Portalada del Monestir de Ripoll (Carla López B12)

La portalada del Monestir Santa Maria de Ripoll va ser creada al 1032, té un estil romànic català i està feta de pedra tallada.

La descripció de les figures la mostro d’una pàgina on està tot bastant detallat i és molt entenedor:

“La disposició de la portalada recorda la d’un arc de triomf. Els temes estan distribuïts sobre els diversos registres, el sòcol i les arquivoltes. A la part central del primer registre hi ha el Pantocràtor, envoltat per quatre àngels dues figures del tetramorf i els ancians de l’Apocalipsi. Al registre immediatament inferior es troben l’altre parell d’imatges del tetramorf i els vint-i-dos benaventurats, que lloen a Crist.

A la dreta de l’observador i als registres tercer i quart s’hi poden veure escenes del llibre de l’êxode, mentre que a l’esquerra es veuen escenes del llibre dels Reis. A sota hi ha deu figures, entre les quals destaquen Déu, Moisès, el rei David i l’abat Oliba. Al darrer registre s’hi van esculpir felins i animals fantàstics. Al sòcol esquerre hi ha animals fantàstics mentre que al dret es veuen condemnats per haver comès algun pecat capital. A les arquivoltes de l’entrada s’hi distingeixen diversos motius decoratius.” (http://www.xtec.cat/~jarrimad/medieval/romanico/ripoll.htm)

Jo vaig a Ripoll varies vegades a l’any així que tinc el plaer de veure la portalada cada vegada que hi vaig, el monestir es bonic tant per fora com per dins, així que és un plaer visitar-ho. Normalment has de pagar uns tres euros per persona per entrar-hi, però fa algun mes vaig anar amb el meu pare i la meva germana i vaig veure que la porta del vidre que envolta la portalada estava oberta així que vam aprofitar i vam entrar, va ser sort perquè estaven donant una missa i van deixar la porta oberta. Va ser interessant veure-ho de més a prop, veus molts més detalls i curiositats que des de el vidre no pots veure, les figures tallades a la pedra o els escrits. Encara és més impressionant si hi entres a dins del monestir, parar-te a mirar i pensar en com van construir-lo pedra per pedra.

Recomano que vosaltres també el visiteu!

(No hem deixa pujar les fotos de quan hi vaig anar,aixi que os copio el link d’alguna foto.)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Monestir_de_Ripoll_(Catalunya).jpg

http://img01.lavanguardia.com/2013/03/01/La-portalada-del-Monestir-de-R_54367894250_53389389549_600_396.jpg

 

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *