Els itineraris del cor

El títol d’aquest article està extret d’un dels capítols del llibre “Descobrim l’amor” de Denis Sonet que explica de manera simbòlica els itineraris pels quals va passant el “cor” al llarg de la vida. Reflexa com pot ser la vida afectiva d’una persona i les diferents possibilitats de decidir segons el moment.

Per introduir el tema “les fases de l’amor”, segons Denis Sonet, amb els alumnes es pot fer de diverses maneres:
– ajudant-se d’un dibuix a la pissarra o proporcionant una làmina.
– Per mitjà d’una teatralització feta pels alumnes: el mestre proporciona al grup la informació en termes generals del què es vol fer
– d’una explicació, sense cap altre recurs, semblant a com es farà aquí.

Les fases, doncs, serien:
– L’aproximació:
Es veuen dos camins que venen de lluny i que van a confluir en un únic camí principal. Per un camí hi ve un noi i per l’altre una noia, cadascú pot anar sol o amb més amics, però cadascú va a l’encontre de l’altre. La por d’anar cap a qui és diferent i a la vegada el desig, marquen l’aproximació. Després de l’encontre, van plegats pel camí principal, amb gran alegria per haver-se trobat.

– L’enamorament:
Es representa simbòlicament per mitjà d’una parella que asseguts en un telecadira són portats al cim de la muntanya. Sense cap esforç, el telecadira se’ls endu cap al cim. Així és l’enamorament, sense fer res, sense esforç, ets empès cap al país de l’amor idealitzat. En aquesta etapa l’altre membre de la parella és idealitzat, es vist com un ser perfecte. La insatisfacció, la sensació que es té de ser incomplert, desapareix quan ens fusionem amb l’altre, ens sentim com una unitat, com el que realment som. Sota la mirada de l’altre existim plenament. A la parella només se li troben aspectes positius, i si algun aspecte negatiu és vist s’acostuma a pensar: “Ja canviarà!”
La naturalesa ha estat feta amb Saviesa perquè ha donat l’enamorament a les seves criatures, les “emmetzina” amb un perfum ple de promeses de felicitat, per tal que se’n vagin cap a la següent etapa que és el matrimoni. Sense l’enamorament ens embarcaríem cap aquest país?

– El desencantament:
Tard o d’hora els enamorats tornen a tocar de peus a terra, a descobrir la imperfecció de l’altre. És una fase de decepció. En el gràfic els dos membres de la parella cauen rodolant des de dalt de la muntanya per l’altre cantó. Asseguts, perplexos, sense saber ben bé que ha passat, es troben en una nova realitat. Què fer?

– La construcció de l’amor:
Poden donar-se diferents maneres d’abordar aquesta nova “estranya” realitat en que es troben ara els dos “ex enamorats”:
Pot succeir que s’hi acomodin, i no tinguin forces per anar més endavant. En el dibuix del llibre es veuen asseguts cadascú davant d’un televisor diferent. Per les raons que siguin abdiquen d’avançar.

També es pot donar que la seva opció sigui el trencament, de manera que cadascú es posa de nou en el seu camí particular en busca d’una nova parella per tornar a pujar amb el telecadira cap al cim de l’enamorament, per tornar a rodolar avall, i tornar-se a preguntar, què fer?

L’altra possibilitat, la de la construcció de l’amor, podríem dir que és també la de descobrir l’amor. La parella pren consciència que ha de superar la decepció de trobar-se davant d’un ser imperfecte, amb defectes com qualsevol altre persona. I també que han d’adquirir una forta voluntat per anar endavant per lliurar-se a una aventura, aquesta si que és una autèntica aventura, la de construir l’amor.
Simbòlicament en el dibuix, tenim a la parella que creua un barranc per sobre d’una passarel•la de fusta. Tot seguit trenquen el pont de fusta, el dinamiten, i aquest fet és el que dóna singularitat a l’itinerari, perquè d’aquesta manera ja no es pot tornar enrere, no es vol tornar a la fase anterior. Ara la parella ha passat de la idealització al realisme i junts comencen a pujar la muntanya pel propi esforç, cap a la descoberta i construcció de l’amor adult. Com diu Denis Sonet: “Amor respectuós i pacient que respecta el creixement de l’altre”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *