La Gran Guerra


La Primer a Guerra Mundial va ser anomenada la Gran Guerra pel nombre de víctimes i per percentatge de la població mundial implicada. Va ser un punt d’inflexió en la història dels conflictes bèl•lics i va donar pas a una nova era: el món és una aldea global.
La Revolució Industria i la posterior colonització de diversos territoris va provocar una competició per ser primera potència mundial. Alemanya competia amb França des que a la guerra francoprusiana (1871) havia guanyat Alsàcia i Lorena. Més tard volia tenir més presència al Nord d’Àfrica on tenia més presència Anglaterra i França.
El control de les rutes marines feia segles que estava en mans de Gran Bretanya, i això no convenia a l’emergent Alemanya. Aquest conflicte d’interessos feia preveure un enfrontament entre aquestes potències.
Conflicte dels Balcans: La península balcànica estava composta per diversos països que havien aconseguit la independència a finals del XIX: Gècia, Sèrbia, Romania, Montenegro, Bulgària. L’imperi austrohongarès volia dominar la regió i s’enfrontava a protestes del pobles que encara tenia sota el seu control. Volia atacar Sèrbia perquè pensava que era el país que donava suport aquestes protestes. Rússia tenia interessos estratègics en enfrontar-se a Àustria: el domini de l’estret del Bòsfor i dels Dardanels, i en defensar Sèrbia com a poble eslau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *