ESCOLA

Escola El Tallat. Plaça les Escoles s/n, Sant Martí de Maldà 25344, telèfon 973 331100

L’Escola El Tallat, de Sant Martí de Maldà, és un Centre d’Educació Infantil i Primària on els alumnes estan agrupats per cicles.

L’escola El Tallat, com totes les que formen la ZER Riu Corb, es defineix com a inclusiva, laica i plural, democràtica, cooperadora, coeducadora i amb una línia metodològica activa que comparteix amb la resta d’escoles de la ZER, integrada pels centres de Belianes, Els Omells de Na Gaia, Maldà i Preixana.

El nostre centre disposa de diversos equipaments, entre els quals destaquen l’aula d’Educació Infantil (P3, P4 i P5), la de Cicle Inicial (1r i 2n), la de Cicle Mitjà (3r i 4t) i la de de Cicle Superior (5è i 6è), l’aula d’ordinadors, el despatx de Direcció, una aula polivalent, una aula de material, banys mixtes, el pati i el menjador.

La major part de l’alumnat són del mateix nucli de població i la resta són alumnes transportats, provinents d’altres nuclis de població del mateix municipi, i també d’altres municipis diferents. Actualment hi ha alumnes de Sant Martí de Maldà, Vallbona de les Monges, Rocallaura, Nalec, Rocafort de Vallbona, Llorenç de Rocafort i El Vilet.

ENTORN

L’Escola El Tallat està ubicada a Sant Martí de Maldà, que és un nucli de població, cap del municipi de Sant Martí de Riucorb (498 habitants), a la comarca de l’Urgell. El terme municipal comprèn la vila de Sant Martí de Maldà, cap del municipi, i els nuclis de Rocafort de VallbonaLlorenç de Rocafort (o de Vallbona) i el Vilet.

La població rebia antigament el nom de Sant Martí prop Maldà, es digué la Plana de Riucorb el 1937 i rebé el nom actual, que no té tradició i atorga el riu Corb, el 1972.

Limita al nord amb Preixana, al nord-est amb Verdú, a l’est amb Nalec, al sud amb Vallbona de les Monges i a l’oest amb Maldà i Belianes.

La població de Sant Martí és al costat del riu Corb, en una petita serra de 417 m que domina la vall. Les terres de conreu es destinen a cereals, oliveres, vinya i ametllers. El terme formà part de la baronia d’Anglesola i després de la de Bellpuig. L’estructura del poble neix del nucli del castell, la part més antiga del poble que té un traçat urbanístic irregular que s’adapta a un terreny lleugerament costerut. Entre els carrers més antics hi distingim els portals medievals de l’antiga vila closa de Sant Martí.

La història de Sant Martí de Maldà va anar marcada per la del seu castell. A la part alta del poble, vora la que encara s’anomena plaça del castell, se’n guarden algunes restes com el graner i la capella d’origen romànic molt transformada. El castell està documentat des dels inicis del s. XIII. El castell i la població foren dominats per la baronia dels Anglesola i després de la de Bellpuig, caigué en mans dels Cardona que esdevingueren ducs de Sessa i Baena. Al segle XVI, els Cardona, senyors de la baronia, ordenaren fer desmuntar el castell, i aprofitar les pedres per a la construcció del convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. Només en resten els graners i la capella romànica.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *