V.- 1. Els camps de concentració a França

 campsconcentraciofranca1939.jpg

campsconcentraciofranca1939.jpg

En aquest mapa hi podem observar els principals camps de concentració dels refugiats republicans que van veure’s obligats a exiliar-se davant la derrota contra els franquistes. 

La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va esclatar després de la fallida del cop d’estat d’un sector de l’Exèrcit espanyol contra el Govern legal i democràtic de la Segona República Espanyola i que va assolar el país entre el 17 de juliol de 1936 i el 1 d’abril de 1939, concloent amb la victòria dels rebels i la instauració d’un règim dictatorial de caràcter feixista, al capdavant del qual es va situar el general Francisco Franco. La victòria dels franquistes va generar moltes conseqüències, entre elles un gran nombre de morts i exiliats (entre 130.000 i 150.000 persones desaparegueren de Catalunya) la qual cosa va determinar unes profundes conseqüències negatives des del punt de vista demogràfic, social i econòmic.

 

Les persones que es van veure obligades a exiliar-se la majoria van intentar entrar a França, però es van trobar amb les portes tancades. No va ser fins al cap d’un o dos dies que els van deixar entrar i van ser classificats en camps de refugiats. Els republicans es pensaven que serien ben tractats pels francesos però no va ser del tot així. El govern va imposar fortes mesures en forma de camps de concentració perquè veia els republicans com els “dolents”. En canvi el poble francès no ho veia així i els intentava ajudar. L’únic país que va obrir les portes als republicans va ser Mèxic. Una petita part de republicans amb un cert nivell econòmic es van poder pagar el viatge cap a Mèxic, però en canvi l’altre gran part van haver de caminar fins a la frontera amb França.

 

CAMPS DE CONCENTRACIÓ

 

 • Argelers: Era un camp d’internament de refugiats i exiliats de republicans espanyols i catalans. Va ser obert al 5 de febrer de 1939 i tancat a l’hivern de 1941. Van passar per aquest camp prop de 90.000 refugiats.
 • El Barcarès: Era un camp permanent d’internament. Va ser obert al 7 de febrer de 1939 i tancat el juliol de 1942.
 • Sant Cebrià: Era un camp permanent d’internament de refugiats i exiliats republicans espanyols i catalans.
 • Ribesaltes: Va ser un camp permanent d´internament de refugiats i exiliats espanyols i catalans (1941-1942), però també hi van portar jueus deportats.
 • La Guingueta d’Ix: Va ser un camp d´internament provisional de civils i militars.  Era un centre de classificació, d´acolliment i de subministrament d´aliments.
 • Osseja: Era un camp d´internament provisional de refugiats i exiliats republicans espanyols i catalans.
 • Montlluís: Va ser un camp d´internament d´uns 3.000 membres de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica). Va ser un centre de classificació.
 • Prats de Molló: Va ser un camp d´internament provisional de refugiats. També era un centre d´acollida i de subministrament d´aliments i un centre de classificació.
 • Sant Llorenç de Cerdans: Era un camp d´internament provisional de refugiats.
 • Els Banys d’Arles: Va ser un camp d´internament provisional de refugiats i un centre de classificació.
 • El Voló: Era un camp d´internament provisional de camí als grans camps de la costa. També era un centre d´acollida i subministrament d´aliments.
 • Cotlliure: Va ser un camp d´internament per “extremistes o perillosos”. El 90% dels internats eren espanyols. Va ser obert al 4 de març de 1939 i tancat el desembre de 1939. Van passar per aquest camp entre 400 i 1.000 persones.