La visita d´en Vicençs Tenes “Purró”

En Vicenç Tenes “Purró” ens va venir a explicar com era la pesca a Calella en la seva època. En aquesta entrada teniu alguns de comentaris dels alumnes.

En Vicençs a la platja de Calella

La visita de Vicenç Tenes

El passat dijous 30 de novembre ens va visitar a l’escola en Vicenç Tenes. En Vicenç és un pescador jubilat de 80 anys casat i amb dues filles. Antigament tenia una peixateria anomenada “Can Porró” a Calella. Avui en dia, arregla xarxes. Una de les seves grans aficions a part de la pesca, és el billar.

La seva visita va ser molt interessant: primer va començar amb un vídeo de 15 minuts sobre la pesca als anys 70. En el vídeo sortia la platja de Calella amb les barques dels  pescadors del municipi. Es veia com pescaven i  seleccionaven el peix per després portar-lo a vendre.

La seva rutina diària com a pescador consistia en aixecar-se  a les 5:30h del matí per sortir a pescar i no tornava fins les 18:00h de dilluns a dissabte. Els diumenges al matí era per arreglar la xarxa ja que de vegades aquesta es trencava.

En Vicenç sempre pescava davant de Calella i  els peixos que pescava variaven segons l’estació de l’any. Tot i l’esforç que suposava no sempre es tenia sort i no aconseguia gaire peix.

També va explicar la diferència de la platja d’ara i la d’abans i la diferència de peix que hi havia. L’aigua era més neta i hi havia més peix.

En una pissarra ens va explicar les diferents arts de pesca: arrossegament, encerclament, palangre, sonsera,  nanses, entre d’altres.

En tota la seva vida va pescar molts peixos diferents: calamars, sardines, rap… però el que més va pescar van ser sonsos. Les barques que va tenir s’anomenaven: “Virgen del mar” , “Vicenç” , “Lolita petita” …

Per finalitzar ens va respondre unes quantes preguntes sobre la pesca. Ens va agradar molt la seva visita i vam aprendre moltes coses noves i diferents que no sabíem.

Gràcies Vicenç per venir a la nostra escola!

­­­Èric Mateos Coll (1r ESO C)

En Vicenç ens va començar ensenyant un vídeo on es veia, al principi imatges de la platja de Calella als anys 60. Després una vídeo que estava gravat en aquells època, on es veia com pescaven. Bàsicament ens ensenyava el dia de cada dia dels pescadors.

Quan va acabar el vídeo en va ensenyar els diferents protagonistes que sortien: el seu pare, un treballador, ell mateix,…Nosaltres li anàvem fent preguntes i ell ens anava responent. Ens va explicar quin tipus de peix pescaven. Un nen li va preguntar quin va ser el peix més gran que va pescar: va ser una tintorera.

També ens va explicar a quina edat va començar a fer de pescador, va començar amb 14 anys i va treballar en aquest ofici fins als 63 anys que es va jubilar. Ens Vicenç ara té 80 anys.

Ens va explicar que va estar una època pescant amb la sonsera que és una xarxa especial per agafar sonsos. Té forma de V amb una bosseta al final, i ens va explicar que els sonsos es queden allà atrapats. En Vicenç també va pescar amb nanses i amb altres tipus d´arts de pesca. Durant aquells anys va tenir moltíssimes barques, la seva primera barca es deia “Matilde” després va tenir la “Virgen del Mar” que hi va estar 18 anys.

Finalment ens va dibuixar els tipus de xarxes a la pissarra i ens va explicar, que, avui en dia en el seu temps lliure es dedicava a jugar al billar. Ens va agradar molt la xerrada d´en Vicenç, va ser molt interessant.

Judit Tarrés Bermudez (1r d´ESO A)

L’altre dia va venir a l’escola un senyor gran que es deia Vicenç. Ens va venir a explicar coses sobre la feina que feia de jove ja que era pescador. Primer de tot ens va posar un vídeo on sortia ell i els seus companys pescant. Feien diferents tipus de pesca : arrossegament, els sardinals, el palangre, les nanses,…

Després molts alumnes li vam fer les preguntes que volíem. Per exemple li vam preguntar quina va ser la seva pitjor situació en el mar, quina era la captura més gran que havia pescat en els seus anys.

Seguidament ens va explicar sobre el que feia en la seva feina. Ens va dir els noms de totes les barques que havia tingut, el tipus de peix que pescava, com el pescava … Ens va dir que durant la major part del temps que havia treballat aquells anys s’havia dedicat a pescar sonsos. Els pescava amb sonseres les quals eren un tipus de xarxes amb una bossa al final que anaven arrossegant pel mar. Ens va dir que havien arribat a pescar 500 kg de sonsos en un mateix dia.

Es passaven el dia a mar, des de  les 6 del matí fins a les 6 de la tarda, quan tornaven a terra. Ja cap al final, ens va explicar totes les tècniques que havia fet servir durant la seva vida. Va agafar una pissarra i ens va començar a dibuixar les xarxes. També ens va explicar coses sobre la seva família. Va dir-nos que a ell des de petit li havia agradat anar a pescar ja que el seu besavi, avi i pare varen ser pescadors. Primer va començar a pescar amb canya però ja als 14 anys va deixar l’escola i es va dedicar per sempre al negoci familiar.

Pol Estany Gonzalez (1r d´ESO C)

Un comentari a “La visita d´en Vicençs Tenes “Purró”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *