Qui diu que el llatí està mort?Quan fem una classificació cronològica del llatí partint del llatí arcaic no ens hem d’aturar al llatí dels humanistes que van reprendre el llatí a partir del segle XV per a imitar els clàssics, sinó que hem de fer menció del NEOLLATÍ, del llatí del segle XXI. Actualment existeixen diferents associacions que intenten rellançar el llatí com a llengua viva.
El llatí, en efecte, segueix viu i ha d’adaptar-se ampliant el seu vocabulari per poder designar nous invents, realitats de la informàtica, d’internet, dels diferents camps de la ciència, l’esport, etc. Exemples clars són la pàgina oficial del Vaticà, redactada en llatí, la Vicipaedia latina, La YLE Radio 1 des de Filàndia, on pots llegir i escoltar les notícies en llatí (Nuntii Latini) etc.
I tot això és gràcies a un grup d’experts que ja han introduït més de 15.000 noves paraules al llatí per poder descriure el món actual. Mira aquestes:
OVNI: res inexplicata volans
STRIPTEASE: nudatio
WHISKY: vischium
BABY SITTER: infantaria
MOUNTAIN BIKE: birota montana
SOLTER: solitarius
ICEBERG: nataris mons glacialis
M’encanta que hi hagi rara avis q es dediquin a fer coses així!
Gràcies x la informació.
P.D. Des de Finlàndia? Que fort! Els interessa més a ells que tenen una llengua no-romànica q a nosaltres! En fi, el q no facin als països nòrdic…