Dia de la música

A Europa es celebra el dia internacional de la música avui dia 22 de Novembre, en homenatge a la patrona dels músics, Santa Cecília.

Resultat d'imatges de santa cecíliaResultat d'imatges de santa cecíliaResultat d'imatges de santa cecília

Arreu del territori es fan concerts i actes per celebrar-ho i nosaltres deixem constància d’aquest fet amb aquesta entrada al bloc.

Tot seguit podreu escoltar l’himne a Santa Cecília i llegir-ne la història.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yHgWtC4dStw[/youtube]

 

 

Patrona dels músics

La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri
, anava pregant Déu tot cantant-li. Sembla que se la va començar a relacionar amb la música cap al segle XV; aviat es va fer popular, i el 1594, Gregori XIII va proclamar-la patrona de la música. Van fer-se diverses festes en honor seu, la primera de les quals va tenir lloc a Normandia. Poc més de cent anys després, la moda va arribar a Anglaterra travessant el canal de la Mànega, i Henry Purcell li va compondre tres odes el 1683. Altres obres musicals dedicades a santa Cecília són l’himne de Benjamin Britten (basat en un text de W.H. Auden), un himne de Herbert Howells, un d’Alessandro Scarlatti, o l’obra Messe Solennelle de Sainte Cécile de Charles Gounod, o l’oda Déu vos salve, Cecília brillant! i l’òpera, Cecília, de Licinio Refice del 1934. El músic belga Joseph Ryelandt (1870-1965) va estrenar l’òpera Sainte Cécile, amb llibret de Charles Martens, en 1907, a Anvers.

En la seva època de màxima esplendor, la diada de la santa era una gran festa amb missa solemne i processons on intervenien gran quantitat de músics amb tot tipus d’instruments. A Barcelona, aquest dia era un gran esdeveniment que aplegava tots els amants de la música. Després de la processó, els músics s’escampaven pels carrers i les diferents places de la ciutat per alegrar el veïnat. Els guitarristes barcelonins, anomenats sonadors, tenien especial protagonisme en el decurs de la celebració.

Innombrables pintures i vitralls la representen tocant l’orgue. Està representada a la pintura L’èxtasi de Santa Cecília de Rafael a Bolonya, i també a quadres de Rubens a Berlín, el Domenichino a París i molts d’altres. En la literatura, és commemorada especialment per l’obra Seconde Nonne de Chaucer, i la famosa oda de John Dryden, amb música de Haendel el 1736, i més tard per Sir Hubert Parry (1889).

Sankt Cecília és el títol d’una cançó de 1984 cantada per la sueca Lotta Pedersen i Göran Folkestad al Melodifestivalen suec d’aquell any. A més a més, el grup musical americà de pop-rock Jars of Clay va començar el seu àlbum Cançons de Nadal del 2007 amb un tema instrumental titulat “El regal de santa Cecília”.

Als bitllets de 20 lliures esterlines britànics, hi havia una imatge de santa Cecília acompanyada pel compositor Sir Edward Elgar, des de 1999 fins al 2007.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *