EL RETORN A L’EDAT MITJANA SEGONS UMBERTO ECO


Durant tot el primer trimestre hem estat treballant amb l’alumnat de 1r de batxillerat diferents aspectes de l’edat mitjana, sobretot el literari. Ara que ja hem acabat, m’agradaria deixar-vos amb unes paraules de l’intel.lectual i alhora novel.lista italià Umberto Eco, extretes d’un article que va publicar ja fa uns anys amb el nom d’ “El retorn de l’edat mitjana”. Un article que reivindica la importància d’aquesta època, un retorn a l’edat mitjana,com diu l’autor, “tal com era”, no pas la visió que el romanticisme ens ha llegat (una visió deformada que es mouria entre la fantasia i l’escapisme). Us deixo amb les seves paraules: “N’hi ha que diuen que hi somiem, en l’edat mitjana. Però la veritat és que tant europeus com americans en som hereus, i tots els problemes que tenim a Occident s’hi van originar: les llengües modernes, les ciutats comerciants, l’economia capitalista (amb els seus bancs, xecs i taxes d’interès) són invents de la societat medieval. És a l’edat mitjana que veiem el naixement dels èxercits moderns, del concepte actual de nació-estat, així com de la idea d’una federació supranacional (en forma d’Emperador germànic elegit per una Dieta que funcionava com una mena de convenció electoral); la lluita entre pobres i rics, el concepte d’heretgia i de desviació ideològica, fins i tot la nostra noció contemporània de l’amor com a devastadora i infeliç felicitat.

Aquest article s'ha publicat dins de LITERATURA EDAT MITJANA i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *