Prèvia de les eleccions catalanes per Guillem de la E-41

Aquest diumenge es celebren les eleccions anticipades que va anunciar el president Artur Mas en motiu de la multitudinària manifestació del 11 S. Les enquestes destaquen l’hegemonia de CIU, encara que tot sembla que no arribarà a la majoria absoluta per no gaire. La plaça per a ser la segona força està força disputada entre dos partits completament oposats: ERC i PP. El PSC baixarà encara més.

Aquests són, en la meva opinió, objectivament els perfils dels partits majoritaris:

CIU – Aprofitarà l’efecte catalanista que va tenir la manifestació del dia de la Diada per a fer olvidar els votants de totes les retallades, que no tindran molta repercusió en la votació. No obstant, Artur Mas encara no s’ha referit a la independència, només la utilitza indirectament com a arma per a pressionar Espanya i intentar pujar el número de diputats.

PP – Tota la gent que no sigui partidària de la separació i tingui por els votarà, per això és molt possible que guanyin escons. S’han passat la campanya infundant por, a vegades sense fonaments (per exemple les pensions es pagarien al 100% en una Catalunya com a estat) per crear dubtes entre els catalans. Com més vots tingui el PP, menys possibilitats hi ha d’autodeterminació.

ERC – Pujarà al ser el partit per excel·lència de la independència, i és garantia de separació amb la resta d’Espanya, o en teoria. Pot sortir com a segona força. Té una ideologia semblant al CUP.

PSC – Baixarà molt, ja que els catalanistes es pasaran a CIU o a ERC i els contraris a la separació votaran al PP. El PSC ja queda antiquat i la seva crisi s’agreuja.

ICV EUA – Amb aquestes eleccions tenien una bona oportunitat, però tot sembla que no pujarà molt. La veritat és que no es pronuncien sobre la independència, fet que fa pensar que realment no la volen.

CIUTADANS – Ideologia semblant al PP, però al estar en l’oposició es poden permetre criticar les accions de govern dels populars i de Convergència. Campanya basada en eslògans.

SI – Garantia d’independència, fins i tot m’atreviria a dir que més que ERC

Aquest article s'ha publicat dins de General, HISTORIA DE ESPAÑA SIGLO XXI, POLÍTICA, SOCIEDAD i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Prèvia de les eleccions catalanes per Guillem de la E-41

 1. LLUIS ROCAS ALONSO e41 diu:

  En mi opinion los resultados salidos han sido los mejores, porque es bueno que CIU no haya salido mayoria absoluta porque asi tendra que pactar con la segunda fuerza, ESQUERRA. También me ha impactado los tres diputados de CUP porque es un partido que nunca antes habia existido y ha entrado con un buen resultado.

  El resultado de Castelldefels ha sido pésimo en mi opinion porque ha salido el PP. Castelldefels y Badalona han sido las únicas ciudades de Catalunya que a salido el PP.

  El PSC se ha equivocado con la campaña electoral porque ha estado ablando del FEDERALISMO que es una idea buena, pero hace unos años. En el momento que estamos, que el pueblo está pidiendo la Independencia el PSC no puede hablar de Federalismo en este momento.

 2. Yuan Yuan diu:

  Una de les causes de la elecció del diumenge passat seria que alguns partits defensen que Catalunya sigui independent davant de l’estat Espanyol, es com exemple ERC i CIU. Mentre que també n’hi ha uns altres partits com el PP, que estan en contra d’aquesta idea, perquè no volen que Catalunya sigui un país. I crec que això no seria una opció correcta perquè hi hauria molts inconvenients per a l’estat espanyol com per formar/transformar Catalunya com un nou “país”.

 3. Sergio Juárez Rodríguez diu:

  Em dona igual tot encara no soc major de edad i encara no em preocupo per aixo quan sigui major de edad estaré atent a aquestas coses

 4. Rong Rong Hu diu:

  Décima victoria de CiU en unas elecciones catalanas, pero probablemente la más amarga de todas, ya que, la pérdida de doce escaños lo aleja de la mayoria excepcional que Artur Mas no se cansaba de repetir. Este hecho deja a CiU en una posición más débil que la obtenida en 2010 y por ello, el presidente de la Generalitat afirma que “CiU no tiene la fuerza suficiente para liderar el Govern y el proceso, y otros tendrán que hacerse corresponsables”.
  Por otra parte, el candidato de CiU reconoce que no han obtenido la mayoría que buscaban, pero tampoco lo que convenía, queriendo decir que a partir de ahora ya no podía hacerse responsable único de la situación.

  Un hecho interesante es que, a pesar de todo, afirman que no está arrepentido de haber adelantado las elecciones, porque así podemos saber con certeza donde están las mayorías del país.

 5. Carla Escot diu:

  En estas elecciones hemos visto como resultado la derrota de CIU como máxima fuerza de poder. Y como dato sorprendente la cantidad de escaños que ha conseguido ERC desbancando a fuerzas políticas como PSC o PP.

  Las elecciones han sido así de anticipadas a causa de que Artur Mas, por ser tan ambicioso, quería conseguir la mayoría absoluta y esto le ha hecho una mala pasada.

  En las elecciones de ayer, también pudimos ver como CUP ha conseguido bastantes escaños para aparecer de la nada.

 6. Lucas Rovira diu:

  Victoria de CiU, como todo el mundo esperaba. Aunque un poco decepcionante para los convergentes en estas elecciones; se esperaban la mayoría absoluta, estaban convencidos de conseguirla, pero se han caído de bruces.
  Las razones para convocar estas elecciones pueden haber sido o la inseguridad de Mas ante el gobierno de Cataluña o su ambición por conseguir la mayoría absoluta. La primera podría ser cierta, ya que en tiempos como los que corren ahora mismo, todo presidente está inseguro con sus decisiones y actos(porque supuestamente, buscan el bien común de la población) y no sabe nunca que hacer en situaciones difíciles y delicadas, como las económicas. Deben pensar siempre en el beneficio común, y perjudicar a los mínimos habitantes posibles, por no decir a ninguno(aunque, hoy por hoy, han dejado muy claro quién saldrá siempre perjudicado y quién no).
  Y la segunda es el motivo real de la prematura convocatoria. Mas quería hacerse con la mayoría absoluta para seguir adelante con el camino hacia la independencia, tema bastante tratado.
  La seguridad de el convergente ha sido su peor enemigo; no sólo no ha conseguido su propósito, sino que ha perdido escaños.

  Carolina Gallés e41

 7. Ainhoa Montesinos Añón y Maite Martínez Carretero diu:

  Una de les causes de la elecció del diumenge passat seria que alguns partits defensen que Catalunya sigui independent davant de l’estat Espanyol, es com exemple ERC i CIU. Mentre que també n’hi ha uns altres partits com el PP, que estan en contra d’aquesta idea, perquè no volen que Catalunya sigui un país. I crec que això no seria una opció correcta perquè hi hauria molts inconvenients per a l’estat espanyol com per formar/transformar Catalunya com un nou “país”.
  TOTAL ESCAÑOS:
  CiU: 50
  ERC-Cat Sí: 21
  PSC: 20
  PP: 19
  ICV-EUiA: 13
  C’s: 9
  CUP: 3
  Consequencias: Periodistes i analistes plantegen com afrontar la governabilitat, els possibles pactes o el futur de la consulta sobiranista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *