Model i metodologia "Gavilán"

Aquest estiu m’han passat un article publicat a Eduteka sobre el model i metodologia "Gavilán".

Quan m’ho van passar em van preguntar si ho havia sentit alguna vegada, o si sabia alguna cosa de CMI ("Competencia para manejar información"). La veritat és que de competències bàsiques per al tractament de la informació aquí a Catalunya n’hem sentit a parlar força (dins les competències bàsiques de les TIC), el Xavi Rosell per exemple va estar fent un recull d’aquestes competències en el seu bloc, però com a CMI (o en català CTI) o mètode "Gavilán" no n’havia sentit mai a parlar.

M’he estat mirant l’article i l’he trobat molt interessant, el mètode en qüestió s’explica en el portal EDUTEKA, un Portal
Educatiu gratuït actualizat quinzenalment des de Cali, Colòmbia,
per la Fundació Gabriel Piedrahita Uribe.

Eduteka porta temps presentant materials amb plantejaments, idees pràctiques i recursos per ajudar al professorat perquè puguin desenvolupar en els seus estudiants
les competències per al tractament de la informació (Competencia para Manejar Información (CMI)). Aquest és un exemple de diferents models per a adquirir les Competències per al Tractament de la informació.

El mètode Gavilán planteja passos i subpassos per tal de no perdre’ns com a docents i ens ajuda a sistematitzar la recerca i tractament de la informació. Crec que ens pot ajudar en el plantejament teòric i pedagògic alhora de crear webquest, caceres del tresor, així com qualsevol activitat que plantegem al nen quan aquest s’ha d’enfrontar davant la recerca d’informació.

Aquest és l’esquema general:

He anat buscant més informació, no per millorar l’explicació d’Eduteka -que ja està prou bé- si no per tal de veure si a Catalunya o a l’estat espanyol hi havia plantejaments similars, i no he trobat massa cosa tret de la Biblioteca central de la Universidad de Lomas, Zamora on es planteja un bon esquema que també ens pot anar molt bé.

Ja tinc literatura per començar el curs!, això sí, si algú n’ha sentit a parlar del mètode "Gavilán", o l’ha provat, o desenvolupa alguna cosa similar… ho podem comentar i així anem compartint la informació (és el punt 4.c del mètode "Gavilán" : "Comunicar los resultados").

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *