MARINALEDA o la viabilitat del sistema comunista a l’Estat espanyol per Guillem Ramírez Santos E-41

M’agradaria compartir amb tots vosaltres un tros d’una espècie de documental que vaig veure fa poc. Es tracta d’un capítol del programa Salvados (la Sexta), presentat per Jordi Évole.

Aquest programa es caracteritza per oferir un format poc habitual i tractar temes de l’actualitat des d’una visió particular, trets que fan que m’agradi. En aquest episodi, s’entrevisten Sánchez Gordillo, alcalde de Marinaleda, que ens explica la seva forma de governar el poble.

Marinaleda es una petita població d’Andalusia que té un sistema polític semblant al comunisme, fet que la diferencia de la resta d’Espanya. Aquest sistema és gràcies a la lluita i la constància dels seus habitants, que van fer fora al propietari de les terres i les van emprar per a la agricultura. Això fa que tota o la majoria de la població tingui un salari al voltant dels mil dos-cents euros, amb gens d’atur. A sobre, la vida és menys cara, i gràcies a un enginyós sistema els habitants només han de pagar 15 euros al mes per la seva hipoteca de la casa, que és construïda per l’ajuntament.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q0Kl4gkBNYI[/youtube]

Al final del vídeo Jordi pregunta als ciutadans que qui volen que faci el pregó: Del Bosque, Belén Estéban o Julio Anguita, i sorprèn la claretat de la gent que immediatament decideix votar a favor del tercer (suposo que és una bastant irreal).

Per cert, Sánchez Gordillo és conegut arran d’un suposat saqueig a un Mercadona per a “donar de menjar al poble”.

(http://www.youtube.com/watch?v=4u2IS24uXHY)

Aquest article s'ha publicat dins de DOCUMENTALES, ECONOMÍA, General, HISTORIA CONTEMPORÁNEA, HISTORIA DE ESPAÑA SIGLO XXI, PERSONAJES, POLÍTICA, SOCIEDAD i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a MARINALEDA o la viabilitat del sistema comunista a l’Estat espanyol per Guillem Ramírez Santos E-41

 1. jnavar29 diu:

  Jo vaig veure aquest espai fa un mesos i em va sorprendre tota aquesta informació que tan bé resumeixes. Recordo que l’altra protagonista era el fill de la duquessa de Alba, qui justificava el fet que la seva familia rebés uns quants milions d’euros d’ajudes europees a l’agricultura.

  Sánchez Gordillo ja fa molts anys que és l’alcalde la la poblacio i surt reelegit mandat rere mandat. I això és molt difícil, tenir el recolzament de tot un poble.

 2. Judith Siches E-41 diu:

  En la meva opinió, el problema d’avui en dia es que els rics s’estan fent més rics i els pobres s’estan fent més pobres. La manera de governar de Sánchez Gordillo seria una bona solució, encara que trobo que no aconseguiria tant recolzament com el que està rebent al seu poble.

 3. Guillem E-41 diu:

  El recolzament que està rebent l’ha aconseguit gràcies a que la gent del seu poble ha vist que la seva qualitat de vida ha augmentat moltísim gràcies al nou sistema.
  Si ve un candidat a les eleccions dient que les hipoteques només seran de 15 euros mensuals, el més normal és que aconsegueixi majoria absoluta (en cas que no guanyés seria per la poca verosimilitud de la seva promesa).

  El que vull dir és que a la gent una ideologia o una altra li dóna igual, els temps han canviat i no crec que ningú vulgui morir per una pàtria o una ideologia, sinó que la individualitat ha cobrat més força que mai. Per això crec que aquest sistema (que tampoc sé si seria viable a la resta d’Espanya) podria amb bona publicitat creuar les fronteres de Marinaleda.

  Per exemple, si Catalunya estigués sencera com aquest poble, el meu sentiment d’independència segurament no seria tant important com el que tinc ara.

 4. e41quarantau diu:

  Si potser al seu poble, a Sanchez Gordillo, li funciona el sistema que hi ha, potser és la senyal de que cal modificar alguns models de política per fer funcionar aquest pais en aquesta gran època de crisi i de polítics que amaguen la seva veritable opinió i donen o intenten donar una bona imatge per a conseguir la confiança i el podrr.
  Estic totalment d’acord amb la Judith.
  “ELS POBRES SÓN MÉS POBRES I ELS RICS SÓN MÉS RICS”.
  Fem que això canviï!

 5. Meritxell Torres diu:

  Hola perdó, l’últim comentari de e41 era meu. (MERITXELL TORRES)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *