Breu cronologia de la Guerra civil a Espanya

franco_hitler.jpg

1936 Victòria del Front Popular a les Eleccions Generals (febrer). Companys i els polítics catalans surten de la presó i tornen a la Generalitat (abril). Assassinat dels germans Badia per la FAI (abril). Azaña, president de la República (maig). Preparatius colpistes. Assassinat del tinent Castillo (12 juliol). Assassinat de Calvo Sotelo (13 juliol). Alçament militar contra la República (17-18 juliol): comença la Guerra Civil espanyola. Fracàs de l’aixecament militar. Dimissió Casares Quiroga i govern llampec de Martínez Barrio (18 juliol). Govern Giral (19 juliol). Alçament militar a Barcelona (19 juliol). Els republicans triomfen a Barcelona i a Catalunya (juliol). Comença la guerra i la revolució a Catalunya (juliol). Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya (juliol-setembre). La CNT-FAI dirigeix el moviment revolucionari i s’apodera del control de Catalunya. Aldarulls. Els militants obrers decreten la vaga general i obtenen armes. Assassinats indiscriminats. Divisió comarcal de Catalunya (agost). Junta de Defensa Nacional, a Burgos (23 juliol). La “Columna Durruti” parteix cap al front d’Aragó (24 juliol). Constitució del Comitè de No-Intervenció (agost). L’Exèrcit d’Àfrica arriba a la Península (agost). Desembarcament del capità Bayo a Mallorca (agost). Govern de Largo Caballero (4 setembre). Els nacionalistes ocupen Irun (5 setembre) i Sant Sebastià (13 setembre). Govern Tarradellas (entrada dels anarquistes) i dissolució del Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya (26 setembre). Les Corts del Front Popular aproven l’Estatut del País Basc (1 octubre): formació del Govern d’Euskadi (octubre). Franco, cap d’Estat i Generalíssim (1 octubre). Junta Tècnica de l’Estat, a Burgos (3 octubre). Fundació de l’Exèrcit Popular (9 octubre). Decret de Col.lectivitzacions de la Generalitat de Catalunya (24 octubre).Trasllat del govern de la República a València i creació Junta Delegada de Defensa a Madrid (Miaja) (6 novembre). Comença la batalla de Madrid (7 novembre). Hitler i Mussolini reconeixen el govern de Franco (novembre).
1937 Decrets de S’Agaró (Pla Tarradellas) (gener). Batalla del Jarama (febrer). Caiguda de Málaga (8 febrer). Batalla de Guadalajara (març). Campanya del Nord (abril-octubre). Bombardeig alemany (Legió Còndor) de Guernica (26 abril). Fets de Maig a Barcelona. Persecució del POUM. La Generalitat de Catalunya perd algunes competències. Dimissió de Largo Caballero i govern de Negrín (15 maig). Caiguda de Bilbao (19 juny). Batalla de Brunete (juliol). Batalla de Belchite (agost-setembre). Ocupació de Santander (26 agost). Caiguda de Gijón (21 octubre). Fi del front del Nord. Barcelona, capital de la República (31 octubre). Govern basc a Barcelona (novembre). Batalla de Terol (desembre-febrer).
1938 Primer govern de Franco, a Burgos (30 gener). Conquesta de Terol pels nacionals (22 febrer). Barcelona, severament bombardejada (març). Ofensiva al front d’Aragó. Ocupació de Lleida (3 abril). El govern de Franco decreta l’abolició de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (5 abril). Arribada de les tropes nacionals al Mediterrani: la República, partida en dos (15 abril). Programa dels “13 punts” de Negrín (1 maig). Bombardeig de Granollers (31 maig). Batalla de l’Ebre (juliol-novembre). Procés contra el POUM a Barcelona (octubre). Retirada de les Brigades Internacionals (octubre). Ofensiva final sobre Catalunya (desembre-febrer).
1939 Ocupació de Tarragona (15 gener). Caiguda de Barcelona (26 gener). Últimes Corts republicanes en territori de l’Estat espanyol, a Figueres (1 febrer). Caiguda de Girona (4 febrer). Final de la guerra civil a Catalunya (10 febrer). Exili de milers de catalans. Dimissió d’Azaña (27 febrer). Constitució del Consell Nacional de Defensa, a Madrid (Casado) (5 març). Ocupació de Madrid (28 març). Ocupació de València (30 març). Fi de la guerra civil (1 abril).

DIARI DE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

ABANS DE LA GUERRA TRIOMF DEL FRONT POPULAR: LES ESQUERRES TORNEN AL PODER
CREIXEN LES TENSIONS ENTRE LES DRETES I LES ESQUERRES
16 febrer Eleccions Generals. El dia 18 es coneixen els resultats: gran triomf del Front Popular, liderat per Azaña (272 sobre 484 diputats). A Catalunya, victòria del Front d’Esquerres.
4 abril Reunió de les Corts per primera vegada després de les eleccions de febrer.
28 abril Assassinat del germans Badia (Miquel i Josep) per pistolers de la FAI, a Barcelona.
6 maig Manuel Azaña, president de la República Espanyola.
Juny Mola i Fal Conde arriben a un acord fixant l’aixecament militar per a una data entre el 10 i el 20 de juliol de 1936.
JULIOL 1936 SUBLEVACIÓ MILITAR CONTRA LA REPÚBLICA
COMENÇA LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
MADRID I BARCELONA RESISTEIXEN L’EMBAT FEIXISTA
12 juliol Un oficial socialista, José Castillo, tinent de carrabiners de la Guàrdia d’Assalt, és assassinat a primeres hores de la tarda per uns pistolers falangistes a Madrid.
13 juliol Com a represàlia per la mort del tinent Castillo, és assasinat per membres de la policia a Madrid el diputat José Calvo Sotelo, líder del partit monàrquic.
14 juliol Intercanvi de trets entre la Guàrdia d’Assalt i grups de falangistas als voltants del cementiri de Madrid, mentres es fan els enterraments de José Castillo i Calvo Sotelo. Moren quatre persones.
17 juliol A les 5 de la tarda comença l’aixecament militar contra la República, a Melilla. Sublevació militar de la Legió Estrangera al Marroc. El general Manuel Romerales, oficial en cap de l’Exèrcit de l’Est, és assassinat pels rebels. A última hora de la tarda les colònies espanyoles al Marroc passen a mans dels rebels. El general Franco declara des de les Canàries l'”estat de guerra” a tot el territori espanyol. Els rebels dominen la situació. El govern, creient que es tracta d’un pronunciament, pren mesures insuficients.
18 juliol L’aixecament militar s’estén per tota la península: els sublevats aconsegueixen el control d’una tercera part de l’Estat. La situació és molt incerta. A les 6 del matí, a Pamplona, Mola decreta l’estat de guerra: comença l’aixecament militar a la Península. Franco se subleva a les Canàries i fa una crida a les divisions i bases navals i marxa cap al Marroc. Queipo de Llano es fa amb el comandament de la II Divisió i amb escasses forces controla alguns punts estratègics de Sevilla. A Andalusia s’aixequen Jerez, Cadis, Algesires, Còrdova i Màlaga; dubtes a Granada. A Madrid es mobilitzen els sindicats i els partits d’esquerra recolzant al govern. Saliquet domina Valladolid i proclama l’estat de guerra. A Burgos és destituït el general Batet i s’estableix la llei marcial. Recolzament dels falangistes i dretans a Castella la Vella. Franco passa la nit a Casablanca. Dimissió del president del govern republicà Casares Quiroga i substitució per Martínez Barrio, que féu un intent de pactar amb Mola. Govern llampec de Martínez Barrio, que ni tan sols arriba a formar-se, en el que s’ofereix dues carteres a militars compromesos, entre elles el càrrec de Ministre de la Guerra al general Mola, cap dels militars sollevats. Fracassa l’intent. El general Cabanellas subleva les guarnicions d’Aragó i envia a Mola fusells i municions. La CNT respon amb la vaga general.
19 juliol A la matinada, se subleva Barcelona i altres guarnicions. Guàrdies d’Assalt i voluntaris, principalment de la CNT-FAI, planten clara als sublevats. El general Mola se subleva a Pamplona amb la col.laboració del requetès. Aixecament a moltes ciutats de Castella la Vella i Lleó. Mallorca cau a mans dels nacionals. A les 11 del matí, el general Goded, procedent de Mallorca, que havia dominat, arriba a Barcelona i és detingut per les forces lleials a la República. Sublevacions a Vitòria, Oviedo i Cáceres. Sevilla passa a control dels rebels (Queipo de Llano) després de derrotar als efectius policials i a les milícies obreres. S’inaugura l’Olimpíada Popular a Barcelona, que no arribarà a fer-se per la lluita entre militars insurrectes i republicans. Formació d’un nou govern a Madrid presidit per José Giral, que decideix armar a les organitzacions sindicals i partits del Front Popular.
20 juliol Fracassa l’aixecament militar a Madrid: atac contra el “Cuartel de la Montaña” i contra els sublevats de Getafe i Carabanchel que, després d’un combat breu però intens, són reduïts. Sublevació a Galícia i combats a La Corunya i Vigo. Durant tot el matí, són conquerits a Barcelona els últims reductes rebels. La CNT-FAI s’apodera de considerable armament i controla la ciutat. El general Sanjurjo mor en accident d’aviació quan venia de Lisboa per a fer-se càrrec de la direcció de l’aixecament militar. Comencen a perfilar-se ambdúes zones i s’organitzen columnes.
21 juliol Creació a Barcelona del Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya, per organitzar militarment les forces que lluitaren contra l’alçament a Catalunya. Dominat per la CNT-FAI, és el veritable òrgan de poder executiu a la ciutat.
22 juliol Socialistes i comunistes catalans creen a Barcelona el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).
23-24 juliol Se celebren a Londres les primeres conversacions francobritàniques que conduïran a la creació del Comitè de No-intervenció.
23 juliol El general Mola constitueix a Burgos la Junta de Defensa Nacional, integrada per militars. El general Cabanellas és nomenat president. Alacant en poder dels republicans. Mor Onésimo Redondo a Labajos (Segòvia).
24 juliol Els primers milicians voluntaris catalans, la “Columna Durruti“, formada per uns 3.000 homes, la majoria treballadors, comandats per Buenaventura Durruti, surten de Barcelona per dirigir-se cap al front d’Aragó.
25 juliol Durruti pren Casp. París decideix recolzar la República: avions francesos aterren a Barcelona. Alemanya decideix recolzar els sublevats. La jerarquia eclesiàstica espanyola recolza la sublevació militar i la considera una Croada.
27 juliol Creació per decret del Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU).
28 juliol Arriben els primers avions enviats per Itàlia i Alemanya. Avions italians recolzen la sublevació feixista al Marroc. Fundació de la legió Còndor alemanya.
AGOST 1936 CONSTITUCIÓ DEL COMITÈ DE NO-INTERVENCIÓ
L’EXÈRCIT D’ÀFRICA ARRIBA A LA PENÍNSULA
FRACASSA L’EXPEDICIÓ DEL CAPITÀ BAYO A MALLORCA
1 agost Nou govern de la Generalitat de Catalunya, amb tres ministres del PSUC. Comencen els Jocs Olímpics de Berlín 1936. França renúncia, sota pressió britànica, a declarar la seva ajuda a la República Espanyola. França i la Gran Bretanya formen el Comitè de No-Intervenció.
2 agost Tropes rebels de la Legió comencen a Sevilla l’avenç cap a Madrid. Decret republicà d’incautació de totes les indústries abandonades pels seus propietaris, que passen a ser administrades per comitès d’obrers. Capitulació de les casernes sublevades a València.
3 agost La CNT-FAI crea la Federació de Sindicats Agrícoles de Catalunya.
4-5 agost A Londres s’estableix l’acord de constitució del Comité de No-intervenció.
5 agost L’Exèrcit d’Àfrica, amb el Terç i els regulars, travessen l’estret de Gibraltar i arriben a la Península (Algeciras).
6 agost Procedent del Marroc, Franco fixa el seu quarter general a Sevilla. L’URSS s’uneix als acords del Comitè de No-intervenció, amb excepcions.
7 agost L’Exèrcit d’Àfrica ocupa Almendralejo (Badajoz). Creació per decret de la Comissió d’Indústries de Guerra de la Generalitat, presidida per Josep Tarradellas.
8 agost França tanca la frontera amb Espanya d’acord al Tractat de No-Intervenció. Eivissa i Formenteren tornen a ser controlades per la República. Mallorca segueix a mans dels nacionals. La Generalitat de Catalunya crea el Comitè d’Indústries de Guerra.
10 agost Els nacionals ocupen Mérida (Badajoz). El govern republicà decreta la clausura de les institucions religioses.
11 agost Creació del Consell d’Economia de la Generalitat de Catalunya.
12 agost Els generals Goded i Fernández Burriel són afusellats a Montjuïc (Barcelona).
14 agost El general Yagüe ocupa Badajoz i hi aplica una sagnant repressió (matança a la Plaça de Braus).
16 agost Sota el comandament del capità Bayo, un contingent republicà de quasi 10.000 homes, procedent de Barcelona i València, desembarca a Mallorca, malgrat el bombardeig intens dels avions italians, però l’operació fracassà (3 setembre). Acaben els Jocs Olímpics de Berlín.
19 agost Mor afusellat pels nacionals a Víznar (Granada) el poeta Federico García Lorca.
21 agost La República transforma la Guàrdia Civil en Guàrdia Nacional Republicana i reorganitza la carrera diplomàtica.
23 agost A la presó Model de Madrid són assassinats Melquíades Álvarez, Ruiz de Alda i Fernando Primo de Rivera, entre d’altres. Es creen a Madrid els tribunals populars (creació, entre d’altres, del Tribunal Especial de Madrid per a jutjar els delictes especials contra l’Estat).
24 agost Itàlia i Alemanya s’adhereixen oficialment al Tractat de No-Intervenció.
25 agost Arriba a Barcelona el cònsol soviètic Antonov Ovseenko.
27 agost Primer bombardeig aeri sobre Madrid per junkers alemanys.
27 agost i
23 desembre
Disposicions del Decret de Divisió Territorial de Catalunya, per les quals fou posada en vigor una nova estructura político-administrativa de la Catalunya de l’Estatut d’Autonomia. Dividia el territori català en 9 regions o vegueries i 38 comarques.
SETEMBRE 1936 GOVERN LARGO CABALLERO
GOVERN TARRADELLAS A LA GENERALITAT
2 setembre Manuel Hedilla és nomenat a Valladolid cap provisional de la “Junta de Mando” de la Falange.
3 setembre Els nacionals ocupen Talavera de la Reina (Toledo). El capità Alberto Bayo és obligat a retirar-se de Mallorca: els republicans són definitivament rebutjats de Mallorca.
4 setembre El govern Giral dimiteix. Largo Caballero (PSOE) forma el primer govern de guerra, en el que entren, juntament amb republicans i socialistes, els comunistes.
5 setembre Les tropes del general Mola ocupen Irun: els nacionals controlen el pas fronterer a França.
9 setembre Primera reunió oficial del Comitè de No-intervenció, a Londres. Hi assisteixen 25 països, amb l’absència de Portugal. El tinent coronel Vicente Rojo intenta alliberar els hostatges segrestats pels nacionals a l’Alcàsser de Toledo des del 21 de juliol.
13 setembre El general Mola ocupa Sant Sebastià. El govern republicà decideix enviar part de la reserva nacional d’or, via Cartagena, a la Unió Soviètica.
14 setembre En una audiència concedida a 500 peregrins espanyols, Pius XI es refereix a l'”odi satànic cap a Déu” dels republicans espanyols.
19 setembre Els nacionals ocupen Eivissa.
22 setembre Prieto, ministre de Marina i Aire, ordena el trasllat de la flota republicana al Cantàbric.
24 setembre Franco decideix retardar l’avanç cap a Madrid per a ajudar els assetjats a l’Alcàsser de Toledo.
25 setembre Es prohibeix per decret qualsevol activitat política i sindical a la zona rebel.
26 setembre Constitució del primer govern Tarradellas a la Generalitat de Catalunya, amb la participació del POUM i la CNT-FAI. Es dissol el Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya. La CNT passa a formar part del govern de la Generalitat. Les tropes nacionals arriben a Toledo. Decret nacional que anul.la la Reforma Agrària i restitueix les terres als antics propietaris.
27 setembre El general Varela trenca el cercle de l’Alcàsser de Toledo. El PSUC entra en el govern de la Generalitat de Catalunya.
28 setembre El Comitè de No-Intervenció refusa considerar les acusacions contra Portugal.
29 setembre La Junta de Defensa de Burgos declara Franco “generalíssim” de tots els exèrcits.
30 setembre Primeres decisions del govern Largo Caballero per a incorporar a les milícies els efectius militars lleials a la República.
Setembre Creació de la Junta de Seguretat Interior de Catalunya, per garantir l’ordre interior i posar fi a l’acció dels incontrolats. Fou suprimida el 5 de juny de 1937.
OCTUBRE 1936 ESTATUT D’AUTONOMIA BASC
FUNDACIÓ DE L’EXÈRCIT POPULAR
LA GENERALITAT DE CATALUNYA REGULA PER DECRET LES COL.LECTIVITZACIONS
1 octubre Promulgació de l’Estatut d’Autonomia del País Basc. A Burgos, Franco assumeix la Jefatura de l’Estat; és proclamat generalíssim dels exèrcits del nou estat espanyol.
3 octubre Formació, a Burgos, de la Junta Técnica del Estado, amb funcions governamentals. El general Fidel Dávila n’és nomenat president.
4 octubre Talavera de la Reina (Toledo) presa pels nacionals.
5 octubre Creació de la Comissió de Propaganda de la Generalitat de Catalunya.
6 octubre Creació per decret del Departament de Proveïments, dissolt el 6 de gener de 1938. L’URSS decideix ajudar la República espanyola.
7 octubre José Antonio Aguirre, president del Govern basc. Fundació de les Brigades Internacionals a Albacete.
8 octubre El general Varela a la província de Madrid.
9 octubre Decret republicà de fundació de l’Exèrcit Popular, en el que s’integraren també milicians.
12 octubre En un acte a la Universitat de Salamanca, Miguel de Unamuno s’enfronta al general Millán Astray.
15 octubre Largo Caballero crea el Comissariat de Guerra i pren el comandament de totes les forces militars de la República.
17 octubre Les tropes nacionals procedents de Galícia trenquen el cercle republicà d’Oviedo.
18 octubre L’Exèrcit d’Àfrica ocupa Illescas (Toledo) i queda a només 17 kms. de Madrid.
19 octubre Manuel Azaña, president de la República, acompanyat de tres ministres, abandona Madrid i es dirigeix a València.
21 octubre Els nacionals ocupen Navalcarnero, aprop de Madrid.
24 octubre El govern republicà nomena a Asensio sotsecretari de Guerra i a Pozas cap de l’Exèrcit del Centre. Decret de Col.lectivitzacions de la Generalitat de Catalunya (Decret de Col.lectivització i Control Obrer d’Indústries i Comerços), que col.lectivitza les empreses de més de 200 treballadors.
25 octubre Signatura del pacte UGT-CNT. L’or de la República surt de Cartagena cap a Odessa: primer enviament de les reserves d’or espanyoles a l’URSS. Es detecta la presència de tropes alemanyes, conegudes com la “Legió Còndor”, per ajudar l’exèrcit franquista. Es crea l’Eix Berlín-Roma amb un tractat de cooperació entre Alemanya i Itàlia.
26 octubre Creació per decret de l’Escola Popular de Guerra de Catalunya.
27 octubre Els primers tancs russos arriben a Madrid.
29 octubre Són afusellats a Madrid Ramiro de Maeztu i Ledesma Ramos.
30 octubre Atac aeri contra Madrid: balanç del bombardeig, 16 persones mortes i 60 ferits.
Octubre La República legalitza les ocupacions camperoles de terres de propietaris facciosos.
NOVEMBRE 1936 EL GOVERN ES TRASLLADA A VALÈNCIA
COMENÇA LA BATALLA DE MADRID
4 novembre Les forces franquistes ocupen Alcorcón, Leganés, Getafe y Cuatro Vientos situant-se a només 5 kms. de Madrid. Això força la reestructuració del govern de Largo Caballero, cercant una major unitat política, amb l’entrada de quatre ministres cenetistes: García Oliver, Frederica Montseny, Peiró i Juan López.
6 novembre Franco llança una proclama als madrilenys convidant-los a la rendició. El Govern en ple abandona Madrid per anar-se’n a València i deixa formada una Junta Delegada de Defensa presidida pel general José Miaja, que es fa càrrec de la defensa de Madrid.
7 novembre Primera fase de la batalla de Madrid: atac des del Sud per la columna del general Varela (l’atac durarà fins al 23 de novembre). Amb aquesta operació, comença l’atac directe de les tropes de Franco a Madrid: els milicians madrilenys i les tropes lleials resisteixen.
8 novembre Participació de les primeres quatre brigades internacionals, a Madrid.
13 novembre El general Varela pren el turó Garabitas, a la Casa de Campo de Madrid.
14 novembre La “Columna Durruti”, amb Durruti al capdavant, que havia abandonat el front d’Aragó, arriba a Madrid per a la seva defensa.
17 novembre Duríssims combats al Clínic de Madrid. L’aviació nacional segueix bombardejant la capital de l’Estat.
18 novembre Alemanya i Itàlia reconeixen oficialment el govern de Franco a Burgos.
19 novembre L’anarquista Durruti mor, en circumstàncies confuses, en la defensa de Madrid, davant la Ciutat Universitària.
20 novembre Mor afusellat a Alacant José Antonio Primo de Rivera, cap de la Falange Española.
23 novembre Franco suspèn els atacs contra Madrid.
29 novembre Segona fase de la batalla de Madrid: l’assalt per l’Oest (durarà fins al 16 de gener de 1937).
DESEMBRE 1936 LA REPÚBLICA AÏLLADA INTERNACIONALMENT
1 desembre Estabilitzat el front de Madrid, les Corts de la República es reuneixen a València.
6 desembre Creació per decret de l’Exèrcit Popular de Catalunya, reorganitzant les forces militars de Catalunya i intentant de militaritzar les milícies del Comitè Central de Milícies Antifeixistes, després de la seva dissolució. La seva formació real no arribà mai a acomplir-se.
11 desembre Álvarez del Vayo es queixa davant la Societat de Nacions, a Ginebra, del suport de Portugal, Itàlia i Alemanya als nacionals i de l’aïllament polític i econòmic de la República espanyola afavorit pel Comitè de No-Intervenció. Sol.licita la condemna d’Itàlia i Alemanya per haver reconegut a Franco i ataca la no intervenció.
15 desembre Els nacionals reemprenen l’ofensiva sobre Madrid intentant aïllar als republicans del Guadarrama tallant la carretera de La Corunya.
17 desembre Constitució del Consell de Defensa d’Aragó, govern a l’Aragó.
22 desembre Desembarca a Cadis el primer contingent de 3.000 “camises negres” italians.
Arriben a Càdis milers de voluntaris italians, que formaran el Corpo di Truppe Volontarie (CTV).
23 desembre Decret amb el que el govern de la República reconeix oficialment el Consell de Defensa d’Aragó.
24 desembre L’exèrcit republicà d’Andalusia llança una ofensiva en el sector de Còrdova però fracassa. Queipo de Llano contraataca i conquesta uns 1.500 quilòmetres quadrats de terreny.
27 desembre Ofensiva republicana contra Terol.
30 desembre George Orwell s’allista en una milícia republicana (del POUM) per a lluitar contra el feixisme.
31 desembre Mor Miguel de Unamuno a la seva casa de Salamanca, on estava retingut pels nacionals després del seu enfrontament amb Millán Astray.
GENER 1937 PLA TARRADELLAS
2 gener Es reemprenen els combats al front de Madrid. Els nacionals ocupen Villanueva del Castillo.
8, 9 i 12 gener Decrets de S’Agaró (Pla Tarradellas).
9 gener Creació de la Comissió de Responsabilitats de la Generalitat de Catalunya.
10 gener Madrid es troba sota una intensa ofensiva de les tropes nacionals, per la qual cosa La Junta de Defensa Nacional ha donat l’ordre d’evacuar a la població civil.
11 gener Els vaixells “Canarias” i “Almirante Cervera” bombardegen Málaga. Comença l’ofensiva contra la ciutat.
14 gener Comença l’ofensiva dels nacionals contra Málaga.
19 gener S’inaugura a Salamanca “Radio Nacional de España” dirigida per Antonio Tovar.
30 gener Carta pastoral del cardenal Gomá titulada “La cuaresma de España” en la que es pronuncïa a favor dels rebels i culpa a massons, jueus i comunistes.
FEBRER 1937 BATALLA DEL JARAMA
Febrer-Març Tercera fase de la batalla de Madrid: l’assalt per l’Est. Aquesta ofensiva donà lloc a les batalles del Jarama i la de Guadalajara.
6-23 febrer Batalla del Jarama: els nacionals no poden aconseguir l’objectiu d’aïllar Madrid de la resta de la zona republicana.
8 febrer Els nacionals ocupen Málaga.
15 febrer El general Miaja substitueix Pozas en el comandament del front del Jarama.
16 febrer Últim intent nacional de trencar el front del Jarama.
18 febrer Mor afusellat a Burgos el general Batet.
23 febrer Miaja contraataca al Jarama. Els nacionals detenen l’atac i acaba la batalla del Jarama. La República promulga un decret de nacionalització d’empreses.
24 febrer L’URSS prohibeix enviar voluntaris a Espanya.
28 febrer L’Espanya nacional decreta com a himne nacional l’antiga Marcha Real, juntament amb el Cara al Sol, l’Oriamendi (himne carlí) i l’himne de la Legió.
MARÇ 1937 BATALLA DE GUADALAJARA
COMENÇA LA CAMPANYA DEL NORD
2 març La ració màxima de pa a Barcelona és de 250 grams per persona.
5 març Primer congrés del Partit Comunista d’Espanya (PCE) durant la guerra, en el que es declara el recolzament a la democràcia i el rebuig a les idees trotskistes de revolució. En el ple del PCE es demana la unificació de l’exèrcit i la liquidació del trotskisme.
8-21 març Batalla de Guadalajara, tercer intent fallit d’ocupar Madrid.
10 març Les tropes italianes entren a Brihuega. Decideixen continuar el seu avanç, molt ràpid gràcias als motorizats. Comença la resistència republicana sota un temps fred i plujós.
12 març Superioritat aèria republicana a Guadalajara.
13 març Comença el contraatac republicà a Guadalajara. La divisió Littorio defensa Trijueque tot el dia, però Líster el reconquesta a la nit.
15 març Continua l’avanç republicà a Guadalajara. La retirada italiana és molt més desordenada.
18 març Els republicans reconquesten Brihuega. “La Vanguardia” passa a ser òrgan del govern de la Generalitat de Catalunya.
21 març Acaba la batalla de Guadalajara. Franco es decideix a llançar la campanya del Nord.
27 març Dimiteixen els consellers anarquistes de la Generalitat de Catalunya.
31 març Mola i Vigón comencen l’ofensiva contra Bilbao, activant la guerra al Nord. Comença la campanya del Nord, contra la zona republicana, que comprenia Biscaia, la província de Santander i Astúries (menys Oviedo).
ABRIL 1937 L’AVIACIÓ ALEMANYA BOMBARDEJA GERNIKA
3 abril La CNT declara que la revolució ha de continuar.
5 abril L’exèrcit republicà planteja una gran ofensiva sobre Brunete.
7 abril Acaba la primera fase de l’ofensiva nacional al Nord. El lehendakari basc Aguirre fa una crida a la resistència per ràdio.
8 abril El PCE i el PSOE signen el “pacte de la unió”, comprometent-se a treballar conjuntament. L’acord crea tensions entre els socialistes i els anarquistes de la CNT.
9 abril Miaja contraataca al Centre per a intentar desarticular l’ofensiva nacional al Nord.
11 abril Als estudis de Hollywood es recapta prop d’un milió i mig de dòlars per a la causa republicana.
16 abril El govern republicà restringeix les atribucions dels comissaris de guerra. Franco ha decidit la unificació de carlistes i falangistes. Els primers accepten, encara que no majoritàriament, la fussió, convençuts per Rodezno. A la Falange la situació és mes confusa. Aznar, Dávila i Garcerán expulsen Hedilla del seu despatx. Un escamot d’hedillistes intenta detenir a Dávila i es produeix un tiroteig i la posterior detenció de tots els implicats.
18 abril El Consejo Nacional de Falange nomena Hedilla cap nacional.
19 abril Decret d’unificació de carlistes i falangistes, pel que Franco decideix la creació de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS (FET y de las JONS), suprimint els partits no frontpopulistes més o menys tolerats fins llavors. Tots els partits de dreta resten units en un partit únic, liderat per Franco.
20 abril Les tropes republicanes es repleguen al “cinyell de ferro”, dispositiu de la defensa de Bilbao.
23 abril Dissolució de la Junta de Defensa de Madrid.
24 abril Es reemprèn l’ofensiva nacional al Nord. A la zona sublevada s’institucionalitza la salutació braç en alt. Hedilla renuncïa al seu lloc en la Junta Política recentment creada per Franco.
25 abril Hedilla és detingut.
26 abril Bombardeig alemany de la legió Còndor sobre Gernika, amb bombes de fòsfor.
29 abril La IV Brigada navarresa entra a Gernika.
30 abril Les forces republicanes han enfonsat el cuirassat “España” a les costes de Santander.
MAIG 1937 FETS DE MAIG A BARCELONA
GOVERN NEGRÍN
1 maig Episodi de Santa María de la Cabeza. La Generalitat de Catalunya prohibeix la desfilada del Dia del Treball a Barcelona, arran dels incidents haguts els dies anteriors.
Maig Fets de maig a Catalunya. Enfrontaments entre militants de la CNT-FAI i POUM contra forces de la Generalitat i militants del PSUC, UGT , ERC i Estat Català, sobretot a Barcelona. Conseqüències: persecució del POUM, enfortiment dels comunistes i pèrdua d’algunes competències de la Generalitat.
3 maig Incidents a la Telefònica de Barcelona: membres de la Generalitat visiten la Telefònica de Barcelona preocupats per l’activitat que el Comitè de Censura de la CNT realitza sobre tot tipus de trucades oficials i es produeix un tiroteig.
4 maig Vaga general i tiroteigs a Barcelona. El POUM lluita al costat de la CNT contra republicans i comunistes. Companys demana el retorn a la normalitat així com diversos dirigents anarquistes.
5 maig El president Companys aconsegueix una treva entre els grups enfrontats.
6 maig Fets de maig a Barcelona: lluites entre anarquistes i comunistes, enquadrats a la CNT i el POUM per un costat, i el PCE, per l’altre.
8 maig L’ordre va restablint-se a Barcelona. Al Nord continua l’avanç nacional.
11 maig El POUM és acusat dels incidents de Barcelona.
13 maig Els ministres comunistes del govern republicà exigeixen la supressió del POUM. Els comunistes demanen en Consell de Ministres el càstig del POUM; Largo Caballero s’hi oposa.
15 maig Largo Caballero presenta la dimissió després d’intentar formar un altre govern amb anarquistes i socialistes, que es boicotejat per comunistes. Azaña ofereix el càrrec a Negrín, molt més proper a la línia política comunista, que accepta. Comença el govern republicà del Dr.Negrín. Serà l’últim govern de la República (fins al març de 1939).
17 maig Inauguració de l’Exposició Universal de París 1937.
27 maig Suspensió del diari “La Batalla”, òrgan del POUM.
29 maig L’aviació republicana bombardeja el cuirassat alemany “Deutschland”, a les costes d’Eivissa. A la zona nacional s’estableix la censura de premsa i impremta.
30 maig Els republicans llancen una ofensiva en el front de Segòvia intentant descongestionar la tenalla de Bilbao. En represàlia pel bombardeig del “Deutschland”, l'”Admiral Scheer” bombardeja Almería.
JUNY 1937 ELS NACIONALS OCUPEN BILBAO
1 juny Gamir Ulíbarri pren el comandament de l’exèrcit republicà al País Basc en substitució de Llano de la Encomienda.
3 juny Mor el general Mola a Alcocero (Burgos), en accident d’aviació, en circumstàncies misterioses. El substitueix en la direcció de l’exèrcit del Nord el general Dávila.
8 juny Se signa l’ordre per a l’atac republicà a Osca, en un intent de descongestionar el front nord.
11 juny Assassinat a Osca del general Lukacs de les Brigades Internacionals.
13 juny Les tropes de Solchaga trenquen el “cinyell de ferro” de Bilbao.
16 juny Els republicans llancen un dels atacs més durs de la guerra contra Osca. Comença la repressió contra el POUM dirigida directament por la policia soviètica. La policia secreta arresta a la majoria dels líders del POUM, menys Andreu Nin.
17 juny El govern basc abandona Bilbao. Andreu Nin, líder del POUM, és detingut a Barcelona.
19 juny Els nacionals ocupen Bilbao.
20 juny Possible assassinat d’Andreu Nin, dirigent del POUM, a la presó d’Alcalá de Henares a mans de russos. La desmoralització de l’exèrcit gudari és total.
21 juny A França dimiteix el Govern del Front Popular del socialista Léon Blum.
30 juny Les tropes de Franco continuen el seu avanç per l’oest de Biscaia.
JULIOL 1937 BATALLA DE BRUNETE
1 juliol Publicació de la Carta Col.lectiva de l’Episcopat Espanyol: carta col.lectiva dels bisbes espanyols a favor de Franco. No la signen ni Múgica ni Vidal i Barraquer.
6-25 juliol Batalla de Brunete: és la primera ofensiva de l’Exèrcit Popular; d’aquesta manera, la República tracta de disminuir la pressió dels nacionals en el front Nord.
6 juliol Els republicans ataquen Brunete, a l’oest de Madrid. Líster ocupa el poble a les 7 del matí.
9 juliol “El Campesino” ocupa Quijorna.
11 juliol En el que serà el darrer avanç de l’exèrcit republicà a la batalla, Miaja conquesta Villanueva del Pardillo.
12 juliol El govern francès obre la frontera. Se signa a Salamanca un acord econòmic entre l’España nacional i Alemanya.
14 juliol Prieto ordena a les seves tropes passar a la defensiva a Brunete.
19 juliol Contraofensiva nacional a Brunete. La Legió Còndor bombardeja Villanueva de la Cañada. Hi ha moltes baixes d’ambdos bàndols, però la batalla sigueix sense decidir-se.
25 juliol Els nacionals ocupen definitivament Brunete. La batalla ha acabat.
AGOST 1937 BATALLA DE BELCHITE
CAU SANTANDER
2 agost El líder feixista Hedilla ingressa a la presó de Las Palmas, on passarà quatre anys.
9 agost Per decret de Prieto s’organitza el SIM.
10 agost Decret de dissolució del Consell d’Aragó, que estava controlat per la CNT. El signa Prieto.
13 agost Comença l’atac dels nacionals a Santander.
14 agost Les brigades navarreses ataquen per Reinosa i el CTV pel port de l’Escudo aconseguint ambdos objectius. A València, el govern prohibeix les crítiques a l’ URSS a la premsa anarquista i trotskista.
22 agost Els nacionals avancen cap a Santander. Prieto demana a Gamir Ulíbarri que resisteixi tres dies per a poder llançar una ofensiva a Belchite.
23 agost-
6 setembre
Batalla de Belchite: segona ofensiva republicana; nou intent de treure pressió al front del Nord.
23 agost Comença la batalla de Belchite. Al front del Nord els nacionals continuen el seu avanç per Santander. Comença l’evacuació de la ciutat. Es crea a Salamanca el “Servicio Nacional del Trigo“.
24 agost Els republicans ataquen Quinto i ocupen Codo a l’Aragó. A Santander la posició republicana és desesperada.
26 agost Segueixen els atacs republicans a la zona de Belchite. Els nacionals ocupen Santander.
27 agost Es dissol la Junta de Defensa del nord d’Espanya.
28 agost Decret republicà que permet la militarització de qualsevol indústria.
29 agost Franco és nomenat doctor honoris causa de la Universitat de Valladolid.
SETEMBRE 1937 GOVERN REPUBLICÀ SOTA CONTROL COMUNISTA
1 setembre Comença l’ofensiva nacional d’Astúries. Fundació a Madrid de la “Alianza de la Juventud contra el Fascismo“.
4 setembre Un cop ocupat Santander, els nacionals comencen la penetració a Astúries. Segueixen els combats a l’Aragó.
6 setembre Els republicans ocupen finalment Belchite.
13 setembre La Generalitat de Catalunya crea el Servei de Cultura al Front. Els nacionals avancen per Astúries. A Ginebra, Negrín presideix l’ Assemblea de la Societat de Nacions.
14 setembre Signatura del Tractat de Noyon contra la “pirateria” en el Mediterrani.
15 setembre El govern Negrín passa a controlar la CNT i el POUM.
20 setembre Aranda ocupa el port de Pajares.
27 setembre Batalla ferotge entre les tropes nacionals i les Brigades Internacionals a Fuentes de Ebro.
29 setembre Espanya demana a Ginebra, a la Societat de Nacions, el restabliment de la seva llibertat de comerç.
OCTUBRE 1937 LARGO CABALLERO ARRESTAT
AMB LA CAIGUDA DE GIJÓN, DESAPAREIX EL FRONT DEL NORD
BARCELONA, CAPITAL DE LA REPÚBLICA
1 octubre Largo Caballero és apartat de la direcció de la UGT. Els nacionals ocupen Covadonga. Sessió extraordinària de les Corts republicanes a València.
5 octubre El president nord-americà Roosevelt condemna l’agressió feixista a Espanya.
7 octubre Decret republicà d’expropiació sense indemnització de les terres dels sollevats. Es crea a la zona nacional el “Servicio Social“, obligatori per a totes les dones.
12 octubre El Congrés del PCE acorda el suport total al govern de Negrín.
17 octubre Largo Caballero és arrestat a Madrid. La 4ª Brigada navarresa travessa el riu Sella. El Consejo Soberano de Asturias, presidit per Belarmino Tomás, decideix l’evacuació del territori.
21 octubre Els nacionals ocupen Gijón i Avilés. Desapareix el front Nord.
28 octubre S’anuncia el trasllat del govern a Barcelona.
31 octubre El govern republicà trasllada la seva seu a Barcelona, que d’aquesta manera es converteix en la capital de la República.
NOVEMBRE 1937 EL GOVERN BASC EXILIAT A BARCELONA
2 novembre El govern basc es trasllada a Barcelona.
11 novembre L’Espanya nacional i la Gran Bretanya estableixen relacions comercials.
19 novembre Un nou decret de Franco crea el Consejo Nacional del Movimiento.
20 novembre Decret d’Intervencions Especials: la Generalitat de Catalunya instaura l’economia dirigida.
25 novembre Es clausura l’Exposició Internacional de París.
DESEMBRE 1937 COMENÇA LA BATALLA DE TEROL
1 desembre El Japó reconeix oficialment el govern de Franco.
2 desembre Fernández Cuesta és nomenat secretari general de Falange.
6 desembre Uruguai reconeix oficialment el govern de Franco.
8 desembre Els nacionals bombardegen Barcelona. Els republicans, en represàlia, bombardegen Palma de Mallorca.
11 desembre El líder sindical anarquista Àngel Pestaña mor a Barcelona.
15 desembre-
22 febrer ’38
Batalla de Terol: tercer projecte d’ofensiva republicana per a evitar el projecte franquista d’atacar Madrid.
15 desembre Comença l’atac republicà contra Terol. Rey d´Harcourt dirigeix la defensa de la ciutat. Franco ordena enviar reforços.
18 desembre En condicions climàtiques duríssimes continua a Terol l’avanç republicà amb la presa de La Muela de Teruel.
21 desembre Les forces republicanes assetgen Terol.
22 desembre Dues divisions republicanes entren a Terol. Franco decideix suspendre l’ofensiva sobre Madrid i recuperar Terol.
24 desembre Contraatac nacional a Terol, dirigit pel general Varela. L’intens fred paralitza la lluita.
29 desembre Segueix l’ofensiva nacional sobre Terol. La resistència dels republicans és aferrissada però al final són desallotjats de La Muela.

GENER 1938

ELS REPUBLICANS RECUPEREN TEROL
PRIMER GOVERN DE FRANCO
1 gener Segueix la batalla de Terol. Els republicans ataquen amb duresa La Muela.
5 gener Neix a Roma el príncep Joan Carles de Borbó.
7 gener Després d’evacuar als civils, Rey d´Harcourt es rendeix a Terol. Els republicans recuperen Terol: les tropes nacionals es rendeixen a les forces republicanes a Terol, encara que els franquistes segueixen acosant.
11 gener El líder del partit laborista britànic Attlee visita Madrid per donar suport a la República.
18 gener Es reemprèn la lluita a Terol. Entra en combat el cos d’exèrcit marroquí a les ordres de Yagüe. Comença el replegament republicà.
21 gener La força aèria republicana bombardeja Salamanca.
22 gener Els republicans es retiren a l’altre costat del riu Alfambra.
23 gener Dissolució de la Comissió d’Indústries de Guerra de Catalunya.
28 gener Turquia reconeix el govern de Franco.
30 gener Franco dissol la Junta Técnica del Estado i constitueix el primer govern, el “Govern de Burgos“, en el que assumeix la jefatura. Serrano Suñer, Martínez Anido i Fernández Cuesta són alguns dels ministres del nou govern, que durarà fins el 9 d’agost de 1939.

FEBRER 1938

ELS NACIONALS RECUPEREN TEROL
1 febrer Les Corts republicanes es reuneixen a Montserrat, presidides per Martínez Barrio. Promulgació de l’Estatut d’Autonomia de Galícia, que no va arribar a tenir vigència.
5-7 febrer Batalla de l’Alfambra (els nacionals pretenen l’encerclament de Terol).
5 febrer Comença la segona ofensiva nacional sobre Terol que dóna inici a la batalla d’Alfambra.
7 febrer El front republicà de Terol es trenca en tres punts.
17 febrer Yagüe travessa el riu Alfambra i avança vuit quilòmetres.
20 febrer Es tanca l’encerclament nacional sobre Terol. “El Campesino” queda aïllat a la ciutat i ha d’obrir-se pas amb grans dificultats.
22 febrer Els nacionals tornen a fer-se amb el control de Terol i fa presoners a 14.500 soldats republicans.
27 febrer El PCE insisteix en unificar el PSOE amb els comunistes.

MARÇ 1938

LES BOMBES FEIXISTES CASTIGUEN SEVERAMENT BARCELONA
1 març Manifest de més de 200 intel.lectuals del món hispà en favor de l’Espanya democràtica i la República. Entre els signants figuren noms com Pablo Picasso, Juan Ramón Jiménez, Pere Bosch Gimpera, Vicente Aleixandre, Miguel Hernández, Rafael Alberti, Joaquim Xirau, Jacinto Benavente, etc.
2 març Es fa públic a la zona nacional un decret que elimina la llibertat d’expressió i reunió.
6 març Barcelona és bombardejada per avions italians. Destructors republicans enfonsen el creuer “Baleares” a l’alçada del cap de Palos.
9 març Després de l’èxit de Terol, comença l’ofensiva nacional al sud de l’Ebre amb l’objectiu final d’arribar al Mediterrani i tallar la zona republicana en dos. A Burgos es promulga el “Fuero del Trabajo“.
10 març Els nacionals recuperen Belchite.
12 març Abolició del divorci a la zona nacional.
15 març Els nacionals ocupen Alcañiz (Terol).
16 març Campanya comunista contra Indalecio Prieto.
16-18 març Barcelona pateix 13 atacs aeris per part de l’aviació italiana. Els bombardeigs es dirigeixen sobre la població civil, no contra objectius militars. Moren més de mil persones, entre elles el vicecònsul de França a Barcelona. La Catedral de Barcelona és bombardejada.
17 març Els nacionals ocupen Casp. El cap del Govern de París, Léon Blum, reobre la frontera francesa per donar pas a les armes destinades a la República.
21 març Abolició dels matrimonis civils a la zona nacional.
22 març Comença la campanya del Maestrat.
27 març El cos d’exèrcit marroquí entra a Fraga: els nacionals ocupen Fraga.
28 març Els nacionals ocupen Barbastro.
29 març Solchaga i Moscardó arriben al riu Cinca. Bombardeig sobre Tarragona.
30 març Pressionat pel PCE, Indalecio Prieto dimiteix

ABRIL 1938

LLEIDA ÉS OCUPADA PELS NACIONALS
FRANCO ABOLEIX L’ESTATUT D’AUTONOMIA DE CATALUNYA
ELS NACIONALS ARRIBEN AL MEDITERRANI: LA REPÚBLICA PARTIDA EN DOS
3 abril Els nacionals, dirigits per García Valiño, ocupen Gandesa. Malgrat la dura defensa de “El Campesino”, Yagüe ocupa Lleida.
5 abril Des de Burgos, després d’entrar les primeres tropes nacionals al territori català, Franco decreta l’abolició de l’Estatut de Catalunya. Nou govern de Negrín, sense Indalecio Prieto. Es consuma la caiguda de Prieto. Negrín assumeix la cartera de Defensa.
6 abril Creació a Burgos del “Servicio Nacional de Reforma Económica i Social de la Tierra“: comença formalment la contrareforma agrària.
7 abril Els nacionals ocupen Tremp i Camarasa.
8 abril El president del govern francès Léon Blum dimiteix a París. El nou president és Daladier.
9 abril El líder del partit catòlic català, Manuel Carrasco i Formiguera, és executat a Burgos pels franquistes. El Vaticà envia una nota de protesta al general Franco.
15 abril Els nacionals (Camilo Alonso Vega) ocupen Vinaròs: les tropes nacionals arriben al Mediterrani i la zona republicana queda partida en dos. Catalunya queda aïllada de la resta de la República. França torna a tancar la frontera.
16 abril Nous bombardeigs sobre Barcelona.
18 abril La 62ª Divisió nacional ocupa Vielha i la vall d’Aran.
19 abril Els nacionals (Yagüe) ocupen Tortosa.
20 abril Nous atacs aeris sobre Barcelona.
22 abril Ley Serrano Súñer“: els franquistes imposen la censura de premsa.
23 abril Comença la batalla de Llevant, en un intent dels nacionals d’atacar València.
29 abril Durruti és honorat, a títol pòstum, com a tinent coronel de l’exèrcit republicà espanyol.

MAIG 1938

PROGRAMA DELS TRETZE PUNTS DE NEGRÍN
SAGNANT BOMBARDEIG SOBRE GRANOLLERS
1 maig Negrín fa públics els seus “13 puntos para una España en paz” (13 puntos para la victoria), per acabar amb la guerra. El programa, però, no té cap acollida.
4 maig El Vaticà reconeix oficialment el règim de Franco.
11 maig La República autoritza el culte catòlic, sempre que se celebri en privat. Portugal (presidit pel dictador Salazar) reconeix oficialment el govern de Franco.
12 maig Atac aeri sobre Barcelona: 50 morts.
14 maig Atac aeri al port de Barcelona. André Malraux visita Barcelona. Mor a Málaga el general Cabanellas.
21 maig A la zona nacional es prohibeix l’ús de noms que no figuren en el santoral catòlic o els de caire separatista. L’exèrcit republicà comença una maniobra divergent sobre Sort, Tremp i Balaguer que fracassarà totalment.
28 maig Bombardeig sobre l’àrea portuària de Barcelona
29 maig Es crea el GERO, dirigit per Hernández Saravia. El formen l’Exèrcit de l’Est, comandat per Perea i l’Exèrcit de l’Ebre comandat per Modesto.
31 maig Bombardeig sobre Granollers: més de 200 morts i uns 450 ferits. Franco visita les seves tropes a Vinaròs.

JUNY 1938

SEGUEIX L’OFENSIVA NACIONAL A CATALUNYA, MAESTRAT I OSCA
2 juny Atacs nacionals a la zona de La Pobla de Segur.
3 juny Atacs nacionals a la zona del Maestrat i a la “Bossa de Bielsa”.
8 juny Bombardeig sobre Figueres: 39 morts.
12 juny El president del govern francès Daladier ordena tornar a tancar la frontera amb Espanya.
13 juny Els nacionals (Aranda) ocupen Castelló de la Plana. França tanca la frontera espanyola.
16 juny Els nacionals eliminen la “Bossa de Bielsa”. Rojo ordena una ofensiva parcial de l’Exèrcit de l’Est: contraatacs de tropes republicanes, comandades pel general Rojo, a La Pobla de Segur.
26 juny L’aviació nacional bombardeja Alacant.

JULIOL 1938

COMENÇA LA BATALLA DE L’EBRE
1 juliol Atacs aeris italians sobre Badalona i Blanes.
4 juliol Els nacionals travessen el riu Túria en la seva ofensiva sobre València.
5 juliol El Comitè de No-Intervenció presenta un pla per treure els voluntaris estrangers d’Espanya. El pla està dirigit tant als voluntaris estrangers de les Brigades Internacionals com als soldats alemanys de la legió Còndor i els italians del CTV.
13 juliol Varela comença les operacions per a acabar amb la bossa de resistència republicana de Mora de Rubielos, molt fortificada. “Neteja cultural” a la zona nacional: els llibres, les pintures, les escultures, els gravats, etc. han de transmetre “valors nacionalistes i cristians”. Pintures clàssiques, com la Maja de Goya (considerada una obra pornogràfica), queden prohibides al públic. El català, i les altres llengües no castellanes, queden prohibides (només s’acceptarà la llengua castellana).
16 juliol Els nacionals trenquen el front de Mora de Rubielos.
18 juliol El president de la República, Manuel Azaña, demana en un discurs públic que es deturi la guerra i promet “Pau, Pietat i Perdó”, per als que van aixecar-se contra el poder legítim.
19 juliol Durant els atacs aeris diaris sobre Barcelona, una bomba impacta en la Catedral, causant greus danys. Comença a Extremadura una ofensiva nacional contra la bossa de Don Benito.
24 juliol Queipo de Llano ocupa Don Benito, Villanueva de la Serena i Castrena.
25 juliol A les 0:15 hores, les tropes republicanes travessen l’Ebre per sorpresa i per diversos punts, entre Mequinensa i Amposta, i progressen fins als afores de Gandesa. L’objectiu és ocupar la vital zona de Gandesa i, en cas d’èxit, continuar cap a Vinaròs unificant de nou les dues zones republicanes i evitar així que els nacionals avancin sobre València. Comença la decisiva batalla de l’Ebre, la més llarga i cruenta de tota la guerra civil (“Un altre Verdun“) (fins al 15 de novembre).
26 juliol L’Exèrcit Popular avança per la vall de l’Ebre i recupera Móra d’Ebre.
27 juliol Franco arriba a la zona de l’Ebre, per dirigir personalment les operacions de l’exèrcit nacional. Els Països Baixos reconeixen oficialment el règim de Franco.
28 juliol Es deté l’ofensiva republicana. Tagüeña ataca inútilment Gandesa. Bombardeig sobre Tarragona.
29 juliol Com a venjança per l’ofensiva republicana de l’Ebre, els nacionals bombardegen València, Alacant i Dènia. Els atacs aeris van dirigits sobre blancs civils i militars.
30 juliol Comencen els combats a la serra de Pàndols. Nous atacs republicans contra Gandesa i Vilalba, sense èxit.
31 juliol Els continus bombardeigs frenen l’avanç republicà en la batalla de l’Ebre. Una delegació del Partit Socialista Belga visita Lluís Companys

AGOST 1938

ELS NACIONALS FRENEN L’AVANÇ REPUBLICÀ AL FRONT DE L’EBRE
1 agost Els republicans passen a la defensiva a l’Ebre: comença una terrible batalla de desgast. L’escriptor nord-americà Theodore Dreiser visita Barcelona.
4 agost Durs combats a Mequinensa, alt Guadalaviar i Móra d’Ebre.
7 agost Els republicans han de retirar-se de Mequinensa, es veuen obligats a tornar a travessar l’Ebre.
9 agost Ofensiva republicana al Segre: les tropes ataquen Balaguer i travessen el riu. Atacs nacionals del general Queipo de Llano a Castuera (Extremadura).
10 agost Els nacionals, sota el comandament de Saliquet, avancen per Extremadura.
11 agost El govern republicà posa sota control directe seu les indústries de guerra més importants. Segueixen els combats a la serra de Pàndols.
12 agost Contraatac republicà a Castuera.
13 agost Combat ferotge a la serra de Pàndols.
14 agost Les forces nacionals frenen l’avanç dels republicans al front de l’Ebre. Franco conmina l’exèrcit republicà a retirar-se de la batalla de l’Ebre. Reunió entre el president de la República, Azaña, i el president del govern, Negrín.
17 agost Negrín presenta el seu nou govern.
18 agost Una comissió britànica arriba a Barcelona per a examinar les destrosses ocasionades pels bombardeigs diaris sobre la ciutat.
19 agost Ofensiva nacional sobre Villalba de los Arcos.
20 agost Yagüe comença l’ofensiva nacional a l’Ebre amb un gran desplegament d’artilleria. L’escriptor alemany Ernst Toeller visita Barcelona.
24 agost Els nacionals avancen molt lentament a l’Ebre. Nombroses baixes en ambdos bàndols.
29 agost Ofensiva republicana al front d’Extremadura.
31 agost Al front de l’Ebre, ofensiva nacional a la Venta de Camposines, rebutjada pels republicans. Franco insisteix en una victòria militar total i rebutja qualsevol negociació de pau.

SETEMBRE 1938

NEGRIN CLAMA PER LA PAU
1 setembre El govern republicà suspèn totes les execucions a mort.
3 setembre L’alt comandament nacional decideix portar la batalla de l’Ebre fins a les últimes conseqüències i comença una ofensiva sobre el front de Gandesa dirigida per García Valiño: atac nacional a Gandesa.
9 setembre S’endureixen els combats a les serres de Cavalls i Pàndols. El Dr.Negrin i l’ambaixador a la Gran Bretanya i el Duc d’Alba, primer ministre de Franco, trenquen les negociacions secretes de pau, sense cap resultat.
16 setembre Nou atac aeri sobre el port de Barcelona.
18 setembre Els nacionals llancen una altra ofensiva sobre la Venta de Camposines. L’avanç és molt lent perque les tropes de Modesto es defensen bé a les serres.
21 setembre Negrín demana a la Societat de Nacions la retirada de tots els alemanys i italians de la guerra d’Espanya.
29 setembre Les Corts espanyoles es reuneixen a Sant Cugat del Vallès. Pacte de Munic: Chamberlain, Daladier, Hitler i Mussolini signen l’acord que suposa el desmembrament de Txecoslovàquia.

OCTUBRE 1938

LES BRIGADES INTERNACIONALS ES RETIREN DE LA GUERRA
2 octubre Segueix el lent avanç nacional en el front de l’Ebre. Les brigades navarreses es troben a un quilòmetre de la Venta de Camposines.
8 octubre Atac aeri nacional sobre un tren civil parat a l’estació de Sant Vicenç de Calders: 30 morts.
10 octubre Els nacionals arriben a la Venta de Camposines.
21 octubre El govern republicà accepta les condicions establertes pel tractat de no intervenció en la guerra i anuncia oficialment la retirada de les Brigades Internacionals del front.
24 octubre Comença a Barcelona el procés contra el POUM.
25 octubre Negrín fa un discurs de comiat als voluntaris estrangers de les Brigades Internacionals.
28 octubre Ramon Franco, germà del general Franco, mor en accident d’aviació. Desfilada de comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona: un gran nombre de ciutadans els aclamen.
29 octubre Acaba el procés contra el POUM amb diverses condemnes de presó.
30 octubre Comença l’ofensiva nacional sobre l’Ebre. La 1ª Divisió navarresa ocupa la serra de Cavalls.

NOVEMBRE 1938

ELS NACIONALS GUANYEN LA BATALLA DE L’EBRE
3 novembre Els nacionals ocupen la serra de Pàndols.
4 novembre S’ensorra definitivament el sistema defensiu que Líster havia disposat a l’Ebre.
6 novembre Ofensiva republicana a Fraga.
7 novembre El front republicà de l’Ebre comença a trencar-se. Els nacionals (García Valiño) arriben a Móra d’Ebre. Des de llavors, l’únic objectiu de Modesto serà el de fer tornar a travessar l’Ebre a les seves tropes en les millors condicions possibles.
8 novembre Franco anuncia que no hi haurà amnistia política i sí en canvi càstigs severs contra els que van oposar-se als seus objectius.
13 novembre Julián Besteiro, lider socialista moderat de Madrid, visita el govern a Barcelona, per a mostrar el seu enfadament per la influència dels comunistes a Catalunya.
15 novembre El front de l’Ebre es trenca i les tropes republicanes es retiren totalment. Les últimes tropes de Modesto travessen l’Ebre. Líster ha deixat a García Valiño 4.607 presoners. Final de la batalla de l’Ebre: les últimes tropes republicanes creuen en sentit invers l’Ebre. Des de l’inici de la batalla (25 juliol), l’Exèrcit Popular ha deixat 30.000 morts i 20.000 presoners. El front resta igual que al començament de la batalla. Negrín i Azaña assisteixen a la desfilada de comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona. Amb discursos de Negrín i “La Pasionaria”, s’agraeix l’esforç als voluntaris estrangers que han defensat la República i la democràcia.
22 novembre El govern català rep aliments dels Estats Units.

DESEMBRE 1938

COMENÇA L’OFENSIVA NACIONAL SOBRE CATALUNYA
10 desembre El mal temps retarda l’ofensiva nacional sobre Catalunya.
18 desembre L’exrei Alfons XIII rep de Franco la nacionalitat espanyola.
23 desembre Comença l’ofensiva nacional sobre Catalunya. El front republicà es trenca en diversos punts.
24 desembre Mor als 76 anys el general Severiano Martínez Anido.

GENER 1939

TARRAGONA I BARCELONA CAUEN EN MANS FRANQUISTES
4 gener Continua l’avanç nacional a Catalunya amb l’ocupació d’Artesa de Segre i Les Borges Blanques. Les tropes de Modesto, nucli bàsic de l’exèrcit republicà, estan pràcticament destrossades.
5 gener El govern republicà decreta la mobilització total. Per tal de descongestionar el front català, la República llança una ofensiva a Extremadura.
12 gener Ruptura del front republicà a Les Borges Blanques.
13 gener Els nacionals ocupen Tortosa.
15 gener Els nacionals ocupen Tarragona i Reus: Juan Bautista Sánchez entra a Tarragona i Yagüe a Reus.
23 gener El govern republicà decreta, després de trenta mesos de lluita, l’estat de guerra. L’ordre nomena Miaja generalíssim de las forces de Terra, Mar i Aire, cosa que el converteix pràcticament en cap civil i militar del territori republicà.
24 gener Les tropes de l’exèrcit nacional arriben al Llobregat.
26 gener Caiguda de Barcelona en mans de l’exèrcit franquista: les tropes de Yagüe i Solchaga entren a Barcelona sense trobar resistència. El govern de Negrín s’ha traslladat a Figueres. Hernández Saravia, cap del GERO, és substituït pel general Jurado.

FEBRER 1939

LES TROPES FRANQUISTES ARRIBEN A LA JONQUERA
EL PRESIDENT DE LA REPÚBLICA, MANUEL AZAÑA, PRESENTA LA SEVA DIMISSIÓ
1 febrer Els nacionals (García Valiño) ocupen Vic. Reunió de les Corts republicanes (l’últim cop que ho fan a l’Estat espanyol) al castell de Figueres.
3 febrer Primers contactes a Madrid entre el coronel Casado i Besteiro, ambdos partidaris de negociar amb Franco la pau.
4 febrer Els nacionals (Solchaga) ocupen Girona. L’Estat Major Central republicà intenta salvar el seu exèrcit fent-lo passar a França.
5 febrer Azaña, Martínez Barrio, Companys i Aguirre travessen la frontera francesa. Els nacionals (Muñoz Grandes) ocupen La Seu d´Urgell. A Madrid, Casado s’entrevista amb el tinent coronel Centaño, agent de Franco.
8 febrer Els nacionals (González Ubieta) ocupen Menorca. Els nacionals (Solchaga) ocupen Figueres. Negrín travessa la frontera. Decret nacional pel que es cessa a 15.000 funcionaris de la Generalitat de Catalunya.
9 febrer Publicació de la “Ley de Responsabilidades Políticas“: s’institucionalitza la depuració franquista dels funcionaris de l’Estat.
10 febrer Les tropes de Franco, ocupada tota Catalunya, arriben a la frontera francesa a Port-Bou i La Jonquera. La guerra a Catalunya ha acabat. Uns 100.000 civils i 200.000 soldats republicans han creuat els Pirineus. Comencen a funcionar a França els camps de concentració per als refugiats espanyols. Procedent de França, Negrín aterra a Alacant i anima a continuar la resistència.
11 febrer Els nacionals ocupen Llívia.
21 febrer Franco presideix a Barcelona la Desfilada de la Victòria, en la que hi participen més de 100.000 homes.
22 febrer Mor a Cotlliure el poeta Antonio Machado.
23 febrer El Comitè Central del PCE llança un manifest en el que sosté que la resistència és possible i que només ella permetrà salvar milers de vides. Casado prohibeix la circulació de “Mundo Obrero”.
25 febrer Casado, del que Negrín coneix les seves activitats conspiratòries, és ascendit a general.
27 febrer Negrín presideix a l’aeròdrom Los Llanos un consell de guerra. Només Miaja recolza les tesis de Negrín, referents a continuar la lluita. A París, Azaña presenta la seva dimissió com a president de la República. El Regne Unit i França, al complir-se un mes de la caiguda de Barcelona, reconeixen oficialment el govern de Franco.

MARÇ 1939

ELS NACIONALS OCUPEN MADRID, SENSE TROBAR RESISTÈNCIA
VALÈNCIA OCUPADA PELS NACIONALS
3 març Negrín nomena comandants militars d’Alacant, Múrcia i de la base naval de Cartagena a Vega, Mendiola i Galán respectivament. Tots són comunistes.
4 març La base de Cartagena decideix oposar-se al nomenament de Galán i se subleva. Participen en la sublevació membres de la quinta columna i presoners alliberats. Buiza amenaça als sublevats i aquests alliberen Galán, però diversos oficials es fan forts al parc d’Artilleria i demanen ajuda a Franco.
5 març Una brigada afecta al Govern entra a Cartagena i comença a dominar la situació. A mitjanit, Casado anuncia des de Madrid la constitució del “Consejo Nacional de Defensa, amb recolzament anarquista i amb l’oposició dels comunistes. Casado acabava de protagonitzar un cop d’estat antirrepublicà, amb la intenció de posar fi a la guerra.
6 març A Madrid comença la lluita entre casadistes i comunistes. La flota republicana es trasllada a Bizerta (Tunícia). Els nacionals ocupen Cartagena.
7 març A Cartagena la situació es ressol a favor de la República. Els vaixells nacionals que van en ajuda dels sublevats han de recular, però el “Castillo de Olite” i el “Castillo de Peñafiel” entren a Cartagena desconeixent la situació. Una bateria governamental obre foc i enfonsa al “Castillo de Olite”. A Madrid la situació de Casado empitjora.
8 març Casado, cada cop més aïllat, demana l’ajut del IV Cos d’Exèrcit.
12 març Els comunistes veuen reduïdes les seves posicions als “Nuevos Ministerios” d’on seran desallotjats pels casadistes. La lluita ha acabat. Molts comunistes són empresonats. Acaba la resistència comunista contra el cop antirepublicà a Madrid: Barceló és afusellat per ordre del coronel Casado.
13 març Comencen les conversacions entre Casado i el govern de Burgos.
14 març Casado explica per Ràdio Madrid que la seva missió és aconseguir una pau honrosa que satisfagui als que han lluitat. El missatge senta malament a Burgos i les negociacions se suspenen.
22 març El “Consejo de Defensa” accepta la rendició sense condicions.
25 març El “Consejo de Defensa” demana com a única condició als nacionals que es justifiqui l’actuació de la Junta de Casado. Burgos trenca les negociacions.
26 març Franco ordena a les seves tropes que comencin l’ofensiva de la victòria. Els marroquís de Yagüe trenquen el front per Peñarroya, sense trobar resistència.
27 març El govern de Burgos s’addereix al Pacte Antikomintern.
28 març Les tropes nacionals entren a Madrid, sense trobar resistència. Franco, ignorant les propostes de Casado, havia decidit la capitulació incondicional.
30 març La República s’ensorra totalment: els nacionals ocupen València i Alacant.
31 març Signatura a Burgos del “Tractat germanoespanyol d’amistat”.

ABRIL 1939

ACABA LA GUERRA CIVIL AMB LA VICTÒRIA DELS NACIONALS
1 abril El general Franco dóna el darrer i victoriós comunicat de guerra. Últim parte oficial de guerra: “En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado.

DESPRÉS DE LA GUERRA

CONSOLIDACIÓ DEL NOU RÈGIM FRANQUISTA
7 maig Reobertura de l’Ateneu Barcelonès, prèvia depuració dels fitxers de la seva biblioteca.
1 juny Els legionaris italians tornen al seu país després de participar en la guerra al costat dels nacionals.
22 juliol Visita oficial del mariscal Pétain a Barcelona.
27 juliol La permanent de les Corts republicanes decideix dissoldre el govern.
8 agost Promulgació de la llei que reforça els poders de Franco com a Cap d’Estat. Afusellament de les “Tretze Roses“, un grup de dones marxistes que havien atemptat contra diversos falangistes.
9 agost Formació del segon govern de Franco (“Govern de la neutralitat i la no-bel.ligerància”) (fins al juliol del 1945).
1 setembre Alemanya envaeix Polònia: inici de la Segona Guerra Mundial.