Projecte científic

Amb aquest projecte vam aconseguir el premi a la final nacional de la First Lego League i a les Jornades Científiques i Tecnològiques de l’Hospitalet.

El repte:

Resoldre el Trencaclosques Energètic

Seleccionad un edificio de vuestra comunidad y examinad cómo se emplea la energia. Hablad con expertos y proponed soluciones para reducir el consumo o fomentar el uso de energias alternativas, vuestra propuesta ha de ser realista y capaz de crear un cambio positivo. Difundid y compartid la propuesta con vuestra comunidad.

La nostra solució:

Aplicació de les energies renovables als edificis d’habitatges del barri de Bellvitge

A partir d’una ecoauditoria dissenyada per nosaltres mateixos sobre una comunitat de veïns tipus del nostre barri vam calcular els nostres consums energètics i la nostra contribució al deteriorament mediambiental. Aquest va ser el punt de partida del nostre projecte, que pretén estudiar les possibilitats d’aprofitament de les energies renovables als edificis d’habitatges del nostre barri: Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat.

Aquests edificis tenen molt bones condicions per a l’implantació de l’energia solar: blocs aïllats, molt separats entre si, i amb una orientació pràcticament N-S. Però estan construïts sense aïllament tèrmic i molt expossats al vent.

 

La nostra proposta inclou una instal·lació fotovoltaica connectada a la xarxa formant parasols sobre les finestres de la façana sud dels edificis d’habitatges de Bellvitge. La inclinació d’aquests parasols, a més de l’aïllament tèrmic interior amb Pladur i finestres amb ruptura de pont tèrmic, permet reduir les necessitats de calefacció i d’aire condicionat, actuant com un tendall (ombra a l’estiu, sol a l’hivern). Malgrat la superfície de captadors, només es pot cobrir un 25% dels consums elèctrics individuals actuals, per la qual cosa és bàsic impulsar mesures d’estalvi energètic.

Podem cobrir el 100% de les nostres necessitats elèctriques als espais comunitaris dels edificis instal·lant microaerogeneradors (de fabricació nord-americana) a l’empit del terrat a la façana nord dels edificis.

El 80% de les nostres necessitats de gas natural per obtenir aigua calenta sanitària es poden cobrir amb una instal·lació solar tèrmica al terrat. El 20% restant, amb el biogas produït per un digestor instal·lat al pati d’accés i alimentat amb els residus orgànics dels veïns.

Donat que la nostra proposta representa una despesa econòmica molt important, hem dissenyat un pla d’execució tenint en compte les possibles subvencions i beneficis econòmics de les diferents instal·lacions, que ha estat acceptat per la comunitat de veïns tipus que vam escollir per fer l’estudi.

L’impacte visual de la nostra proposta ha estat acceptat per l’Àrea de Mediambient de l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

Els guanys mediambientals són importants. Si la nostra proposta s’apliquès a tot el barri, entre els 26.454 habitants que hi vivim podríem:

Estalviar 1.430 Tep/any (recursos naturals que s’esgoten)

Deixar d’emetre 606,5 T de CO2/any

Deixar d’emetre 12,9 T de metà/any

Fantàstic!!

One thought on “Projecte científic

  1. Pingback: L’espai verd de l’IES Bellvitge » El nostre projecte d’aplicació de les energies renovables ha estat premiat a la First Lego League

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *