Amb aquesta imatge animada recordem com es mesura amb el peu de rei. Recorda que ho fem en dos fases.

  1. Lectura de la part entera. Primer mirem quants centímetres i mil·límetres sobrepasem amb el zero del nonius (la part baixa), en aquesta imatge són 2 centímetres amb 4 mil·límetres (o 24 mil·límetres, que és el mateix)
  2. Lectura de la part decimal. Hem de mirar quina de les divisions del nònius apunta exactament a qualsevol divisió del regle fix. La part decimal (dècimes de mil·límetre) serà la que correspon a la divisió del nònius en que hi ha hagut la coincidència amb la del regle fix. En aquesta imatge seria la línia del 7 del nònius la que coincideix amb una línia del regle fix a dalt. Per tant, la mesura final serà 24 mil·límetres sencers + 7 dècimes de mil·límetre ===> 24,70 mil·límetres, o el que és el mateix ===> 2,470 cm

Peu de rei

Fins la propera.