L’HORT

EL NOSTRE HORT

Hem collit api, faves, espinacs i bledes.

De collita març 2011

AGENDA DE L’HORT

font: ezarzos2

Tal com diu la dita, “Al setembre cadascú cull el que sembra” i nosaltres vam plantar pebrots i ara collirem……

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Aquí us deixo un JCLIC per a treballar fruites i hortalisses

P3 Menja una SINDRIA de l’HORT

Ja sabeu que l’escola té un hort!!!!la classe dels ànecs i de les tortugues ajudem a tenir cura de l’hort i a regar-lo i cuidant, cuidant ….. hem tingut una sorpresa: UNA SINDRIA !!!! hem menjat una mica per esmorzar, què bona!!!!

Collita de pastanagues del nostre hort.


Una mica d’història de les pastanagues.
L’origen botànic de la pastanaga es localitza a l’Àsia menor, a l’actual Iran. Va ser cultivada i apreciada per les cultures mediterrànies des d’antic. A l’antiga Grècia ja la coneixien i l’apreciaven molt per les seves propietats medicinals. Les actuals varietats de color taronja i forma cònica van ser introduïdes pels àrabs a la península ibèrica cap al segle XII. Durant els segles XIV i XV es van estendre a la resta d’Europa.

Una mica de botànica.
Forma part de la família de les umbel·líferes, igual que l’api, el julivert i el fonoll. El seu nom científic és Daucus carota.

Varietats.
Les varietats de pastanaga es poden classificar segons la forma de l’arrel, la grandària i el cicle de cultiu.

Segons la forma de l’arrel n’hi ha de cilíndriques, còniques i arrodonides.

Segons la grandària n’hi ha des de 25 cm fins a menys de 10 cm.

Propietats nutricionals.
La pastanaga és famosa pel seu contingut en vitamina A. La vitamina A és fonamental per a les funcions epitelials de la pell i per als pigments dels ulls. També té un contingut important de vitamines C i B.

La pastanaga es pot menjar crua en amanides o cuita, acompanyant carns o peixos. Les pastanagues collides joves són més dolces i tendres per consumir en amanides.

Com cultivar.
Cal cultivar-la a partir de la llavor doncs el trasplantament fa que no formi una arrel grossa. Es pot sembrar formant fileres o a voleig. La llavor de la pastanaga té una germinació relativament lenta, uns 10-15 dies. Un cop germinada la llavor cal fer una aclareig per eliminar les plantes que sobren i deixar una distància de 8 cm entre plantes.

Com és diu la pastanaga en altres llengues:


ESPANYOL —————–ZANAHORIA,

CATALÀ ——————PASTANAGA

EUSKERA —————–AZANARICA

GALLEG —————–ACENARIA

FRANCÈS —————–CARROTTE

ANGLÈS ———————CARROT

XINÈS———————— HÚ LÚOBO

ALEMANY ——————–MOHRE

PORTUGUÈS————–CENOURA

ÀRAB ———————-CARLOTA

Per saber més clica aquí maratoviquicmilbis.jpg

per jugar clicla aquí Image and video hosting by TinyPic

El viatge de la pastanaga

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/videoteca/socials/5m3634.rm" width="322" height="288"/]

Les pebroteres o pebreres (Capsicum) són un gènere de plantes de la família Solanaceae.
El nom del seu fruit pot ser pebrot, pimentó, pebrera o pebre.
És originària de la zona dels Andes, a Amèrica. Es cultivava des de molt antic, fa més de 9000 anys, a les civilitzacions centre i sud-americanes.
El pebrot és molt ric en vitamines, especialment la vitamina C i també A, E i B.
Existeix una gran diversitat d’espècies i varietats de diferents formes, colors de fruits i tamanys.
pebrot

maratoviquicmilbis.jpg Per saber més .

enlaces-botanical.jpg Per saber més

Sabeu quina verdura sortirà d’aquesta flor?

Pistes:

-El nom científic és Cucumis sativus i és de la família de les cucurbitàcies.

-Les tiges i fulles estan cobertes de pèls.

– El fruit és consumeix en amanides o gaspatxos .

-En general la collita comença a partir d’uns 60 dies després del trasplantament .

-La collita continua durant tot l’estiu fins que la planta esgota tots els nutrients o les baixes temperatures afecten el creixement.

-El fruit es cull immadur. Si es deixa créixer massa, perd el color verd i és massa fibrós i amarg.

Photobucket

L’hort a la primavera
Les darreres pluges li han agradat molt a l’hort: Els tomàquets, els carbassons i les mongetes, comencen a créixer .

Collita de març


Durant el mes de gener hem collit : col, coliflor, pastanaga, bleda, enciam, escarola. La fava i el pèsol estan creixent a bon ritme, aviat tindrem collita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *