Quina memòria la meva…

Ep, que us volia ensenyar una adreça amb aplicacions per treballar amb els alumnes i m’he oblidat. És a la secció CREA del portal edu365.cat.

Veureu algunes de les comentades al curs però moltes altres que tenen interès pels alumnes (com fer pòsters, presentacions dinàmiques, còmics…).

Més val tard que mai.

Feina feta!

Després d’unes quantes setmanes de feina hem arribat al final!

Espero que gaudiu de les possibilitats de les aplicacions comentades al curs i d’aquelles que anireu descobrint al núvol.

Molt bona feina i fins a la propera!

Emmagatzemar… al núvol

Les aplicacions d’emmagatzematge han estat una de les revelacions dels últims anys al núvol. Una aplicació que ha destacat per sobre les altres ha estat Dropbox.

Què és Dropbox?

Dropbox és un programari que ens permet obtenir un petit espai a Internet per guardar-hi els nostres arxius. Es camufla en el nostre sistema operatiu en forma de carpeta normal i corrent de forma que podem arrossegar els nostres arxius i guardar-los a la xarxa de manera molt senzilla. Quines avantatges té pujar arxius a Dropbox? Ens expliquem:

Còpies de seguretat

Dropbox és gratuït, per tant, podem pujar arxius i guardar-los com a còpies de seguretat amb una capacitat de 2 GB. Volem més? Doncs hi ha uns plans d’ampliació, que per quantitats reduïdes et permet 20 GB de capacitat. Segurament molt més econòmic que qualsevol disc dur. És més, la capacitat de tenir els arxius fora de la zona treball et permet no emportar-te disc durs a casa.

Capacitat de forma gratuïta?

Doncs Dropbox té un sistema piramidal de registre, per cada registre nou que aconsegueixes et regalen 250 MB de capacitat. Per tant, ja sabeu, tots els que no tingueu Dropbox, us el podeu instal·lar a https://www.dropbox.com/referrals/NTMzMT…

Compartir arxius

Dropbox et permet tenir carpetes compartides amb altres usuaris de Dropbox. Per docents, estudiants o gent que tingui problemes amb la seva xarxa. Dropbox pot ésser una bona alternativa.

Compatiblitat

Dropbox té versions per els tres sistemes operatius més utiltizats: MAC, Windows i Linux. Us el podeu descarregar https://www.dropbox.com/install i també per dispositius mòbils com IPhone i altres.

Compartir fotografies

Una altra de les propietats de Dropbox és que qualsevol directori que hi posem fotografies, la pròpia pàgina web de Dropbox ens permet utiltizar una presentació d’aquestes fotografies i mostrar-les a tothom. Encara que hi ha altres serveis com Picasa o Flickr que  són millors en aquest aspecte que Dropbox.

Afegir fitxers a la mediateca del bloc

Podeu afegir documents al vostre bloc que no siguin exclussivament fitxers d’imatge. Per exemple fitxers en format pdf. Per inserir-los cal activar el menú Mèdia i seleccionat Afegeix.

afegir_arxius

A continuació seleccioneu el fitxer a carregar i seguiu el procés igual que si es tractés d’un fitxer d’imatge. Caldrà que feu proves per esbrinar quins tipus de fitxers són acceptats al repositori del bloc.

Voki

Voki és una aplicació que ofereix la possibilitat de crear avatars, personalitzar el seu aspecto i afegir audio per realitzar presentacions  i icnloure-les a webs, perfils socials, correus electrònics…

Aquí teniu un tutorial:

Les aplicacions didàctiques també són moltes. A continuació us cito algunes:

APLICACIÓN EN EL AULA

Se pueden crear “vokis”, para después insertarlos en la página de clase, o enviarlos por correo, de forma personalizada (de este modo, introducimos también un factor comunicativo muy importante). Aunque NUNCA debemos olvidar que el texto verbal producido es de una MÁQUINA, algunos idiomas tienen una pronunciación bastante real, y podemos jugar con ella (especialmente, para la enseñanza de idiomas).

Algunos ejemplos de actividades podrían ser:

  • Crear mensajes de felicitación: Navidad, San Valentín, cumpleaños, etc. En el proceso de añadir un enfoque comunicativo real a los formalismos lingüísticos, los “vokis” nos permiten contextualizarlos y socializarlos, puesto que nos permiten enviárselos directamente a una persona. Aquí tienes una felicitación de navidad hecha por los chicos en clase.

  • Crear una presentación personal: quién soy, cuántos años tengo, dónde vivo, qué me gusta hacer, etc. Le añadiríamos un factor comunicativo y lúdico a una tarea que puede llegar a resultar tediosa, especialmente en el propio idioma.
  • Cuando se recibe un “voki”, se puede realizar también un mensaje de respuesta. En la parte inferior del “voki” hay un botón que permite dejar un mensaje, utilizando el avatar enviado como plantilla o permitiendo el acceso para crear otro “voki”.
  • Se puede trabajar de este modo la construcción del texto. Es una manera divertida de ayudar a reflexionar a los chicos sobre lo que escriben realmente, y no lo que quieren decir. Así, si en el discurso faltan pausas (comas, puntos), la entonación sonará diferente y les permitirá reflexionar sobre lo que falta en su propio texto, para corregirlo. También les permite reaccionar ante frases que se expresarían de un modo diferente en el texto escrito o en el contexto oral. Y sobre todo, para comprender si lo que escriben se entiende correctamente (cuando escribimos, escuchamos nuestros pensamientos, pero los que escuchan el “voki” no escuchan lo que pensamos… por lo que a veces la comunicación se pierde, porque nos faltan datos).
  • Generar un debate: un “voki” frente a otro, cada uno expresando una opinión respecto a un tema.Ver ejemplo.
  • Crear un casting de cantantes: los chicos pueden grabar su voz cantando, e insertarla en un “voki”. Después pueden hacer una votación sobre cuál es “el mejor voki-singer de Bee 93.7”. Se crea un personaje, y después se puede usar un micrófono, o se sube una canción en mp3 desde el ordenador, para que el personaje la cante. La herramienta no permite USAR MÚSICA DE FONDO (ni en las grabaciones online, ni en las importadas), es decir, las canciones deben ser cantadas “a capella”. Aquellas que incluyan música de fondo serán borradas (al menos, es lo que dicen las reglas de “voki”). ¡Puedes crear tu propio concurso de Class-Idol !! Ver ejemplo. Si lo prefieres, puedes crear una Rap-Battle.
  • Crear entrevistas, que se pueden realizar incluso desde casa (como tarea).
    • Uno es el entrevistador, y envía su pregunta al entevistado, en formato “voki”. El entrevistado envía, a su vez, su respuesta, también en formato “voki”.
    • Se puede crear una entrevista con varias preguntas y respuestas.
    • Puede realizarse un sondeo sobre un tema: se lanza una pregunta, y se reciben respuestas de diferentes usuarios.
  • Reconstruir una historia, a partir de lo que cuenta un personaje. Los alumnos pueden crear un “voki” cuyo avatar sea el personaje de una historia, y añadirle su discurso. Dicho discurso puede ser la narración en primera persona de una historia conocida o inventada; también puede ser fiel a los hechos, o bien introducir un punto de vista más creativo (por ejemplo, “Lo que jamás fue contado de la historia de Caperucita Roja”). O bien, que una historia sea contada por varios personajes, según ellos mismos lo vivieron, y la tarea de los chicos es reconstruir los hechos cronológicamente.
  • Crear un resumen hablado con las conclusiones de un tema. El texto se puede construir entre todos en clase. Después, crear el avatar hablado (voki) y subirlo a la página de la clase. Así, todos podrán tener a mano de forma divertida lo que han ido aprendiendo durante el curso, sobre todo en materias de más estudio, como el Conocimiento del Medio.

Voki es excelente también para trabajar las diferentes destrezas lingüísticas de idiomas, desde una perspectiva diferente y original:

  • Si se utiliza la opción de introducir el mensaje en formato texto (text-to-speech), se puede trabajar la gramática, el vocabulario, la construcción del texto o discurso, el orden de la frase, etc. En este punto, estamos trabajando con la escritura (writing) y la gramática. La persona destinataria del “voki” (bien, a través de la página de clase, bien a través de mensaje personal) trabajará la comprensión auditiva (listening) y, de forma indirecta, la pronunciación.
  • Si se utiliza la opción de grabar el texto mediante micrófono, además de crear el discurso a decir, practicará speaking. Esto permitirá al profesor tener un registro de voz, que puede utilizar después con fines evaluativos. Se puede seguir este proceso: primero se crea el avatar con texto, usando una voz computerizada. Luego escuchan y practican su discurso en inglés. Cuando estén listos, pueden grabar su propia voz y sustituir el discurso escrito de su avatar por su propia grabación. De este modo, se practican a la vez writing, reading y speaking (pronunciación).
  • Puede ser una herramienta de ayuda para aprender a pronunciar palabras que nos resultan difíciles. O para contrastar la pronunciación de palabras (trabajando los fonemas, por ejemplo).
  • Si se introduce el factor del acento, se pueden integrar los factores sociales del lenguaje; o bien, trabajar destrezas lingüísticas más avanzadas: ver un mismo texto, pronunciado por parlantes de diferentes contextos geográficos; tratar de entender un texto, con independencia del acento que tenga el personaje; etc.

(Text extret de l’adreça  http://www.educacontic.es/blog/voki-personajes-que-hablan-text-speech. ‘Educ@contic el uso de les TIC a les aules’)

Organitzar continguts

Els continguts del bloc es poden classificar segons si són articles o pàgines.

xtecblocs49.png xtecblocs50.png

La diferència més important és que els articles es van gestionant de forma mecànica, a mesura que n’afegiu de nous es van desplaçant i emmagatzemant els més vells. Amb les pàgines no passa el mateix. Les pàgines són una mena d’articles estàtics que sempre es troben a disposició. Quan creeu una pàgina, sempre hi podeu accedir des del menú lateral (si teniu el widget de pàgines activat en el menú lateral) i també en moltes ocasions des del menú horitzontal superior del bloc (la posició on es troben les pàgines es variable segons cada l’Aspecte Visual que s’hagi escollit).

A la vegada, els articles es poden anar classificant en categories, segons el contingut o la temàtica de referència, i també poden ser etiquetats fent ús de diverses etiquetes, o creant-ne de noves, segons sigui necessari. Aquestes opcions es troben al menú de la dreta, en el moment d’editar l’article:

xtecblocs60.png

Per altra banda les pàgines també es poden ordenar. Quan es crea una pàgina nova, o se’n modifica alguna ja creada, es pot classificar com una part d’una altra pàgina més general o important, es l’opció que a la imatge apareix com a “Superior”. També és possible assignar una plantilla (o aspecte visual) diferent a cada pàgina (dins les opcions disponibles a“Plantilla”). En el moment que el bloc disposi de diverses pàgines, aquestes acostumen a mostrar-se per ordre alfabètic. Amb l’opció “Ordre”, assignant un nombre a cada pàgina, es poden organitzar a gust de cadascú.

xtecblocs61.png