Manca d’oferta d’oci juvenil a Cardedeu

image026.gifMiquel Pujadas

Com que a Cardedeu hi ha poques activitats per a joves els caps de setmana, molts es segueixen desplaçant a Granollers, on acostumen a freqüentar llocs com les discoteques, els cinemes, les bitlles, els Vienes, els McDonald’s, etc. La realitat, ens agradi o no, és aquesta.

image020.gifVil·la Paquita

De totes maneres, seria injust negar que últimament s’han fet esforços per corregir aquest dèficit. Tenim Vil·la Paquita, on a més d’aprendre informàtica entre setmana, es pot recollir informació sobre moltes activitats culturals i lúdiques del nostre entorn, i consultar el regidor de joventut o el seu ajudant… I no hem d’oblidar l’oferta d’oci esportiu del pavelló municipal d’esports, que és molt àmplia. Molts joves d’entre 10 i 25 anys entrenen uns 3 dies a la setmana, i els dissabtes juguen partits contra altres equips. D’altra banda, durant tot el juliol, s’organitzen un seguit d’activitats molt divertides per a joves de 12 a 16 anys, que finalitzen amb una acampada. I no hem d’oblidar que un dels objectius de la rehabilitació de la fàbrica Tèxtil Rase -prevista per al 2009- és dotar Cardedeu de més espais polivalents destinats als joves. I també comptem amb bars com el K’OS de clientela bàsicament jove.

image022.gif La Zona Jove

Però, tot i així, l’oferta global de caps de setmana segueix essent insuficient i ens vam decidir a investigar què es fa a altres municipis. Els resultats no han estat enlluernadors,  però hi ha hagut una experiència que ens ha semblant força interessant. Es tracta del programa Abierto Hasta el Amanecer, iniciat per l’ajuntament de Gijón fa 20 anys i que consisteix en oferir activitats d’oci als joves en espais públics durant les nits dels divendres i dels dissabte. Pot ser que, amb aquest programa els joves de Cardedeu els caps de setmana i als estius tinguin altres alternatives al vespre que anar a Granollers, Mataró o Barcelona. Per parlar d’aquest tema ens hem dirigit a Miquel Pujadas, regidor de joventut fa gairebé cinc anys i ens a dit que…

És cert que manca oci juvenil i la varietat d’activitats del nostre poble és encara reduïda, però és difícil satisfer tots els joves, perquè les seves propostes i iniciatives són molt abundants i diversificades. De moment, està previst fer un carnet jove per tots els joves de Cardedeu t’entre 12 i 18 anys. Aquesta nova proposta es posaria en marxa cap a la tardor d’aquest any, si és acceptada.

També ens ha comentat que la zona jove que hi ha davant del pavelló s’està renovant. Es va tancar a començaments del 2007, perquè els monitors no van saber controlar uns joves problemàtics, i també per realitzar-hi obres. Les activitats que allà hi havia eren: una taula de ping-pong, un futbolí, Play Station, música… Amb la renovació que esperen fer, hi haurà també altres activitats, com: aula d’estudis, sala de reunions, xerrades, malabars, lectura, multimèdia, jocs de taula, manualitats… D’aquí a tres o quatre anys ja estaria acabat i en funcionament, exclusivament al servei dels joves.


Ell entén que al Centre Cultural de Cardedeu hi ha activitats per a tota la família. Però li hem explicat que no hi ha cap activitat que sigui exclusivament pensada per als joves. Totes són o bé més aviat per a adults, o més aviat per als nens. Les que són per a tots el públics normalment no interessen gaire als joves de Cardedeu. Ell ho atribueix més aviat a la falta de propaganda als IES i a altres llocs freqüentats pels joves.

De totes maneres la iniciativa més ambiciosa és el Pla Local,  en el qual ja es treballa. Vindria a ser l’equivalent a un Abierto Hasta el Amanecer. El programa d’activitats serà fruit de la creativitat dels mateixos joves. Fins l’any proper no entraria en funcionament. Però ens va subratllar que no estaven previstes les activitats nocturnes perquè, als habitants de Cardedeu, no els agraden. Diuen que provoquen sorolls, baralles i que afavoreixen la venda d’alcohol i de drogues. Nosaltres, evidentment, no volem que passi això, només volem que els joves de Cardedeu puguin quedar-se al seu poble. Si no els oferim res veritablement atractiu, continuaran  sortint a Gra-nollers, a Mataró o a Barcelona per divertir-se.

Beatriz Zamora i Aina Baizán, 3r d’ESO de 2008.


Deixa un comentari