L’ortografia catalana es renova

El ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la ratificat la nova Ortografia Catalana. Està previst que aquesta proposta ortogràfica es ratifiqui en la reunió del Ple de l’Institut el proper 17 de novembre, i que es comercialitzi a principis de 2017. Ara s’ha obert un període de comentaris per part dels membres de l’IEC i, un cop es ratifiqui, tindrà una aplicació de cinc anys.

Aquestes són les modificacions més rellevants:

1) Es redueix la llista de mots amb accent diacrític a només 14. A més, s’escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats, com adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel.

L’accent diacrític es manté en les següents paraules monosíl·labes: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos.

2) Apareix el guionet en alguns mots compostos prefixats. Per exemple, exdirectora general passa a ser ex-directora general, i art no figuratiu esdevé art no-figuratiu. Ara bé, s’escriuen aglutinats i sense guionet un sensepapers, a matadegolla i clocpiu, i aglutinats i amb guionet déu-n’hi-do i déu-n’hi-doret.

3) Se suprimeix la dièresi en els derivats cultes acabats en –al, com fluidal, laical, helicoidal o trapezoidal.

4) S’accentuen les formes baleàriques de la primera persona del present d’indicatiu d’alguns verbs de la primera conjugació. Aquesta norma es concreta en els verbs acabats en –enar i –esar amb tenen accent greu (è), com anomèn, esmèn, o remèn; les dels verbs acabats en –essar amb accent agut (é), com confés, exprés, oingrés; i les dels verbs acabats en –osar i –ossar amb accent greu (ò), com dispòs, impòs, destròs.

5) S’escriu doble r quan el so [r] apareix entre vocals precedit d’un prefix o d’un radical. Com per exemple, arítmia esdevé arrítmia i coresponsable passa a ser corresponsable. Es dón el mateix cas en els mots erradicar o errumpent, i en els compostos amb els radicals grecs com raqui(o)-, reo-, rin(o)-, rinco-, riz(o)-, rodo-, -rràfia, -rrexi i –rrinc. En són exemples cefalorraquidi i otorrinolaringòleg.

6) Els compostos amb el segon formant comencen per s seguida de consonant i sense e epentètica. És el cas de microscòpic, termòstat o atmosfera.

7) S’han incorporat entrades noves com aiatol·là, blog o cànnabis.

8) S’han modificat gràficament alguns  mots com nietzschià, que esdevé nietzscheà, o sèquia que passa a ser séquia.

9) S’han resolt alguns dubtes en relació amb antropònims i topònims, com ara Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Montgrony, Binibèquer,

10) S’han aclarit qüestions sobre neologismes i manlleus freqüents. Com a exemple patrimonial com cotó-en-pèl omenysestimar; manlleus com fitnes, gòspel, gruyère, off the record; i compostos i derivats com antisistema, contrarellotge isensesostre.

Aquí teniu un quadre resum dels 15 accents diacrítics que permet una més ràpida memorització:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *