Sobre Can Vies: somni? violència?. “Pedagogia Can vies”

Avui és diumenge 1 de juny, el final d’una setmana que començava el 26 de maig com a dia post electoral (les europees), i el final d’una setmana que cal analitzar.

El dilluns van desallotjar Can vies,  un centre social autogestionat de Sants amb 17 anys d’història. Tal com es recull a la viquipèdia Can Vies va ser ocupat el 10 de maig de 1997 i des de llavors s’ha destinat a diferents usos socials:

“Part del CSA es feia servir com a habitatge i una altra part com a centre social on s’hi realitzaven assemblees, es feia la redacció i maquetació de La Burxa, així com festes, passis de vídeo, tallers de teatre, xerrades, taules rodones, debats, representacions teatrals i musicals, presentacions de llibres, passis de pel·lícules o documentals, dinars populars i altres activitats. L’espai servia per a realitzar tallers de teatre o assaigs de grups de música. També era la seu de la Colla Bastonera de Sants, que assajava al CSA, des d’on va ser impulsada. També participaven o van participar molts col·lectius com ara: La Burxa, Construint, Assemblea de Joves de Sants, Negres Tempestes, BarriSants.org, Agon, Col·lectiu de Cinema, Víctimes del Civisme, Colla Bastonera de Sants.” (Viquipèdia)

El desallotjament per tant, no només  enderroca un edifici, si no una idea: l’autogestió, i aquest és el fet que ha indignat al jovent de Sants, els hi han trencat un somni. No cal oblidar que l’atur juvenil està situat per sobre del 50% i això fa que bona part del jovent senti que està fora del sistema, perquè evidentment el sistema l’exclou. Aquí vindria la primera pregunta que ens hem de fer: Qui és l’antisistema? Qui exclou i titlla a joves de ser-ho? o a joves que busquen alternatives?

El que ha passat aquesta setmana ha estat una resposta del jovent del barri vers la defensa del seu somni, del barri on viuen, i han sentit que Can vies era, o és, part d’ells. I què hem fet la gent gran, els adults, el veïnat? Doncs cada dia som més els que ens hem anat sumant en aquesta defensa i hem baixat a la plaça a fer les cassolades, ens hem posat colze a colze amb els joves del barri per dir-lis que no estan sols en aquesta lluita i sobretot, amb ells, hem demostrat el rebuig unànim  vers la violència policial.

La violència no ens agrada, cap tipus de violència, cal rebutjar-la ben alt!  Per aquest motiu la gent de Sants denunciem l’agressió policial que ha patit el barri  i ens afegim a propostes creatives  com la d’aquest dissabte al matí: #reconstruïmcanvies. Evidentment també rebutgem  la violència dels “encaputxats” que cremen contenidors…. però, qui són aquesta gent? qui hi ha a sota d’aquestes caputxes? Crec que és molt difícil d’analitzar i sens dubte em falta informació, però crec que es barregen moltes coses: desesperació, crisi, mossos infiltrats…. , mossos infiltrats…. No caiguem en provocacions!

Afageixo a continuació diferents vídeos i imatges que recullen molt bé què ha estat aquesta setmana i il·lustren el que acabo d’explicar:

 

La cançó de Can Vies i el vailet . Expressa molt bé què ha pogut sentir un jove de Sants aquests dies, i la seva mare també 😉

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jetne1LvGqo[/youtube]

 

Can vies, parlen les víctimes de la brutalitat policial, un vídeo de la Directa. És una mostra clara de l’actuació policial.
Em quedo amb les paraules de la primera testimoni “No és un problema de la gent jove, és un problema de tots”

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xD0cNwx7oQw[/youtube]

 

Reconstrucció de Can Vies, o la “Pedagogia Can Vies”. Per mi el millor d’aquesta setmana pel que fa al conflicte.
Una manera creativa i positiva de lluitar, realment ha estat emocionant veure, i viure, com de les runes es construïa, com la gent del barri s’apropava i feia una cadena humana per deixar les pedres a la porta de la seu del districte. Una prova que entre tots i totes podem defensar una idea, un somni: abandonem l’individualisme per pensar conjuntament una nova realitat.
Tant de bo aquesta pedagogia Can Vies sigui la que perduri i la que haguem après.

Reconstrucció de Can Vies – #canviesnoestoca #efectecanvies 31/05/2014 from Joan Serra on Vimeo.

 

Malauradament, la realitat ens diu que els violents ens volen violentar i volen rebentar el nostre somni. Estiguem alerta per evitar-ho i denunciem el que haguem de denunciar.

Estat policial ahir la nit a Gran Via

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vwmAO5DOQwA[/youtube]

Encaputxats secretes treient a cops de porra a la gent del metro

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=m4BoghQCyFQ[/youtube]

 

Per acabar, les meves fotografies

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *