Assassinat de Carrero Blanco

El dia 20 de desembre del 1973, el president del Govern, Luis Carrero Blanco, després d’anar a misa, es dirigia cap al seu domicili. A la cruïlla del carrer Claudio Coello amb Maldonado, una immensa explosió va llençar en l’aire el cotxe en el que viatjava, provocant la seva mort.

En aquell moment ETA va afirmar que aquella mort i la d’altres, eren necessàries per aconseguir una democràcia. Curiosament durant la dictadura les víctimes per part d’aquest grup terrorista sumaven la quantitat de 45. Ara ja són més de 700, els morts que ha provocat. Els terroristes van comprar un local soterrani al carrer Claudio Coello des del qual van fer un túnel fins els centre del carrer on van posar prop de 100Kg d’explosiu Goma-2. Van ser acusats d’aquest assassinat nombrosos membres del grup Etarra, tots ells refugiats a França i protegits pel país.

La explosió va ser de tal magnitud que el Dodge Dart on viatjava el president del govern, va sortir disparat per sobre d’un edifici proper, caient al pati interior de l’illa i deixant un immens cràter al carrer Claudio Coello. Increïblement, cap dels 3 ocupants va morir a l’accident, i tot varen ser traslladats a l’hospital. Degut a la magnitud de l’accident cap va sobreviure, ja que presentaven lesions crítiques.

ETA era conscient de la repercussió que tindria aquest atac. De fet, va ser un dels primer intents del grup basc perquè Espanya arribés a una Democràcia. No els hi va sortir ve la jugada, ja que el govern no es va endurir ni el poble va arribar a enfrontar-se, però si van aconseguir demostrar el seu clar objectiu de portar el país cap a una democràcia.

 

Jordi Vázquez B-21

Aquest article s'ha publicat dins de General, HISTORIA DE ESPAÑA SIGLO XX i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *