4.

Basant-se en l’experimentació i expressió musical, l’expressió corporal i la llengua estrangera (anglès), els infants participen activament,de forma individual i cooperativa, en l’audició i posterior recomposició de la música escoltada a través d’una catifa interactiva.

MAGIC_cARpeT està realitzada bàsicament amb l’Scratch i el Makey Makey però en diferents moments de la seva programació també es veurà complementada amb l’aplicació musical Chrome Music Lab.

El punt de partida de l’activitat arrenca amb fases inicials on els infants interactuen amb les aplicacions Rhythm i Melody Maker del Chrome Music Lab per tal d’experimentar, treballar i ser conscients de diferents patrons rítmics o conceptes musicals com el tempo.

A continuació (a la fase Carpet-TAC) se’ls presenta una gran catifa on hi ha disposades unes empremtes marcades cadascuna amb colors i amb la forma de peus. Aquí descobriran que en el moment de posar els dos peus s’activen diferents sons i melodies gràcies a l’Scratch i el Makey Makey especialment dissenyats.

Més endavant descobriran altres formes d’interacció per tal d’activar els sons, amb altres parts del cos, combinant empremtes o activant en grup.

Als infants, avançant en la seqüència de l’activitat i aleshores conformats en grups de 5, se’ls presenta una seqüència de colors. És el moment en que cada membre del grup s’ha de situar sobre les empremtes corresponents de la catifa seguint l’ordre establert per la seqüència donada i sonarà la idea rítmica o melòdica quan posi els dos peus al lloc indicat. Quan l’ordre en que tot el grup se situa en els espais corresponents sigui el mateix que la seqüència donada, s’activa la seqüència de repte aconseguit i sonarà la composició completa amb les cinc idees rítmiques o melòdiques.

Acabem de crear una cançó! Una cançó que també podran ballar o amb la que expressar corporalment com decideixin. La resta d’infants no presents a la catifa poden acompanyar a la melodia resultant amb els instruments de percussió disposats per l’ocasió.

La proposta es va repetint amb les diferents combinacions de colors que es generen de manera aleatòria a la pantalla tàctil, cadascuna d’elles amb una melodia o patró rítmic diferent.

Però la MAGIC_cARpeT ens tindrà més sorpreses preparades i reptes cooperatius! Ens acompanyeu a descobrir-ho?

https://escola9graons.wixsite.com/magiccarpet