Roques volcàniques al Pallars

Volcans, fòssils i carbó

Al sud de la comarca del Pallars Sobirà i molt a prop del poble d’Estac, trobem uns materials força diferents dels que es troben a la resta de la comarca, això es degut a que són d’origen volcànic.

De volcans no se’n troben però el fet de trobar aquestes laves blanques i morades, a més de nivells de cendres volcàniques al costat de capes de carbó ens fa pensar en una regió amb estanys i boscos, envoltada per volcans actius que explotaven de forma molt violenta originant núvols roents i colades de lava.

Tot això passava fa uns 300 milions d’anys en el període Carbonífer. En aquesta època el clima d’aquesta regió era tropical, molt humit i plujós i per tant, ple de boscos de falgueres, estanys i rius.

Aquí el carbó es va formar degut a que els boscos quedaven arrasats i coberts per les cendres dels volcans i un cop enterrats i gràcies al clima molt humit els vegetals es transformaven en carbó. Si ara ens fixem bé en les capes de carbó encara podrem trobar algun fòssil que ens recordi el bosc exuberant.

Equip docent del Cda de les Valls d’Àneu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *