L’ESCLAT DE LA GUERRA

Davant la situació de pre- guerra que es vivia a Europa durant moltes dècades es van produir grans quantitats d’armament i es van signar diverses aliances.  

La Triple Aliança (1882): Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia. (Tot i que no va entrar en el conflicte fins al 1916 al costat de la Triple Entesa.

La Triple Entesa (1907): França, Rússia i Gran Bretanya. Durant la guerra diversos aliats es van unir a aquesta aliança militar: Sèrbia, Grècia, Montenegro, Romania, Bèlgica, Portugal iItàlia. Bèlgica s’havia declarat neutral però els alemanys la van invair per encerclar França.

Els països europeus que van ser neutrals a la I G.M. (Primera Guerra Mundial) van ser: Espanya, els Països Baixos, Suïssa, Dinamarca, Noruega, Suècia i Islàndia.

Causes del conflicte:

– La rivalitat entre les les potències colonials. Per exemple al Marroc, on Alemanya es volia imposar a França i Gran Bretanya.

-Les Lluites per posseir l’hegemonia continental (França i Alemanya) o el control de les rutes marítimes (Gran Bretanya i Alemanya).

-Conflicte dels Balcans:  iteresos divergents de les potències europees i dels països de la zona.

La rivalitat i les tensions entre els països europeus va originar una cursa d’armaments i d’aliances que preparava l’esclat de la guerra.

Àustria declara la guerra a Sèrbia perquè el 28 de juny de 1914 és assassinat a Sarajevo (Bòsnia ocupada pels austríacs) el príncep Francesc Ferran, hereu de l’imperi, per un estudiant relacionat amb els nacionalistes serbis.

Rússia intervé per protegir Sèrbia i Alemanya (aliada d’Àustria) declara la guerra a Rúsia i a França. Després va entrar Gran Bretanya i d’altres països.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *