Mini-jornades gastronòmiques Serrallo

El dia 28 d’Octubre vam participar de l’activitat Romesco a les escoles, en el marc de les II Jornades de Tasta Romesco de El Serrallo. Va ser una sorpresa que no esperàvem, ho vam passar molt bé i la salsa estaba boníssima. Van fer-ne de dos tipus, una sense picant i l’altre amb picant. Les dues estaven molt bones però  la picant va agradar més!

Origen

És possible que el romesco s’originés al Barri del Serrallo, a Tarragona. Es tracta d’una salsa popular, sense dubte posterior a l’arribada generalitzada de productes americans (tomàquet i pebrot) a les llars catalanes, cosa que va començar a ocórrer cap el segle XVIII. En tenim referències escrites des del segle XIX, per exemple a l’obra costumista Colla de carrer (1887) de Joan Pons i Massaveu, i també en d’altres escrits de Pitarra, Emili Vilanova, Ferran Agulló, etc. Fora dels Països Catalans, ja en trobem referències escrites a, per exemple, El Practicón (1894), en castellà, d’Àngel Muro.Al llibre de cuina La Teca (1924), d’Ignasi Domènech, apareix explícitament una recepta de romesco.

Descripció

La base es compon d’ametlles i avellanes, tomàquet escalivat, sal, all escalivat i cru, oli, vinagre, pa fregit (una llesqueta) perquè tingui més cos i pebrot nano.  Sempre havíem sentit dir que s’hi afegeixen nyores (una mena de pebrot que es conserven secs i que prèviament s’han de posar a estovar) però ens van explicar que en realitat el romesco es fa amb pebrot nano, típic de les terres tarragonines. A aquesta base, segons sigui per a peix o cargols, s’hi afegeixen unes fulles de menta o fonoll, per aromatitzar. Es prepara la picada tot junt amb la batedora fins a obtenir una pasta fina. Cada família, però, té el seu secret en quant a la froma de preparació i els ingredients d’aquesta salsa.
És una salsa que té un punt de picantor i sol acompanyar plats de peix, carn o vegetals, com ara calçots, tot i que una salsa semblant, anomenada popularment salvitxada, es fa servir també amb aquests últims.

Aquí tenim algunes fotos que vam fer a la classe. Bon profit!!!

 

I aquí l’enllaç al programa de les Jornades

http://www.romescodetarragona.cat/11/ca/

 

 

 

 

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Mini-jornades gastronòmiques Serrallo

  1. Marta diu:

    Boníssim!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *