La llúdriga ja ha utlitzat el pas de fauna de la Torrassa

copia-de-petjada Què observeu dues petjades a la neu? Són les petjades d’una llúdriga (Lutra lutra) i han estat fotografiades al pas de llúdriga que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va posar en funcionament a finals de l’any passat.

Per a què serveix aquest pas de llúdriga? Primer hauríem  de conèixer quatre coses d’ella, per exemple a on viu. Ho sabeu? Doncs és un mamífer carnívor semiaquàtic de la família dels mustèlids, és a dir de la mateixa família que la mostela, la marta, la faïna o el teixó. El fet de que sigui semiaquàtic vol dir que troba el seu aliment, bàsicament peix, als rius d’aigua dolça. Vàries causes van portar a que la seva distribució al voltant dels anys 80 del segle passat fos en llocs ben solitaris i molt ben conservats. Entre les causes de la desaparició de la llúdriga en molts cursos de rius es troba el fet de que s’alteressin moltes lleres del riu, es contaminessin les seves aigües o que fluctués molt la població de peixos degut a causes com la sequera o la regulació d’aigua dels cursos a partir dels embassaments.

Gràcies al bon estat dels rius del Pallars Sobirà, la llúdriga és un habitant habitual, tot i que els seus hàbits nocturns fan que per a nosaltres sigui un animal molt desconegut.

Un dels punts més foscos per la llúdriga al Pallars Sobirà ha estat durant anys el punt de la Torrassa, justament on el riu Escrita que baixa de la vall d’Espot desemboca les seves aigües a la Noguera Pallaresa. En el mateix punt es troba també la pressa de l’embassament de la Torrassa, un obstacle que obliga a les llúdrigues a travessar la carretera si volen continuar el seu camí Noguera amunt.  El resultat de tot això han estat 5 llúdrigues atropellades! Bé, aquestes són les que coneixem, és a dir aquelles en que la informació ha arribat al Departament de Medi Ambient. De ben segur, però, que hi ha hagut d’altres!

Doncs amb tot el que hem dit suposo que ja sabeu per a que deu servir aquest pas de fauna, ara les llúdrigues poden passar de la Noguera Pallaressa a l’Escrita i d’aquí al pantà de la Torrassa sense necessitat de travessar la carretera!

Si voleu saber alguna cosa més de les llúdrigues podeu clicar a qualsevol dels següents enllaços:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ll%C3%BAdriga

http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/fauna/fauna_auctoctona/centres/lludriga.jsp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *