La Memòria dels Brigadistes és un projecte en el que han participat l’Ins Ramon Turró de Malgrat i l’IE Lloret de Mar, a més de la Nowra High School d’Austràlia. És un projecte interdisciplinar, en el que a més de socials hi han col·laborat llengua catalana, castellana, anglès i visual i plàstica, i s’ha dut a terme durant el curs 2017-2018.
1r TRIMESTRE:
Introducció al concepte de Memòria Històrica amb exemples d’altres països i anàlisi de la situació a Espanya.
2n TRIMESTRE:
Actvitat 1. Tenim Memòria? Els alumnes en grups cooperatius han investigat la història d’un avi/àvia/besavi/besàvia i la van posar en comú en un power point en el que explicaven a més del que havien trobat, amb fotografies, documents i situació en el context històric, les coincidències i diferències.
1ª Jornada de Memòria Històrica: els alumnes de Malgrat i Lloret es van trobar per posar en comú els treballs i fer una reflexió sobre els silencis i la recuperació de la memòria familiar.
3r TRIMESTRE:
Activitat 2: Reconstrucció de la història del Ciudad de Barcelona. Cada grup d’alumnes va rebre una carpeta amb fotografies i documents de la història del vaixell Ciudad de Barcelona, que va ser torpedinat davant de Lloret sense èxit i enfonsat finalment davant de Malgrat. Transportava prop de 300 brigadistes internacionals que venien des de Marsella a lluitar a la Guerra Civil. Els alumnes van escriure la seva versió del que els semblava que havia passat com si fossin historiadors i després es va comparar amb la història real.
Activitat 3: Memòria dels Brigadistes. Cada grup va rebre una fotografia i el nom d’un dels brigadistes que anava al vaixell, buscant informació al SIDBRINT i a ALBA archives, van reconstruir la seva història i van fer un video on també explicaven el context història i què van ser les Brigades.
2ona Trobada de Memòria Històrica: es van tornar a trobar els alumnes de Malgrat i Lloret per veure els millors vídeos i fer una gimcana històrica pels escenaris de l’enfonsament del vaixell. Uns dies abans també van tenir l’oportunitat de escoltar l’escultor Rob MacDonald que està fent un memorial sobre el vaixell. Els mateixos alumnes van fer un taller on van poder provar de picar la pedra d’algunes de les figures que formaran part del memorial.
El recorregut del curs va començar a partir de la memòria més propera i familiar, per després investigar un fet d’història local amb implicacions internacionals que va permetre als alumnes connectar amb un dels períodes més complexes de la nostra història i analitzar quin record queda avui d’aquella lluita dels brigadistes.
En els següents articles podeu trobar informació sobre l’enfonsament del Ciudad de Barcelona i els brigadistes que hi viatjaven. En aquest enllaç podeu consultar el primer dossier d’informació publicat amb motiu del 75è aniversari de l’enfonsament per l’Arxiu de Malgrat de Mar (AMMM): http://www.ajmalgrat.cat/recursos-compartits/arxius/publicacions-de-lajuntament/75-aniversari-de-l-enfonsament-del–ciudad-de-barcelona-.-recull-d-articles-i-de-documents–2012-