N’hi ha que tenen lloc en el marc de la creació d’Aula d’Emprenedoria en FP:
S’incideix en la presa de consciència de l’actitud sempre que comuniquem, promoure la interrelació entre persones i cercar relacions simètriques.
Mitjançant la dinamització i els jocs es treballen tots aquests conceptes i per tant l’alumnat manté un paper actiu en tot moment.
O també en tenim fruit de la nostra participació en concursos com ara els premis InJUè Emprèn dipta.cat:
S’hi ha tractat el concepte d’empresa, les diverses classificacions i funcions empresarials, les competències i habilitats de la persona emprenedora, les tendències de consum o l’economia col·laborativa; entre d’altres.
Hem treballat amb llenços Canvas -facilitats per la Diputació de Tarragona o Tarragona Impulsa- que serveixen per conceptualitzar els models de negoci que han creat els alumnes i representar-los de forma visual.
Hem fet tallers sobre el control dels projectes i les habilitats comunicatives.
Altres activitats s’han realitzat en el marc del programa l’ESSpurna:
Hem treballat aspectes propis del cooperativisme incidint en la seva gestió social i econòmica, la producció i manufacturació, el retorn social i solidari i com s’organitza aquesta forma societària.
En el marc del programa Z-SHAKE, en el que paticipen la fundació Junior Achievement i la Zurich, s’han impartit tallers a càrrec de coachs especialitzats:
Treballem l’autoconeixement amb eines com l’arbre de la vida o la roda de prioritats.
Dins de les formacions preparatòries iFest Bootcamp també s’hi han impartit diverses sessions:
Personal de Muutos Consulting, que se n’encarrega de fer la formació preparatòria de l’iFest, va realitzar sessions d’ideació productives per guiar a l’alumnat a la resolució de reptes.
I en últim terme, també se n’organitzen en les nostres pròpies jornades:
Tenen lloc durant la Setmana de Sant Joan Bosco, que han estat del 29 de gener al 2 de febrer de 2024.
El cartell del curs 2023-24 és el següent:
Les xerrades, conferències i tallers que s’hi porten a terme habitualment són:
Diverses startups guanyadores dels premis de l’acceleradora Telefónica Open Future expliquen la seva experiència emprenedora i s’obre un debat amb l’alumnat.
En aquest format d’acte les empreses membres del Clúster TIC Catalunya Sud exposen els perfils professionals que cerquen per treballar i s’obre un debat amb l’alumnat.
L’ESCAC Escola ofereix cada any xerrades sobre l’economia social i el model empresarial de les cooperatives.
Es recrea la celebració d’una assemblea per constituir Cooperatives d’alumnes, redactar els estatuts i configurar el Consell Rector. Totes les actes de constitució i aprovació d’aquestes normes es dipositen al programa l’ESSpurna.
Amb l’advocada Cristina Budí treballem les diferents formes jurídiques societàries que existeixen, reflexionant sobre quina ens pot interessar més (requisits, avantatges i inconvenients, etc.) i les obligacions fiscals establertes legalment.
Té com a finalitat que l’alumnat aprengui com funcionen els productes de crèdit, valori prèviament si és necessari endeutar-se i fins i tot es plantegi el consum del bé.
Introdueix l’alumnat a les finances personals del dia a dia i incideix en la importància d’administrar adequadament els diners per assegurar el benestar financer present i futur. També estudia els impostos: perquè es paguen, quines tipologies tenen i quin perjudici té el fet de no pagar-lo.
Parteix sempre d’una idea de negoci, que pot sortir; per l’experiència professional dels promotors,
per la detecció de noves necessitats per canvis que hi ha hagut a la societat, o per la importació d’idees que funcionen a altres estats i que s’adapten bé aquí.
S’exemplifica la creació d’un nou negoci de la mà de la Patrícia, que vol crear un forn de pa. Els temes tractats van ser els avantatges i inconvenients de l’emprenedoria, els tipus d’empresa, la idea de negoci, l’anàlisi del mercat, el Canvas o també els costos empresarials.
S’aprofundeix en la necessitat de dotar als estats d’un sistema sostenible que satisfaci les necessitats actuals, sense posar en perill les de les generacions futures.
Serveix per aprendre sobre l’estalvi i inversió, l’interès compost, el binomi risc-rendibilitat, finances socialment responsables i altres conceptes financers.
Aquestes conferències s’han dut a terme a càrrec de persones voluntàries que provenen del programa Educació Financera a les Escoles de Catalunya – EFEC Adults.