V. 1. La fundadora de la maternitat d’Elna: Elisabeth Eidenbenz

elisabeth-eidenbenz-en-2002.jpg

Elizabeth Eidenbenz Elizabeth Eidenbenz va néixer a Zurich (Suïssa) el 12 de Juny de 1913. Va treballar com a professora a Dinamarca i Suïssa fins que al 1938 es va traslladar a Burjassot i va ingressar com a voluntària en la “Asociación de ayuda a los niños en guerra”. Va col·laborar en tasques humanitàries dins la zona republicana i l’any 1939 va passar a França.

Després de la caiguda de la República moltes persones van haver de marxar, allà els exiliats eren portats a uns camps de concentració situats a la platja, on moltes persones morien per desnutrició i fred. Moltes dones que donaven a llum en aquells improvisats camps de concentració morien i també els seus fills acabats de néixer.

Per aquests motius Elizabeth Eidenbenz va decidir comprar un palauet que cada vegada que passava per anar al poble a comprar veia i va pensar que seria un bon lloc per a refugiats de la guerra. Així entre 1939 i 1944 va construir allà una maternitat on les dones poguessin donar a llum i que els seus fills estiguessin segurs.

Es posible que tu navegador no permita visualizar esta imagen.Aqui es poden observar els sis primers nens nascuts a la maternitat durant el primer any.

Primer la maternitat es mantenia de fons voluntaris que arribaven de tota Europa, però quan va començar la segona guerra mundial aquestes ajudes van disminuir i com a conseqüència la maternitat es va haver d’associar amb la Creu Roja i va haver d’acceptar la política neutral. Això els va comportar molts problemes ja que van haver de falsificar identitats de moltes persones, sobretot de dones jueves, per poder atendre-les, i la dels seus fills. Per falsificar les seves identitats canviaven els noms dels nadons i les dones per  noms espanyols i així es mantenien amagats dels nazis. Aquest fet va comportar que en una ocasió arrestessin a Elisabeth Eidenbenz. Un grup nazi buscava a una dona jueva  que es va refugiar a la maternitat, però Elizabeth va encobrir-la fins al final, motiu pel qual van arrestar-la. Finalment la dona jueva va presentar-se davant de les autoritats i van alliberar a Elizabeth.

La maternitat va salvar de la mort a 597 nadons, unes 400 exiliades espanyoles i 197 jueves i gitanes.

Actualment Elizabeth Eidenbenz té 92 anys i viu al costat dels boscos de Viena com una emperadriu romàntica i heroica.

A Elizabeth Eidenbenz se li va atorgar diverses distincions per la seva labor humanitària:

* Medalla dels justos entre les nacions (2002) atorgada per l’Estat d’Israel
* Creu de Sant Jordi (2006) atorgada per la generalitat de Catalunya
* Legió d’honor entregada pel govern Francés.
* Creu d’or de l’ordre civil de la solidaritat social (2006) entregada per el Govern Espanyol.