El passat dijous dia 14, vam anar al port d’Arenys a veure les diferents barques que s´utilitzen per pescar i veure com subhastaven els peix.
Primer de tot vam mirar les diferents barques de pesca. Les d’arrossegament, les barques de llum, les palangreres, les barques d´encerclament. També vam observar unes gàbies de marisqueig, alguna sonsera i moltes xarxes de recanvi.
sdr
dav
IMG_20171214_154257
IMG_20171214_154826
sdr
dav
Després d’estar les primeres hores de la tarda veient diferents barques, finalment vam anar a la subhasta. Quan vam arribar els pescadors estaven descarregant el peix en caixes, i els peixaters a la porta esperant a que obri la subhasta. Quan finalment van obrir, els peixaters van agafar el comandament per poder escollir el peix. Els primeres peixos sempre eren més cars que els últims.
A la pantalla sortia una foto de la caixa de peix, el nom de la barca i el preu. A la part de sota de la pantalla sortia el nom de la persona que l’agafat. Després al costat de la gent i de la pantalla hi havien tots els noms de totes les persones que anaven agafant peix.
Paula Martín, Jan Besalú, Biel Casals i Carla Carballo (Fotos: Mar Castellà i Alberto Bastús)
El dilluns 11 de desembre en va venir a fer una xerrada en Ramon Tarridas. En Ramon va ser fins fa tres anys pescador artesanal. Avui, després de deixar la pesca, es dedica a fer pedagogia sobre el seu consum responsable de peix des dels seus restaurants.
Aquí teniu unes cròniques fetes pels alumnes:
En Ramon, ens ha explicat que el total d’espècies marines del Mediterrani era més de les 800, però que només se’n comercialitzaven unes 120. També ens ha explicat que hi ha diferents espècies, majoritàriament peixos, que els pesquen sense haver crescut el necessari perquè es puguin reproduir.
A continuació ens ha explicat diferents tipus de pesca, per exemple: l’encerclament, l’arrossegament, el palangre, la sonsera, les nanses, les gàbies, etc. Ens ha explicat les diverses maneres de pesca una a una:
L’encerclament ens que és un art que es realitza de nit, i constitueix en situar una barca petita amb un focus a l’aigua, i després amb una barca més gran, amb l’ajuda d’una xarxa s´encercla la barca petita i així captura els peixos que estan al voltant de la llum.
L’arrossegament és una modalitat de pesca que consisteix en arrossegar una xarxa de pesca pel fons marí i endur-se tot el que troba al seu pas. Per tant fa molt de mal al fons marí perquè apart de peixos, també destrueix el coralls, altres espècies marines o coses. Però apart també destrossa tot el fons, és a dir: mou tota la sorra, les roques, etc.
La pesca amb palangre consisteix a llançar al mar una corda on hi ha lligades diferents boies i diversos hams. En general és una pesca neta i selectiva, és a dir, no fa mal al medi ambient i saps el que vas a pescar.
La sonsera és un art de pesca artesanal, que consisteix llançar una xarxa en forma de bossa al mar. Al final d’aquesta xarxa hi ha una bossa més petita, i aquesta és on es queden els sonsos quan es tanca la bossa.
La nansa és un parany que atrau als peixos que després s’hi queden atrapats a l’interior. Normalment té forma de con i a dins té un altre con amb un forat que cada vegada es va fent més petit i queda al mig de l’altre. Els peixos o calamars que hi entren després no en troben la sortida.
Les gàbies es lliguen amb una corda que va a parar del vaixell a la gàbia i també estan lligades a una boia. Les gàbies es deixen anar en una zona on només hi hagi sorra per arrossegar-les. Les espècies més abundants que es capturen amb aquest mètode són les cloïsses.
Finalment ens ha comentat que ell ja no pescava i que ell ja era de cinquena generació de pescadors i havia pescat durant molts anys. Ara té un restaurant que es diu “el peix grillat” i ell només es dedica a cuinar. En el seu restaurant ell no cuina lluç, perquè diu que com que la gent en menja molt perquè li agrada, els que el pesquen el pesquen 11 vegades per sobre de la seva capacitat de regeneració i això ho fan per agafar-ne més de cop i no perdre temps mirant si ja són prou grans o no.
Genis Membribes 1 ESO C
En Ramon es una persona molt ben formada, perquè es cinquena generació de pescadors, ha estat pescador durant 30 anys i actualment te restaurants i fa molts tipus de xerrades arreu del mon.
En Ramon en aquesta xerrada ens ha explicat els principals arts de pesca que hi ha. Ens ha posat una presentació on tenia gràfics, dibuixos i informació. Ell ens ha explicat les raons de deixar la pesca. Ens ha explicat que el mar a cada època hi ha peix diferents. Ara hi ha poc peix i els pescadors van a Africa per guanyar diners i esgotem els seus peixos d´allà. Ens ha explicat detalladament el perquè ara hi ha menys peixos, ens ha explicat que el mar es de tots i que el tenim que cuidar i no sobre explotar-lo. Ens ha dit que els polítics volen que les lleis surtin dels pescadors: perquè aquest tipus de lleis son voluntàries perquè sinó les fan ells s’acabaran quedant sense feina.
En Vicenç Tenes “Purró” ens va venir a explicar com era la pesca a Calella en la seva època. En aquesta entrada teniu alguns de comentaris dels alumnes.
En Vicençs a la platja de Calella
La visita de Vicenç Tenes
El passat dijous 30 de novembre ens va visitar a l’escola en Vicenç Tenes. En Vicenç és un pescador jubilat de 80 anys casat i amb dues filles. Antigament tenia una peixateria anomenada “Can Porró” a Calella. Avui en dia, arregla xarxes. Una de les seves grans aficions a part de la pesca, és el billar.
La seva visita va ser molt interessant: primer va començar amb un vídeo de 15 minuts sobre la pesca als anys 70. En el vídeo sortia la platja de Calella amb les barques dels pescadors del municipi. Es veia com pescaven i seleccionaven el peix per després portar-lo a vendre.
La seva rutina diària com a pescador consistia en aixecar-se a les 5:30h del matí per sortir a pescar i no tornava fins les 18:00h de dilluns a dissabte. Els diumenges al matí era per arreglar la xarxa ja que de vegades aquesta es trencava.
En Vicenç sempre pescava davant de Calella i els peixos que pescava variaven segons l’estació de l’any. Tot i l’esforç que suposava no sempre es tenia sort i no aconseguia gaire peix.
També va explicar la diferència de la platja d’ara i la d’abans i la diferència de peix que hi havia. L’aigua era més neta i hi havia més peix.
En una pissarra ens va explicar les diferents arts de pesca: arrossegament, encerclament, palangre, sonsera, nanses, entre d’altres.
En tota la seva vida va pescar molts peixos diferents: calamars, sardines, rap… però el que més va pescar van ser sonsos. Les barques que va tenir s’anomenaven: “Virgen del mar” , “Vicenç” , “Lolita petita” …
Per finalitzar ens va respondre unes quantes preguntes sobre la pesca. Ens va agradar molt la seva visita i vam aprendre moltes coses noves i diferents que no sabíem.
Gràcies Vicenç per venir a la nostra escola!
Èric Mateos Coll (1r ESO C)
En Vicenç ens va començar ensenyant un vídeo on es veia, al principi imatges de la platja de Calella als anys 60. Després una vídeo que estava gravat en aquells època, on es veia com pescaven. Bàsicament ens ensenyava el dia de cada dia dels pescadors.
Quan va acabar el vídeo en va ensenyar els diferents protagonistes que sortien: el seu pare, un treballador, ell mateix,…Nosaltres li anàvem fent preguntes i ell ens anava responent. Ens va explicar quin tipus de peix pescaven. Un nen li va preguntar quin va ser el peix més gran que va pescar: va ser una tintorera.
També ens va explicar a quina edat va començar a fer de pescador, va començar amb 14 anys i va treballar en aquest ofici fins als 63 anys que es va jubilar. Ens Vicenç ara té 80 anys.
Ens va explicar que va estar una època pescant amb la sonsera que és una xarxa especial per agafar sonsos. Té forma de V amb una bosseta al final, i ens va explicar que els sonsos es queden allà atrapats. En Vicenç també va pescar amb nanses i amb altres tipus d´arts de pesca. Durant aquells anys va tenir moltíssimes barques, la seva primera barca es deia “Matilde” després va tenir la “Virgen del Mar” que hi va estar 18 anys.
Finalment ens va dibuixar els tipus de xarxes a la pissarra i ens va explicar, que, avui en dia en el seu temps lliure es dedicava a jugar al billar. Ens va agradar molt la xerrada d´en Vicenç, va ser molt interessant.
Judit Tarrés Bermudez (1r d´ESO A)
L’altre dia va venir a l’escola un senyor gran que es deia Vicenç. Ens va venir a explicar coses sobre la feina que feia de jove ja que era pescador. Primer de tot ens va posar un vídeo on sortia ell i els seus companys pescant. Feien diferents tipus de pesca : arrossegament, els sardinals, el palangre, les nanses,…
Després molts alumnes li vam fer les preguntes que volíem. Per exemple li vam preguntar quina va ser la seva pitjor situació en el mar, quina era la captura més gran que havia pescat en els seus anys.
Seguidament ens va explicar sobre el que feia en la seva feina. Ens va dir els noms de totes les barques que havia tingut, el tipus de peix que pescava, com el pescava … Ens va dir que durant la major part del temps que havia treballat aquells anys s’havia dedicat a pescar sonsos. Els pescava amb sonseres les quals eren un tipus de xarxes amb una bossa al final que anaven arrossegant pel mar. Ens va dir que havien arribat a pescar 500 kg de sonsos en un mateix dia.
Es passaven el dia a mar, des de les 6 del matí fins a les 6 de la tarda, quan tornaven a terra. Ja cap al final, ens va explicar totes les tècniques que havia fet servir durant la seva vida. Va agafar una pissarra i ens va començar a dibuixar les xarxes. També ens va explicar coses sobre la seva família. Va dir-nos que a ell des de petit li havia agradat anar a pescar ja que el seu besavi, avi i pare varen ser pescadors. Primer va començar a pescar amb canya però ja als 14 anys va deixar l’escola i es va dedicar per sempre al negoci familiar.
Hem anat al laboratori a fer un parell d´experiments relacionats amb la sorra de la platja de Calella.
En primer lloc vam mesurar l´alçada i el diàmetre d´un piló de sorra de la platja de Calella. Amb aquest experiment vam mesurar la capacitat que tenen el grans de sorra d´adherir-se els uns amb els altres, de retenir aigua i de moure´s
També vam fer un experiment per veure els efectes que te compactar la sorra. Aquest fet determina el comportament de la platja davant dels efectes de les onades.
Hem anat a la platja de Calella per a conèixer l´origen i l´evolució de les platges. Ara ja sabem d´on ve la sorra. Sabem també perquè la platja de Calella es tant ample. Hem estudiat el paper dels corrents marins i dels temporals en la formació i regressió de les platges de Maresme. I, finalment, quin és l´efecte dels ports en la regressió de les platges.
Primer hem geolocalitzat el nostre punt de mostreig, a continuació hem realitzat unes fotografies del paisatge del nostre punt de mostreig
Hem estudiat el perfil de la platja i hi hem distingit les seves tres parts ( reraplatja, berma, batent)
Aquí teniu alguns comentaris dels vostres companys:
Aquests dies hem fet un parell d´experiments al laboratori per conèixer algunes característiques de l´aigua:
Les diferències de densitat de l´aigua degudes a la temperatura i la salinitat
Els corrents de convecció
Aquí teniu alguns comentaris d´aquesta activitat que han fet alguns dels vostres companys.
A mi m’ha agradat molt fer un projecte en el laboratori ja que experimentar amb els diferents tipus de d’aigua.
El primer experiment va ser divertit, interessant i intrigant ja que vam utilitzar l’aigua que vam recollir d’Arenys i la vam ajuntar amb l’aigua de l’aixeta, tot seguit hi vam abocar aigua freda juntament amb colorant verd; per acabar vam ajuntar-ho tot amb aigua calenta amb colorant vermell. Ens vam donar comte que en funció de la seva densitat els diferents tipus d’aigua es van col·locar l’un a sobre de l’altre. (Mar Castellà 1 ESO B)
En el segon experiment, vam poder observar les corrents de convecció. Vam posar gel i aigua bullint en dos recipients que a vam col·locar a la base de la peixera. Vam fer servir un colorant blau i un de vermell i en vam abocar unes gotes a cada extrem de la peixera. Es va veure CLARAMENT com l’aigua freda baixava i la caleta, pujava.
Trobo que els experiments que vam fer, van ser molt interessants i divertits. M’ho vaig passar molt bé. (Judit Funoll 1 ESO C)
Aquests darrers dies hem sortit en barca des del port d´Arenys per a mesurar algunes variables relacionades amb l´aigua. També hem aprofitat la sortida per a calar una xarxa de plàncton i pescar-ne per quan estudiem els éssers vius.
A dos quarts de 10 en punt hem arribat davant de “La marinada“, el nostre vaixell oceanogràfic per un dia. Hem mesurat la transparència de l´aigua fent servir el disc de Secchi i la temperatura superficial de l´aigua del mar.
Primer de tot hem geolocalitzat la nostra situació amb una App que mesura les nostres coordenades geogràfiques
Aquestes dades ens serviran per comparar-les amb les sèries històriques que hem estat treballant a classe.
La transparència de l´aigua es un paràmetre que en dona una idea molt clara de la productivitat del nostre mar. Aquests dies l´aigua està molt transparent. El disc de Secchi ha arribat a 20m (el màxim del nostre cap) i encara es veia.
la temperatura superficial de l´aigua del mar i la seva comparació amb la sèrie que hem treballat a classe des de l´any 2002 ens ajudarà a conèixer els efectes del canvi climàtic sobre els oceans.
El plàncton l´l´hem pescat amb una xarxa de 200 micres que hem arrossegat per la columna d´aigua. Properament al laboratori farem un estudis de les principals espècies capturades.