TEXTOTECA DE 4t A

llibres

Per tal de completar aquesta col·lecció, cadascú de vosaltres ha d’escriure un comentari aquí sota amb aquesta estructura:

1. Exemple de text X

“………” (Nom i cognoms: Títol de l’obra)

2. Exemple de text Y

“……..” (Nom i cognoms: Títol de l’obra)

On X i Y són el nom de dos tipus de text diferents que haureu de triar de la llista que hi ha a la pàgina 52 del llibre de Català, i “……….” és un fragment d’un text que es pugui classificar d’acord amb el tipus que hàgiu triat a X i Y, i que cal reproduir entre cometes i esmentar-ne l’autor i el títol de l’obra d’on s’ha extret, també d’acord amb el format que s’especifica.

Per tal d’avaluar aquesta tasca es tindrà en compte, d’una banda, l’originalitat en la tria del dos tipus de text i, sobretot, l’encert en la tria dels exemples. Per tant, heu d’intentar no repetir-vos gaire en les tipologies que hagin escollit els vostres companys i ser perspicaços en la tria dels fragments.

Per tant, navegueu per la xarxa o per una biblioteca, remeneu llibres, llibretes, papers, lletres… llegiu allò que trobeu, trieu el que més us agradi i compartiu-ho amb nosaltres, que segur que serà ben rebut.

Endavant!

23 thoughts on “TEXTOTECA DE 4t A

 1. Alejandro Rosa Carrasco

  1. Exemple de text explicatiu o expositiu.
  “Morris Kete Luo s’especialitza en els estudis de la civilització maia, molts dels temples i dels monument, portaven unes inscripcions i d’aquestes es repetia una i altra vegada un grup de números: (1.366.560) Si aquest grup és la unitat que es refereix a un dia, llavors es converteixen en anys, que serien uns 3740 anys. D’acord als registres de la literatura maia, la Terra serà destruïda cada 3740 anys, mentre que la vida a la Terra ha estat destruïda quatre vegades en el passat. En altres paraules, els éssers humans actuals a la Terra haurien de ser la cinquena generació de descendents.

  Càlculs científics demostren que els pols magnètics solars es revertirà un cop cada 3.740 anys, per tant cada 3.740 anys es temps d’intercanvi, i la data en que cau, és en el segle XXI justament el dia 22 de desembre.”

  Wensheng internacional d’escriptors, enginyers, científics i aficionats: Predicció maia de la fi del món

  2. Exemple de text argumentatiu.
  “Tinc un Macbook i un iPhone. L’iPhone és un telèfon tan potent com tancat. Per exemple, només puc posar-hi música mitjançant iTunes. Així doncs, no puc emprar només GNU/Linux al meu MacBook, ja que sempre que tingui l’iPhone necessitaré l’iTunes. Això és així perquè Apple ho ha volgut. Apple no em deixa sincronitzar la meva música entre l’iPhone i l’ordinador mitjançant un altre programa, com l’Amarok. No és un problema tècnic, és una decisió deliberada.
  Una característica molt interessant de l’iTunes és que un pot escoltar la música que és emmagatzemada en un altre ordinador que sigui a casa i que tingui l’iTunes. Tot via la xarxa local. Per exemple, al despatx hi tinc el Macbook i al menjador la cadena de música. A la cadena de música i solc tenir un altre ordinador connectat, així, si els dos ordinadors tenen iTunes, des del menjador puc escoltar la música que és al disc dur de l’ordinador del despatx, tal com si fos al disc de l’ordinador del menjador. El problema és que, deliberadament, Apple xifra aquesta connexió, així, només es pot fer entre ordinadors amb iTunes. Com que l’ordinador que tinc al menjador és un netbook amb Ubuntu i no hi ha iTunes per a GNU/Linux, he hagut d’aplicar un sistema menys satisfactori i complicat. Tot perquè Apple no em deixa escoltar la meva música amb un programa que no sigui seu.
  Ja ho sabeu, no compreu res d’Apple. Si ho feu, només podreu fer amb les vostres màquines el que Steve Jobs decideixi. Això, certament, no és nou. De fet, ja ho sabia abans de ser client d’Apple. Però, tot i així, m’han enganxat. Sembla mentida.”
  PQS (pàgina web bitsenbloc): Raons per no tenir res d’ Apple

 2. Ana Ruiz

  1. Un exemple de text dialogat:

  A.-Hola, bon dia.
  B.-Bon dia. Què desitjava?
  A.-Volia veure el Sr. Hernández.
  B.-Doncs en aquest moment està ocupat.
  A.-Quan podria veure-ho per parlar amb ell?
  B.-Doncs… anem a veure. Què tal demà al matí?
  A.-A quina hora?
  B.-Li ve bé a les 9:30?
  A.-No, ho sento. A aquesta hora no puc. És que tinc un compromís. Millor una mica més tard.
  B.-A les 12:30 llavors?
  A.-Sí, molt bé. B.-El seu nom, si us plau?
  A.-Sóc en Joan Queralt. Ell ja em coneix.
  B.-D’acord. Llavors demà a les 12:30 l’esperem.
  A.-Molt bé. Gràcies i fins demà.
  B.-Gràcies a vostè. Fins desprès.

  2. Exemple de text narratiu:

  Dijous, 25 d’abril

  La mare m’ha tornat a enxampar. Després de l’accident amb bicicleta em va comprar un parell de sabates de col·legial, de cuir negre, que són coenetes a més no poder, perquè les duga en compte de les meues sabatilles d’esport blanques llançades a perdre. Jo havia estat enganyant-la, canviant-me les sabates de cuir per les d’esport en el garatge quan me n’anava a classe. Avui he hagut de tornar a canviar-me-les per les sabates de la mare. Les vaig trobar amb una nota que deia: «Dus-les o no tindràs l’assignació setmanal. Firmat, la teua mare». Per sort, sé que se n’oblidarà i, amb sort, podré dur les sabatilles d’esport velles i tenir els diners del diumenge, també. De vegades, la mare és molt tolerant.

  A. Macfarlane i A. McPherson, Diari d’un jove maniàtic, Bromera.

 3. Nayara Maldonado

  Exemple text narratiu:

  L’home és davant del mirall. S’acaba d’afaitar i de dutxar.Amb una mà s’agafa el petit mixelín de la cintura, el mira al mirall i toca l’ase.
  Dubta què posar-se.Com que dubta,pensa que avançara feina si es la samarreta i els eslips.En busca uns de blancs,amb ratlletes blaves.Mira que no tinguin cap forat.Se’ls posa.En canvi,quan té la samarreta a la mà li sembla que potser serà millor no posar-se’n,i la torna al calaix.Obre l’altre cos d’armari i mira les camises.N’hi ha una de blanca,italiana,de cotó,que s’ha comprat fa unes setmanes,que li agrada especialment.L’agafa del penja-robes i l’observa;l’atreu el tacte.Però el color blanc el fa gras.La torna al lloc.Amb els dits,com qui passa fulls d’un llibre,acaricia les mànigues de totes les camises.Decididament,les que li quedaven millor són la grisa i la negra.Però últimament se les ha posat molt sovint,tant que n’està tip.Si a la fi es decideix per una d’aquestes dues camises,podria posar-se els pantalons grisos,o els Levi’s tenyits de negre.

  Quim monzó,L’illa de Maians.

  Exemple de text instructiu:

  Bunyols de l’Empordà

  Ingredients:
  Per al llevat: 100 gr. de pasta de pa, 60 cm3. d’aigua tèbia, 5 gr. de llevat de forner i la farina que admeti per a què resulti una pasta mitjanament ferma. Per a la pasta: el llevat anterior, reposat fins que hagi pujat bé, 100 gr. de sucre, un pessic de sal, 60 cm3. de llet tèbia, 5 ous, 500 gr. de farina, comí i pell ratllada de llimona. Oli per fregir la pasta i mel i sucre per sucar-los o per tirar-ho damunt.

  Preparació:
  Es barregen els ingredients del llevat i es pasten bé. Es deixa llevar, amb una gota d’oli fregada al damunt i tapat amb un drap, en un lloc càlid. Quan hagi fermentat, es barreja amb els altres ingredients de la pasta i es treballa fins a que resulti totalment homogènia.

  S’escalfa l’oli, procurant que no es cremi. Quan sigui calent, s’hi comencen a fregir els bunyols. Es formen agafant, amb la mà oliada, la pasta a l’entorn de l’índex i deixant-la caure dins l’oli. A mesura que estan fregits, es van posant a escórrer.

  Es serveixen amb el sucre o la mel pel damunt, o bé sense amanir-los, amb la mel i el sucre en sengles bols, per a que cadascú suqui al seu gust.

 4. Carla García

  1. Exemple de text descriptiu:

  El gos d’Atura es un gos esportiu que pot participar també en proves d’agilitat, i de fet, ho fa amb molt bons resultats. En principi, el Gos d’Atura és desconfiat amb els estranys, i borda molt fort si veu alguna cosa fora de lo normal. Per la seva valentia resulta un bon vigilant. Però no només es un bon gos de treball, és un immillorable gos de companyia. És molt resistent al fred, al calor i a tots els agents atmosfèrics. El mascle, pot fer de 47 a 55 cm d’alçada i pesar aproximadament 18kg. La femella pot fer d’alçada de 45 a 53cm i pesar 16 kg.

  2.Exemple de text dialogat:

  -Creus que el nostre amor pot fer miracles?
  -Sí, ho crec, per això sempre tornes amb mi.
  -De debò creus que el nostre amor ens treurà d’aquí junts?
  -Crec que el nostre amor pot fer tot el que ens proposem.
  -T’estimo
  -Jo també t’estimo.

  Diario de Noah.

 5. Iris Pineda Fornieles

  Hola Helena! T’envio l’activitat dels textos.

  Exemple de text descriptiu:

  “Al voltant de la part superior de l’antic vestíbul hi havia una galeria amb una balustrada a la qual s’accedia per una doble escala. Des d’aquell punt central arrencaven dos corredors llargs fins a cada punta de l’edifici i als quals donaven totes les habitacions. La meva era a la mateixa ala que la de Baskerville i gairebé al costat. Aquelles habitacions semblaven molt més modernes que la part central de la casa, i el paper de colors vius i les nombroses espelmes aconseguiren esborrar una mica la impressió lúgubre que la nostra arribada havia deixat a la meva ment.

  Però el menjador de costat del vestíbul era un lloc d’ombres i de fosca. Era una sala llarga amb un graó que separava l’estrada on seia la família de la part més baixa, reservada als seus subordinats. En una punta hi havia una mena de balconet interior. Sobre els nostres caps hi havia unes bigues negres que aguantaven un sostre ennegrit pel fum. Amb unes quantes torxes per il•luminar-lo i el color i la hilaritat rude d’un banquet dels temps antics hauria millorat, però ara que dos homes vestits de color negre seien en el petit cercle de llum que dibuixava una làmpada, la veu no gosava aixecar-se i l’esperit s’atemoria. Un rengle fosc d’avantpassats vestits de totes les maneres possibles, del cavaller elisabetà al fatxenda de la Regència, ens observava i ens intimidava amb la seva companyia silenciosa.”

  TEXT EXTRET DEL CAPÍTOL 6.-BASKERVILLE HALL, DEL LLIBRE “EL GOS DELS BASKERVILLE”, DE SIR ARTHUR CONAN DOYLE.

  Exemple de text explicatiu o expositiu:
  LA DESTRUCCIÓ DE LA CIVILITZACIÓ: “La ciència-ficció.”

  La ciència ficció és un gènere literari (i cinematogràfic) que es basa en ingredients de caràcter extraordinari i se centra en el desenvolupament de les possibilitats atribuïdes a la ciència i a la tècnica. Una part essencial del gènere és l’univers inconegut i el contacte amb habitants d’altres planetes.

  Si la narració del seguit d’aventures que viuen l’Alba i en Dídac ens apropa a la lectura d’una novel•la clàssica en el gènere, com és el Robinson de Defoe, la situació de partida de la seva peripècia vital ens duu a una altra obra prou coneguda, aquest cop pertanyent al gènere de la ciència-ficció. Ens referim a la novel•la “El dia dels trífids”, de l’escriptor anglès John Wyndham.”

  TEXT EXTRET DE L’APARTAT D’INTRODUCCIÓ TITULAT “MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN”, UNA PORTA OBERTA A LA LITERATURA, DEL LLIBRE “EL MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN”, DE MANUEL DE PEDROLO.

 6. Jose Mari Oña Martinez

  T’envio el treball dels textos:

  Exemple de text descriptiu:

  PIT ROIG

  De plomatge gris, amb el front, la gola i el pit d’un color roig carbassa.
  És molt conegut perquè és del pocs ocells que és relativament sociable amb les persones i els acompanya mentre feinegem al camp, al jardí o al bosc per aprofitar-se de les nostres activitats per trobar menjar.

  Una altra curiositat és que és dels ocells que més tarda en reposar per manca de llum. Sembla que hi veu amb molt poca llum

  Exemple de text explicatiu:

  El Romanticisme com a moviment cultural i polític s’originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. El podríem veure com una reacció al racionalisme de la Il·lustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment. El seu caràcter revolucionari i trencador amb les convencions socials de l’època és inqüestionable. La seva característica fonamental és la ruptura amb la tradició, amb l’ordre i la jerarquia dels valors culturals i socials imperants.

 7. Juan Esteban Argudo

  *Exemple de text instructiu:

  El joc del MOCADOR es juga de la següent manera:

  1. Es formen dos equips.
  2. S’escull una persona per aguantar el mocador.
  3. Els membres de cada equip es numeren.
  4. El que aguanta el mocador diu un número.
  5. La persona de cada equip que té aquell número surt corrent cap on hi ha el mocador.
  6. El que arribi primer ha d’agafar el mocador abans que el de l’altre equip i marxar ràpidament cap al seu lloc.
  7. El que no ha pogut agafar el mocador ha de mirar de tocar el que s’ha endut el mocador.
  8. Si aconsegueix tocar-lo aquest queda eliminat, en cas contrari s’elimina ell.
  9. Els eliminats han de posar-se a una banda i parar la mà, el que corre amb el mocador els pot salvar tocant-los la mà.
  10. Guanya l’equip que queda amb més jugadors.

  *Exemple de text descriptiu.

  Descripció d’una Persona:

  És una persona petita, té un any i tres mesos.Té el cabell curt i arrissat d’un color castany. Els seus ulls són marrons i no són petits però tampoc grans. És una mica entremaliada . Ja sap caminar i una mica parlar. Li agraden les nines , anar al carrer, fer la gràcia, el menjar dels grans i fins i tot jugar a la pilota. No li agrada que no li facin cas i el menjar de papilles.

 8. Nerea Ruiz Caballero

  Hola helena!

  EXEMPLE DE TEXT PREDICTIU:

  ÀRIES: Lentament la boira s’apartarà, s’aclarirà i s’evaporarà, el fum es dissiparà. Llavors veuràs un llarg camí. Podràs comprendre el que ara et resulta tan desconcertant. Canviarà certa persona de semblar? No, però tu escoltaràs en el teu cap un altre semblar que harmonitzi amb el seu o que proporcioni un punt de partida satisfactori. Això et permetrà acceptar el que en aquests moments sembla difícil d’acceptar i convertir-ho en alguna cosa que és perfectament agradable. Demana-li a l’univers el que vulguis. Podries rebre-ho.

  DIARI AVUI (secció d’horòscops)

  EXEMPLE DE TEXT DIALOGAT:

  Nen: Hola, em dic David i tu?
  Nena: Hola em dic Noemí.
  Nen: Quin nom tan bonic, com ets?
  Nena: Jo sóc rossa amb els ulls blaus i les orelles molt petites, i tu?
  Nen: Jo sóc morè amb els ulls negres i les orelles no molt grans, t’agradaria anar al cinema demà a les 18:30? Hi ha una pel·lícula d’amor.
  Nena: Sí, m’encantaria anar amb tu.
  Nen: T’espero demà al cinema a les 18:15 d’acord? Adéu.
  Nena: Adéu i gràcies.

  (un dia després)

  Nen: Oh, quina passada la pel·lícula d’amor, eh?
  Nena: Era molt bonica, jo quasi em poso a plorar, i tu?
  Nen: Jo fins i tot he plorat una miqueta, quina passada! Quasevol altre dia podem tornar-hi, d’acord?
  Nena: D’acord. Jo tinc que marxar a comprar però després parlem, adéu.

  L’HE TROBAT EN: cat.bloctum.com/davidnunez/2007/10/19/dialeg-de-catala/

 9. Adrià Badia Artero

  Exemple de text instructiu:

  Macedònia
  Ingredients:
  Fruites diverses, naturals i en almívar (taronja, plàtan, poma, pera, cireres, maduixes, maduixots, préssec, meló, kiwi, etc.). Per amanir, sucre i/o mel, l’almívar de les fruites i un vi (cava, moscatell, vi ranci, etc.)

  Preparació:
  Es trinxa la fruita a trossos grossos i s’amaneix amb el vi i el sucre i/o mel. Es deixa reposar una estona a la nevera, tapada amb un plàstic.

  L’he extret de: http://www.guardia.cat/cuina/index.html

  Exemple de text descriptiu:

  El meu amic és Ferran Gràcia.
  Té 8 anys, és alt i prim.
  El seu cabell és de color negre, a vegades el porta pentinat de punqui.
  Té els ulls clars i grossos, el nas petit i xato i la cara rodona.
  Li agrada moltíssim jugar a futbol, el seu equip preferit és el Saragossa.
  A vegades juguem junts.
  És un nen molt simpàtic i amable.

  L’he extret de: http://blocs.xtec.cat/agulla/2007/11/27/descripcio-duna-persona/comment-page-1/

 10. Lorena Sospedra Morales

  EXEMPLE DE TEXT INSTRUCTIU:

  Es baten els ous i s’hi afegeix la sal i, en dues tongades, la farina. Després s’hi afegeix la llet, el licor i, si cal, el sucre, i es bat fins que quedi una pasta ben fina.

  Cal una bona paella, untada amb mantega mitjançant un pinzell o un paper de cuina. Aixecar-la del foc mentres es deixa anar una cullerada de la crep, s’estèn bé tot giravoltant-la.

  I ja està. Depèn de la mida de la paella i de la traça a fer-les (millor que siguin primes), en poden sortir entre 4 i 8. Només cal omplir-les del que es vulgui: xocolata, formatge, pernil dolç…

  Josep Pujol i Coll, http://www.lesmevesreceptes.com/recepta/40

  EXEMPLE DE TEXT DIALOGAT:

  – Quins són els teus propòsits, per cert?
  – Oblidar el passat completa i eternament.

  Fragment de la pel·lícula: “A single Man”

 11. Judit Fisa

  1. Exemple de text predictiu:

  -Salut:Et sentiràs molt entusiasmat en comprovar com estan millorant els teus patiments i la forma en què se solucionen aquestes situacions que et tenien confós. La manera en què mires la realitat contribuirà al fet que la teva salut se senti enfortida.
  -Treball:Octubre és un mes de contradiccions. D’una banda certes novetats que no són del tot grates, però d’altra banda, es compensen amb grans alegries que serveixen per ajudar-te a treure endavant els teus plans, consolidar el que tens entre mans i solucionar una qüestió laboral que des de fa algun temps t’ha estat preocupant.
  -Diners i fortuna: L’energia que s’està movent en el teu horòscop de segitari contribuirà al fet que puguis recuperar el que una vegada vas invertir en cert negoci que aparentment era molt bo, però que no et va llançar els resultats que esperaves.

  (FRAGMENT DE L’HOROSCOP DELS SEGITARIS)

  2.Exemple de textt descriptiu:

  Quan veus aquest paissatge et pot transmetre moltes sensacions. Personalment, a mi em transmet tranquilitat i silenci al vore el cel tan blau, sense cap núvol. I baix d’aquest cel ens trobem la muntanya, tota nevada, amb la falda plena d’arbres que ja comencen a tindre les primeres fulles de la primavera. Als dos costats de la muntanya, hi ha prats plens de gespa verda i fresca que estan esperant que comence la primavera per a poder traure les xicotetes flors de color blanc i groc que sempre són tan boniques. Davant dels prats, dels arbres i de la muntanya hi ha un llac. Un llac tan blau com el cel, i molt tranquil. A l’aigua es reflecteix la muntanya nevada, els prats i tots els pardals que volen per el cel. Al llac, un poc més endins de la vora, hi ha dues pedres majestuoses, de colors com ara el marrò, el gris, el negre fins i tot el groc. Com la muntanya, aquestes dos pedres també es reflectixen al llac. Aquest és el paisatge que jo he elegit. Podria haver fet molts altres, però he elegit aquest perquè m’agrada molt la tranquil·litat i aquest paisatge me la transmitix. ELS PIRINEUS.

  (Descripció de Carmen, web sobre descripció de paisatge preferits)

 12. Maria Ngolong Bonilla

  Text dialogat:

  Harry: I ara continuem amb les clases. Neville, per que el conjur destructor sigui perfecte has de començar per apuntar amb la vareta y fer cara de cabrejat.
  Neville: (ho prova) Així???
  Harry: No está malament, pero has de fer encara més cara de pomes agres, com jo, veus???
  Neville: Harry, tú el que fas es cara d’estrenyiment!!!
  Harry: Bé, això no és pas pel conjur, es que l’Hermione s’ha acabat aquest matí la caixa d’All Bran…
  Hermione: (sense mirar-los) A mí no em fiqueu en els vostres merders! No és culpa meva que estiguis cabrejat, jo no t’he obligat a venir a l’Ikea…
  Harry: No… Però bé que pagarás amb la meva MagsterCard!
  Hermione: Algúna cosa había de treure’n de fer-vos els deures… Oh! Mira, armaris de cuina que fan les compres tot sòls… i tirats de preu, vaig a veure’ls…
  Harry: Neville, ara!!!
  Neville: Bombarda!!! (el cotxet amb les compres explota)
  Harry: Bén fet!
  Hermione: Oh! Déu meu, ho has espatllat tot… (Li dona un paper) Té, la llista del que volía comprar, ho vull tot!!! Jo me’n vaig a la planta baixa a jugar amb les boles del monitor de la llar d’infants!!!

  (diàleg tret de la pàgina: http://www.harrypottercat.cat/mirallgised/?fer=veure_dialegs&num=40 )

  Text descriptiu:

  Descripció d’una persona

  El meu avi es diu Aurelio, té 74 anys però físicament no sembla i té un mentalitat jove .Té un caràcter molt alegre. Li agrada molt el futbol i sempre ve a veurem entrenar, i no es perd cap partit.No es gaire alt, ja no te gairebé cabells i els que té són blancs. Porta ulleres des de fa molts anys . Té els ulls castanys i la cara la té rodoneta. És de constitució prima però té panxa i això que menja molt poc. Cada dia juga una partida de domino amb els seus amics. Jo he jugat molt amb ell, perquè ha sigut el que m´ha cuidat des de petit.

  ( descripció extreta de la pàgina web següent: http://alexbuleo.wordpress.com/2008/12/29/descripcio-duna-persona/ )

 13. Joan Torras

  Exemple de text dialogat:

  -Mira, aquí explica com invocar el dimoni. I no sembla gaire complicat. Perquè no ho provem?
  -Vols demanar-li alguna cosa potser?
  -No ho sé, això… per veure’l
  -No tas fixat en el volum, que S’ha de creure-hi. I nosaltres no hi creiem oi?
  -Vols dir que no existeix?
  -Per als qui creuen si.

  (El mecanoscrit del segon origen, Manuel de Pedrolo)

  Exemple de text Instructiu:

  Per començar, barregeu els rovells d’ou amb el sucre en un bol.

  Mentrestant, foneu la cobertura de xocolata al bany maria. Quan la xocolata s’hagi desfet, afegiu-hi la mantega i remeneu-ho. Tot seguit, munteu les clares que haureu tingut a la nevera perquè es muntin bé.

  A continuació, barregeu la xocolata, els rovells i el sucre i les clares muntades. Remeneu-ho i poseu-ho en un motllo per al forn.

  Deixeu-ho coure al forn a 180 graus durant 30 minuts. Després, deixeu refredar el pastís, desemmotlleu-lo i emplateu-lo. I ja per acabar, decoreu-lo amb nata muntada i cacau en pols.

  (De una pagina de receptes de cuina, del programa de cuines de TV3)

 14. Maria Raposo Ratia

  Exemple de text predictiu:

  S’esperen precipitacions febles i disperses al Pirineu i quadrant nord-est. Les quantitats acumulades al llarg del dia seran minses (fins a 5 mm en 24 hores), i localment poc abundants (entre 5 mm i 20 mm en 24 hores). La cota de neu baixarà fins al voltant dels 1000 al final de la jornada.

  (Predicció extreta de la METEOCAT.)

  Exemple de text instructiu:

  Ingredients per a unes 8 magdalenes:
  -2 ous + 1 rovell
  -60 g de farina
  -70 g de sucre
  -75 g de mantega
  -1/2 beina de vainilla
  -2 g de llevat
  -una punta de sal

  Preparació:
  Posem a desfer la mantega al microones i mentrestant batem els ous i el rovell amb el sucre i les llavors de la vainilla*. Barregem la farina, el llevat i la sal i ho afegim tot a la mescla dels ous. A continuació, hi posem la mantega ja líquida i ho lliguem bé amb una espàtula. Ja tenim la massa feta; ara la deixem reposar a la nevera un mínim de 2 h i un màxim de 24, tapada amb paper film; ah!, el film ha d’estar tocant la massa, sobretot. Les coem en motllos (silicona for ever) al forn a 210 graus 2 minutets i després baixem la temperatura a 170 i deixem que es facin 5 minuts més aprox., fins que s’acaben de coure, sempre depenent del forn…
  Opcional el sucre morenet per sobre!

  (Aquesta recepta l’he tret d’aquesta pàgina: http://www.ambcompte.net/cuina/ )

 15. David Masià Fernández

  1.- EXPEMPLE DE TEXT INFORMATIU:

  Google ha admès que va captar contrasenyes i correus electrònics de milers d’usuaris en diversos països quan recollia dades sobre xarxes sense fil per a la seva aplicació de mapes Street View.

  La companyia ha admès en el seu bloc haver recollit “indegudament” encara que de forma “fragmentària” correus complets, adreces web (URL) i contrasenyes. Per això es declara “turmentada” i s’ha compromès a “esborrar aquesta informació tan aviat com sigui possible”. L’article, en un inusual to de penediment (“ens hem adonat que ho hem fet francament malament”), detalla totes les mesures i esforços per evitar que afecti la seva imatge i la confiança dels seus usuaris.

  L’empresa s’enfronta a nombroses demandes judicials a tot Europa, entre elles dues a Espanya, per haver captat aquesta mena de dades. L’aplicació de mapes Street View es realitza a partir de la informació que recullen en diferents llocs del món cotxes equipats amb sofisticats equips de fotografia i posició geogràfica basada en GPS que capten imatges dels carrers i detecten les xarxes sense fil. És en aquest punt on els equips de Google han pres més informació de la que es podria considerar pública, que seria el nom de la xarxa i la seva ubicació.

  Google ha anunciat l’adopció de mesures internes per intentar evitar que això torni a passar. Entre elles, ha nomenat una nova directora de privacitat amb competències en enginyeria i màrqueting de producte, s’ha compromès a augmentar la formació dels seus treballadors en qüestions de privacitat i a millorar el compliment de les normes en els seus projectes.

  “EL PERIÓDICO / Barcelona: Google admet que va recollir correus i contrasenyes de milers d’usuaris”.

  2.- EXEMPLE DE TEXT INSTRUCTIU:

  Ingredients:
  500 gr d’arròs
  1 conill
  cargols
  2 Cebes de Figueres
  1 All
  2 tomaquets madurs ratllats
  6 Carxofes
  200 gr de Mongeta tendra
  Caldo de carn o verdures
  1 got de conyac
  Sal i pebre

  Preparació:
  Coem el conill salpebrat trossejat a la mateixa paella on farem l’arròs amb una miqueta d’oli, quan estigui ben daurat el retirem i
  fem un sofregit amb l’all, la ceba i el tomaquet. Posant els ingredients en aquest ordre…
  Mentres, després de treure la baba als cargols, els bullim lleugerament durant 10 minuts a part.
  Un cop el sofregit esta dauradet, posem les carxofes tallades a làmines i les mongetes senceres i ho deixem coure uns 5 minuts…
  Afegim el conill i els cargols… fem 4 remenades i ho flambejem amb el Conyac. (ATENCIÓ AMB LES FLAMES)Deixem reduir tot el liquid…
  Afegim el caldo (3 parts de caldo per 1 d’arròs)
  i deixem coure uns 10 minutets… i rectifiquem de sal… Posem l’arròs i coure just 15 minuts… Tapar i reposar 3 minuts….

  “Xavi Pike: Arròs amb conill i cargols”.

 16. Joan M . Lara

  1-Text informatiu:

  El tècnic del Reial Madrid, Jose Mourinho, sap que li espera una reacció hostil en el clàssic de dilluns que ve contra el FC Barcelona, però no dubta a elogiar la categoria i el projecte de l’equip blaugrana liderat pel seu entrenador, Pep Guardiola, per al qual només té admiració.

  font: http://www.europapress.cat/esports/noticia-mourinho-soc-persona-no-grata-per-barcelonisme-recepcio-sera-negativa-20101123114420.html

  2-Text Instructiu:

  PANELLETS DE PINYONS

  Ingredients:
  500 g d’ametlles ratllades
  450 g de sucre
  200 g de patata
  25 g de sucre llustre
  50 g de pinyons
  2 ous
  Ratlladura de llimona

  Recepta:
  Bulliu les patates amb pela i sense sal. Al ¼ d’hora mireu-les i punxeu-les, si estan al punt treieu-les del foc. Millor fer-ho un dia abans per tal que estiguin fredes quan les treballeu.
  En un bol de vidre hi posareu l’ametlla, el sucre, la ratlladura de llimona i la patata. Barregeu amb dues forquilles i després amb una espàtula de fusta ho premeu i, quan veieu que s’enganxa a l’espàtula i fa oli, ja ho podeu deixar. Feu-ne boletes i pinteu-les amb clara d’ou batuda perquè s’hi enganxin els pinyons.Poseu-los al forn (200 o 220 graus)entre 10 i 12 minuts.
  Després de coure’ls al forn, empolseu els panellets amb sucre llustre.

  font: http://www.xtec.es/centres/a8026725/receptes.htm

  3-Text dialogat:

  -Què?
  -No res -Digué ell, deixant-lo estar.[]
  -Doncs no senyor Holmes. Em sembla que no.
  -No heu obeservat que ningú us seguis o us espiés?
  -Ara en parlem. Ens heu d’informar d’alguna cosa més abans d’entrar en aquest tema?
  -Bé, depèn del que creieu que valgui la pena explicar.
  -Crec que val la pena que expliqueu qualsevol cosa que surti de la rutina quotidiana.

  El gos dels Baskerville(Arthur Conan Doyle)

 17. Cristina Martínez González

  1. Exemple de text descriptiu:

  “Entre una espessor d’arbres es veia una casa. Una casa fora poble,
  aïllada, voltada d’una gran extensió de terreny llis com el palmell de la ma.
  Al davant tenia un jardí ple de tulipes, i de rosers amb les darreres roses
  del mes de juny. Els arbres eren til·lers. Ran de reixa, abocat a la
  carretera, hi havia un mur de baladres amb flors roses i vermelles. Se
  sentia un perfum espès, aturat, com si no es mogués del clos del jardí, de
  xuclamel i de troana”.
  Orleans, 3 quilòmetres. Mercè Rodoreda

  font:http://blocs.xtec.cat/teresunellengua/files/2008/02/microsoft-word-descripcio.pdf

  2. Exemple de text instructiu:

  Ingredients:

  – 200 cc. de llet
  – 2 ous
  – una mica de sal
  – 125 gr. de farina
  – 30 gr. de mantega
  – 1 cullerada de sucre (per a crèpes dolces)
  – 1 o 2 cullerades de conyac o rom Preparació:

  Es baten els ous i s’hi afegeix la sal i, en dues tongades, la farina. Després s’hi afegeix la llet, el licor i, si cal, el sucre, i es bat fins que quedi una pasta ben fina.

  Cal una bona paella, untada amb mantega mitjançant un pinzell o un paper de cuina. Aixecar-la del foc mentres es deixa anar una cullerada de la crep, s’estèn bé tot giravoltant-la.

  I ja està. Depèn de la mida de la paella i de la traça a fer-les (millor que siguin primes), en poden sortir entre 4 i 8. Només cal omplir-les del que es vulgui: xocolata, formatge, pernil dolç…

  Autor de la recepta: Josep Pujol i Coll

  font: http://www.lesmevesreceptes.com/recepta/40

 18. Andrea Sánchez

  1- Exemple de text narratiu:

  Somrient, contenta amb la vida que fa, els somnis que persegueix, els límits que no coneix. Lliure. Lliure de tot el que no li interessa i encara més. I aleshores m’allunyo, veient-la meravellada mentre somriu. I sóc feliç. Com no ho era des de feia molt… Culpable només d’aquella pintada. Inmensa. Ocupa tota la façana de l’edifici del davant del seu. Esplèndida, directa, autèntica. I ara ja no ho dubto. No tinc remordiments, no tinc cap ombra, no he pecat, no tinc passat. Només unes ganes enormes de tornar a començar. I de ser feliç. Amb tu, Gin. N ‘estic segur. Sí, és així. Mira, també ho he escrit. Tinc ganes de tu.

  Federico Moccia, Tinc ganes de tu.

  2- Exemple de text dialogat:

  – Tens els ulls de color mel.
  – Això ho dius tu. Jo et vaig dir marrons.
  – I fas un trenta-nou de sabates.
  – Ostres, també em penses dir quina talla de sostenidors faig servir?
  – Jo diria una noranta-cinc.
  – Això és secret de sumari.
  – Només digue’m si m’he equivocat.
  – No penso dir-te res.
  – Molt bé. Llavors, seguixo. Trenta-vuit de pantalons. Gairabé mai portes faldilles.
  – És veritat.
  – Tens la pell més aviat blanca i alguna piga.
  – Veig que t’has après la descripció que vaig passar-te de memòria.
  – La llegeixo cada nit abans de dormir.
  – De debò?
  – T’ho prometo.
  – Per què?
  – M’agrada imaginar-te.
  – I ho aconsegueixes?
  – Ho intento. Tot i que t’he de confessar que, més que la descripció del teu aspecte físic, la que més vegades llegeixo és l’altra, aquella on dius com ets per dintre. Te’n recordes?
  – És clar que sí.
  – És preciosa.
  – Gràcies.
  – Escrius molt bé. Hauries de ser escriptora.
  – Qui sap… Almenys ja tindria un lector, oi?: tu.

  Care Santos, Demana’m la lluna.

 19. Carla Dalmau Ramos

  1-TEXT INSTRUCTIU:

  PASTÍS DE XOCOLATA

  Ingredients:

  – 6 rovells d’ou
  – 6 clares
  – 150 g de sucre
  – 200 g de xocolata negra de cobertura
  – 50 g de mantega
  – farina
  Per guarnir:
  – nata muntada
  – cacau en pols

  Preparació:

  Per començar, barregeu els rovells d’ou amb el sucre en un bol.

  Mentrestant, foneu la cobertura de xocolata al bany maria. Quan la xocolata s’hagi desfet, afegiu-hi la mantega i remeneu-ho. Tot seguit, munteu les clares que haureu tingut a la nevera perquè es muntin bé.

  A continuació, barregeu la xocolata, els rovells i el sucre i les clares muntades. Remeneu-ho i poseu-ho en un motllo per al forn.

  Deixeu-ho coure al forn a 180 graus durant 30 minuts. Després, deixeu refredar el pastís, desemmotlleu-lo i emplateu-lo. I ja per acabar, decoreu-lo amb nata muntada i cacau en pols.

  (La recepta està extreta de la pàgina web: http://www.lesmevesreceptes.com)

  2-TEXT INFORMATIU:

  ALMENYS DOS SOLDATS MORTS EN L’ATAC A L’ILLA DE COREA DEL SUD

  Almenys dos soldats sud-coreans han mort a causa dels trets d’artilleria efectuats aquest dimarts per Corea del Nord contra l’illa de Yeonpyeong, pertanyent a Corea del Sud però situada en aigües disputades per ambdós països, segons un nou balanç difós per l’agència de notícies Yonhap.

  Per la seva banda, el Ministeri sud-coreà de Defensa ha informat que l’atac de l’artilleria ha arribat a 20 persones (17 soldats i tres civils). També ha dit que el bombardeig ha estat “intencionat i planificat” i que suposa una clara violació de l’armistici entre les dues Corees.

  Segons la cadena de televisió YTN, Corea del Nord hauria descarregat almenys 200 projectils contra aquest arxipèlag, incendiant entre 60 i 70 habitatges i causant desenes de ferits. Les autoritats sud-coreanes estarien evacuant la població en pesquers. Testimonis presencials han indicat que el bombardeig aparentment ha conclòs.

  (Aquesta noticia està extreta del diari digital català “http://www.eldebat.cat”)

 20. Nerea Gabarrós Amigo

  -Exemple de text descriptiu:
  (…)les onades, els cavalls de mar del golf del Lleó, onades en forma de caverna, obscures, coronades d’una furiosa cresteria d’escuma blanca, altes, enormes. Ens corrien al darrera i semblava que se’ns havien d’engolir; però el bastiment, molt ben governat (…),fugia sempre, en un núvol de ruixim, al fil de la ruptura de l’onada enmig d’una explosió d’aigua xarbotant. El vent se’ns emportava. Navegàrem les Bosques, i els focs de Còrsega i Sardenya desfilaren i es perderen de vista a una velocitat fantàstica. A redós de la costa de Sardenya el vent es presentà menys pitjat.
  Contraban , de Josep Pla

  – Exemple de text instructiu:
  Recepta per fer galetes

  Ingredients:
  – 125 gr. de mantega pomada (desfeta però no líquida)
  – 150 gr. de sucre
  – 2 rovells d’ou
  – 225 gr. de farina
  – opcional: un polsim de sucre o extracte de vainilla
  – opcional: un polsim de canyella
  – opcional: panses, trossos de fruits secs,…

  Elaboració:
  Batre la mantega amb el sucre fins que quedi blanquinosa. Afegir els rovells sense deixar de batre. Afegir la farina. Barrejar. Queda una pasta tova. Aquí podem afegir els ingredients opcionals. Amassar una mica. Refredar uns 15′. Escalfar el forn a uns 180º. Estendre la massa amb un corró (no molt fina, 1/2 cm. + ó -) i tallar amb aquells tallapastes que tinguem o fer un cilindre i anar tallant amb ganivet, si les volem rodones. Posar en una plata (caben la meitat) damunt de paper sulfuritzat. Enfornar uns 15′ o fins que estiguin una mica daurades (no massa). Posar-les en una reixa amb compte (al sortir del forn estan una mica toves però enseguida queden més dures) i deixar refredar. Per la decoració: 100 gr. de sucre glas, 1/2 clara i unes gotes de llimona. Barrejar i pintar amb un pinzell fi quan les galetes siguin fredes.
  L’he extret de: http://anaraprenent.blogspot.com/2008/12/galetes.html

 21. Anna Giménez Garrote

  Exemple de text instructiu:

  Pelem i treiem el cor dels codonys. Els tallem a trossos i els posem en una cassola amb el sucre per sobre, ho tapem i ho deixem reposar 24 hores.
  Ens haurà fet un suc que cobrirà completament els codonys. Posem la cassola a foc mitjà uns 50 minuts (no s’ha de remenar perquè al posar-los així a macerar ja no s’enganxa).
  Ho passem pel túrmix i ja ho podem abocar en motllos. Si volem que ens quedi molt espés, després de passar-ho pel túrmix ho podem posar a foc fort.
  Si ho anem remenant durant un parell de minuts veurem que s’espeseix molt i agafa un color més vermellós.
  Quan estigui fred ho desemmotllem i ho podem guardar a la nevera tot un any.

  Exemple de text descriptiu
  El Cocker spaniel anglès és una raça de gos provinent del Regne Unit, no molt gran amb un pèl adorable quan és mantingut pròpiament. Originalment es va desenvolupar aquesta raça per a la cacera d’ànecs. En el present encara s’usa en la cacera però també se l’empra com animal de companyia. El seu temperament calmat, una vegada que ha fet el seu exercici diari, ha permès que sigui emprat com gos de teràpia per a persones deshabilitades i ancians.

 22. Carla Termes

  (TEXT INSTRUCTIU)

  Coca de llardons

  Ingredients:
  500 gr. de pasta de pa, adobada amb 75 gr. de llard; 200 gr. de llardons, un ou, sucre, un bon grapat de pinyons, farina i oli.

  Preparació:
  Es tira un pols de farina sobre la taula. Si s’ha comprat la pasta sense adobar, s’hi barreja el llard i es treballa fins que se’l begui. S’estén fins a formar un rectangle, deixant-la tan prima com es pugui. Es talla pel mig, que quedin dues peces iguals: el baix i la tapa.
  Es trinxen una mica els llardons. S’escampen unes gotes d’oli sobre la llauna i s’hi posa una de les peces de pasta. S’hi escampen els llardons al damunt i es cobreixen amb l’altra peça de pasta. Es clou bé, pessigant. Es bat l’ou i s’escampa damunt la coca. Després s’hi tira un bon pols de sucre i els pinyons. Quan el forn agafi els 150ºC, s’enforna la coca i es deixa pujar. Quan hagi pujat, es posa el termòstat a 200ºC. Es desenforna quan tingui bon color.

  bibliografia: http://www.guardia.cat/cuina/index.html

  (TEXT NARRATIU)
  Quan el que possiblement era la part més important de la nostra vida desapareix, la falta és tal que tot el que formava el nostre petit univers és absorbit per aquesta absència, convertint la nostra vida en un forat negre. Aquest és el buit que cadascú està vivint o ha viscut. És un buit dur, tremend, no existeix res pitjor, ja que és la falta de tot. El nostre petit univers s’ha col·lapsat perquè el nostre ésser estimat s’ho ha endut tot. La vida no esta composta d’àrees separades, tot esta unit, tot té a veure amb tot. Quan falta alguna cosa, per petita que sigui, la totalitat és tocada i passa per un canvi profund. Quan el que ja no està és aquella persona especial, vital per al nostre propi desenvolupament i creixement com a éssers que ens nodrim de l’amor, llavors l’alteració és tal que ni nosaltres ens reconeixem.

  bibliografia: Llibre; Ets dins del meu cor. Un espai en el dol – Anji Carmelo.

 23. Yasmin Videla

  Exemple de text narratiu:

  Em vaig despertar de matinada, bruscament. Estava molt marejat, així que vaig haver d’anar corrents al bany per vomitar. La resta de la nit va ser una constant anda i vinguda al lavabo i viceversa, ja que a causa de la molta cervesa que havia begut no parava de pixar.

  bibliografia: LES LLÀGRIMES DE SHIVA de CÉSAR MALLORQUÍ.

  Exemple de text dialogat:

  -Teniu alguna fotografia del vostre fill, senyor Vidal?

  -Sí.

  -Me la podríeu deixar uns quants dies?

  -Oi tant!

  bibliografia: EL NEN QUE VIVIA ALS ESTELS de JORDI SIERRA I FABRA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *