“Canadà”, de l’escriptor nord-americà Richard Ford

Fragment de l’esplèndida novel.la de Richard Ford, Canadà, de l’any 2012:

“Primer parlaré del robatori que van cometre els nostres pares. Després dels assassinats que van tenir lloc més tard. El robatori és la part més important perquè va servir per orientar la vida de la meva germana i la meva cap al camí que finalment van seguir. Res no s’entendria del tot si no l’expliqués primer.

Els nostres pares eren les dues persones del món menys propenses a robar un banc. No eren estranys ni, aparentment, semblaven delinqüents. Ningú no hauria pensat mai que havien d’acabar com van acabar. Eren persones corrents, encara que, és clar, aquest concepte va quedar anul.lat i sense efectes en el moment que realment van robar un banc […]

[…] Se sent a parlar de casos de persones que han comès delictes greus. De sobte decideixen confessar-ho tot, entregar-se a les autoritats, alliberar la consciència del pes, del mal, de la vergonya, del menyspreu cap a si mateixos. Buidar el pap abans d’anar a la presó. Com si el remordiment fos per a ells la cosa pitjor del món.

Canadà

Ara us podria dir que el remordiment hi té menys a veure del que podríeu pensar. Més aviat el que és intolerable és que de sobte tot es fa molt confús: el clar camí de tornada al passat s’ha embrossat i és impracticable; el que la persona sentia abans és del tot diferent del que sent ara. I el temps mateix: la manera tan estranya com avancen les hores del dia i de la nit, primer de pressa, després no acaben mai de passar. Llavors el futur esdevé tan confús i impenetrable com el passat mateix. Allò en què es transforma una persona en una situació així queda paralitzat, atrapat en un llarg present, sostingut i intolerable.

Qui no voldria aturar-ho, això, si pogués? Fer que el present cedís el pas a gairebé qualsevol futur. Qui no ho admetria tot només per alliberar-se del terrible present? Jo ho faria. Només un sant no ho faria […]”

Aquest article s'ha publicat dins de FRAGMENTS NARRATIUS i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *