EL POETA

Joan Salvat-Papasseit

De Viquipèdia

Joan Salvat i Papasseit (Barcelona, 18941924), poeta. Signà la seva obra amb el nom de Joan Salvat-Papasseit, aglutinant tots dos cognoms.

Cap al 1915 començà a col·laborar, en castellà, a Justicia Social de Reus i, en castellà i català, a Sabadell Federal, on publicà una sèrie d’articles d’ideologia llibertària que signà amb el pseudònim de Gorkiano, per l’admiració que sentia per Màxim Gorki. Els articles en castellà formen dos llibres, Humo de fábrica i Glosas de un socialista. També publicà la «fulla de subversió espiritual» Un Enemic del Poble (nom pres del títol d’una obra de teatre d’Ibsen), que sortí fins al 1919.

Des del 1919 fou un escriptor totalment en català.

Fou un dels principals poetes de la literatura d’avantguarda. Va ser influït pels cal·ligrames d’Apollinaire i pel futurisme de Marinetti, notablement en els seus primers llibres, on és palesa l’atracció que en els futuristes provocaven els invents: el telègraf, les ones hertzianes, el tramvia, etcètera.

Desenvolupà una línia lírica que l’acosta a la poesia popular -la cançó– i a l’evolució que va portar a terme part del moviment noucentista, amb el qual manté més relacions que les esperades.

El llibre El poema de La rosa als llavis ha estat qualificat com un dels millors poemes eròtics de la literatura europea. Joan Salvat-Papasseit és potser el poeta que ha tractat el sexe i l’erotisme d’una manera més neta.

Morí de tuberculosi als trenta anys. El seu estat de salut es veu reflectit sobretot en els poemes «Tot l’enyor de demà» (de L’irradiador del Port i les gavines), que tracta el tema del malalt que té ganes de llevar-se, i «L’ofici que més m’agrada» (d’Óssa Menor), on, impedit per al treball físic, exposa la bellesa de cinc oficis.

Molts dels seus poemes han estat musicats, entre d’altres, per Eduard Toldrà, Rafael Subirachs, Guillermina Motta, Ovidi Montllor, Feliu Ventura i, sobretot, Joan Manuel Serrat. Aquest darrer també li dedicà la «Cançó per a Joan Salvat-Papasseit», on mesclava textos propis amb els del poeta: «I no sóc modest i estic enamorat d’aquests ulls meus petits…»

[edita] Obres

[edita] Articles en castellà

  • Glosas de un socialista (1916)
  • Humo de fábrica (1918)

[edita] Poesia

  • Poemes en ondes hertzianes (1919)
  • L’irradiador del Port i les gavines (1921)
  • Les conspiracions (1922)
  • La gesta dels estels (1922)
  • El poema de La rosa als llavis (1923)
  • Óssa Menor (1925, edició pòstuma)

Obtingut de “http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Salvat-Papasseit

L’IRRADIADOR DEL PORT I LES GAVINES                        poemes d’avantguarda 1921                       

                  CAL·LIGRAMA                LES FORMIGUES DE JOAN SALVAT PAPASSEIT 1921

                                                                                    

                                                                      

Un bonic i entranyable llibre de postals, enviades a les seves filles quan estava als sanatoris de Cercedilla i Les Escaldes.

One thought on “EL POETA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *