L’ENFONSAMENT DEL CIUDAD DE BARCELONA I LES BRIGADES INTERNACIONALS

L’ENFONSAMENT DEL CIUDAD DE BARCELONA I LES BRIGADES INTERNACIONALS

Activitat 3

A l’activitat 2 heu pogut investigar la història del Ciudad de Barcelona, un vaixell que transportava brigadistes internacionals que venien a ajudar el bàndol republicà durant la Guerra Civil. A la sessió de conclusió també se us ha explicat més informació sobre què eren aquestes brigades i perquè es van organitzar, a la següent activitat us proposem que continueu aprofundint en el tema.

Objectiu:

Cada grup rebreu una fotografia amb el nom d’un dels brigadistes internacionals que viatjava en el Ciudad de Barcelona. Heu de buscar informació sobre aquest brigadista i realitzar un vídeo de mínim 4 minuts màxim 7 minuts en anglès subtitulat en castellà, que expliqui la història d’aquest brigadista i què eren les brigades internacionals.

Com busquem la informació?

Serà difícil que trobeu informació d’algunes d’aquestes persones a la Wikipedia, només alguns hi surten referenciats, però sí que podeu trobar informació sobre ells en aquestes dues bases de dades especialitzades en brigadistes internacionals. En les dues també s’hi inclouen enllaços de llibres i altres documents que us poden ajudar.

La primera d’aquestes bases de dades és SIDBRINT (Sistema de Informació Digital sobre les Brigades Internacionals) creada per la Universitat de Barcelona en la que hi ha dades de prop de 20.000 brigadistes. En aquesta adreça podeu accedir al seu buscador: http://sidbrint.ub.edu/es/search

La segona és la base de dades ALBA (Abraham Lincoln Brigade Archives), l’arxiu de la Brigada Lincoln on van lluitar els brigadistes nord-americans. Hi podeu accedir en aquesta adreça: http://www.alba-valb.org/volunteers/browse

També podeu trobar informació sobre alguns dels brigadistes en aquest dossier elaborat per commemorar el 80è aniversari de l’enfonsament del vaixell:

http://ammm.ajmalgrat.cat/viewer.vm?id=49517&lang=ca&view=hemeroteca

També podeu tornar a revisar la carpeta de documents de l’activitat 2 per si trobeu informació sobre el vostre brigadista.

Què hem d’explicar en el vídeo i com el fem? Punts més importants i pauta de com elaborar el guió.

En el vídeo hauríeu d’explicar:

    • Context històric: situar la història a la Guerra Civil, explicar què eren les Brigades Internacionals, perquè es van formar, quines raons van portar a milers d’homes a venir a ajudar al bàndol republicà.
    • Les dades biogràfiques del vostre brigadista: nom, lloc i data de naixement, quin nivell d’estudis tenia, professió, si es va casar, va tenir fills…

 

  • Quan va venir a lluitar a la Guerra Civil i com va arribar a Marsella on va agafar el Ciudad de Barcelona.

 

  • Què li va passar durant l’enfonsament del Ciudad de Barcelona, si teniu sort i el vostre brigadista ho va deixar per escrit en alguna carta o document el podeu utilitzar.
  • Si va sobreviure a l’enfonsament, heu d’explicar què li va passar després: va tornar al seu país, va lluitar a la guerra..
  • Quan i com va morir.
  • Reflexió/opinió sobre la seva història: què us ha sorprès, què us ha impressionat, penseu que a l’actualitat seria possible un moviment solidari i de lluita com el de les brigades internacionals?…
  • Al final del vídeo, pot ser després dels crèdits, heu de triar un poema en català o castellà d’algun autor que expliqui alguna cosa de la Guerra Civil o l’exili i recitar-lo. El temps que trigueu a recitar el poema no comptabilitzarà en el temps final del vídeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *