Dimarts passat va venir a l’escola el Dr. Rafael Bisquerra a fer la xerrada “L’educació emocional: aprenentatge per a la vida”.
Rafael Bisquerra és catedràtic d’Orientació Psicopedagògica de la Facultat de Pedagogia a la U.B. i director del Màster en educació emocional i benestar.
Em va agradar molt poder-hi anar. És difícil resumir tot el que va dir, però us en faré 4 pinzellades perquè pugueu fer-vos-en una idea.
- JUSTIFICACIÓ DE L’EDUCACIÓ EMOCIONAL
Les emocions ens predisposen a actuar d’una manera determinada. Per exemple: la por ens pot fer fugir, i la ira lluitar, en funció de si ens identifiquem amb la persona dominant (el depredador) o la més dèbil (la presa). La ira sols es veu frenada per la por. Són els dos pols que han format part de la base de la història de la humanitat. Per què no podem fer un canvi i basar la política de la societat en el respecte, tolerància…és a dir, en l’amor?
El principal problema del segle XXI serà la violència. Ho podem evitar si eduquem en la gestió/regulació de les emocions que ens condueixen a la violència: la ràbia. En un món ple de diversitat, el conflicte és inevitable (la violència sí que és evitable). Cal resoldre el conflicte a través d’una adequada regulació emocional que emprem per relacionar-nos (habilitats socials).
- EFECTES DE L’EDUCACIÓ EMOCIONAL
Desenvolupament de les competències emocionals: si no som conscients de les nostres pròpies emocions, no podrem tenir la capacitat de regular-les. Aspectes relacionats: el saber escoltar, l’empatia, l’ansietat, la puntualitat, el temps i les presses, legitimar les emocions, crear un clima emocional familiar i benestar, posar límits.
Regular les emocions vol dir moure’s per un equilibri entre la repressió i el descontrol.
Importància de l’aprenentatge per modelatge.
Si voleu saber-ne més coses, us adjunto l’enllaç d’una entrevista que li van fer al juliol i que es pot veure a la web de l’U.B.
http://www.ub.edu/web/ub/es/menu_eines/noticies/2011/Entrevistes/rafelbisquerra.html