Què senten els esquimals?

(…) Que senten els esquimals? Sobretot fred. (…) els esquimals, molt raonablement, s’amunteguen per poder aconseguir escalfor. La proximitat els protegeix del fred exterior i del fred íntim. Entre els sentiments esquimals, Briggs(un antropòleg) menciona iva paraula que significa, literalment, “estar  al costat d’algú sota la mateixa manta”. Tot i que es refereix a una acció, té una evident dimensió emocional. Els nens petits reben  iva  al posar-se al llit amb els seus oncles ,avis o cosins. És una espècie d’adopció que estableix un fort vincle sentimental.

El lèxic esquimal valora molt les distàcies curtes. Niviuq significa “voler besar”, expressa el desig de tocar o estar físicament a prop d’algú o d’alguna cosa, en especial dels ésser petits. Es consideren éssers niviuq-naqtuk, a més a més dels infants, les nines, els ocells i altres coses menudes.  Unga  és experiència de la seva proximitat. Natlik  significa l’altre cara de l’amor: fer coses bones a aquells a qui s’estima. Segons els esquimals, els nens petits senten unga, però només a poc a poc van sentint naklik. Sospito que succeeix igual a totes les cultures (…)

 (…) Podem treure algunes conclusions fragmentaries i insuficients com són totes les instantànies fotogràfiques. Hi ha diversitat sentimental, però no una proliferació caòtica. Passa amb les creacions sentimentals el mateix que amb les creacions lingüístiques. Hi ha molts sentiments, com hi ha moltes llengües. Es diferencien enormement, però tenen molts punts en comú. És molt possible que hi hagi estructures sentimentals bàsiques, universals, que cada cultura modifica, relaciona i omple de continguts diferents. Canvien les intensitats, els desencadenants, la consideració social dels sentiments (…) els sentiments d’una cultura formen un sistema afectiu. Cada societat defineix una “personalitat sentimental” un model que intenta fomentar, que serveix per distingir entre sentiments adequats o inadequats, bons o dolents, normals o anormals(…) Conseqüència interessant: si hi ha variacions culturals, els sentiments han de poder transmetre’s mitjançant l’aprenentatge.

Deixa un comentari