Activitats per fomentar la lectura

BIBLIOPATI

És una activitat totalment voluntària que consisteix en que dos dies a la setmana, els dimarts i dijous, traiem al pati un carro amb una caixa de llibres variats, còmics  i revistes per a aquells xiquets i xiquetes que no tenen ganes de jugar i els hi ve de gust mirar un llibre. L’única condició és que en acabar l’esbarjo retornin el llibre al carro en bon estat.

Cal destacar la col·laboració dels alumnes de 6è que es van oferir voluntàriament per realitzar aquesta activitat setmanalment i per torns. Són els auxiliars de biblioteca, que porten el registre del préstec de les revistes i llibres . És una activitat que ha estat molt ben acollida pels alumnes de l’escola i que vol motivar els alumnes, donant-los a conèixer una petita mostra del que poden trobar a la Biblioteca i despertar així les ganes d’anar-hi.

 

De fotos blog
De fotos blog
De fotos blog

PADRINS I PADRINES DE LECTURA

Els padrins i padrines de lectura són els xiquets i xiquetes més grans de l’escola, o sigui, els de 6è, que voluntàriament expliquen o llegeixen contes als alumnes de P5, un cop per setmana i a l’hora de l’esbarjo. Els padrins i padrines no ensenyen a llegir, sinó que motiven i serveixen com a models de lectura als nens i nenes que estan el procés d’aprenentatge de la lectura. Abans d’iniciar l’activitat es fa saber als alumnes de 6è que cada infant ha de tenir el mateix padrí/na al llarg del curs per tal de potenciar una relació afectiva entre ells dos. També se’ls adverteix que l’activitat és voluntària, però que un cop agafat el compromís de l’apadrinament, s’ha de ser responsables i mantenir-ho fins a final de curs; no es pot defraudar el fillol o fillola.Així, els dilluns, quan és l’hora del pati, els nois i noies grans van a buscar a la classe el seu fillol o fillola i junts van a la biblioteca. Agafen el conte que volen veure, el conten ,l’ensenyen , en parlen, … Tots plegats gaudeixen d’una bona estona de lectura.

LA MALETA DELS CONTES A EDUCACIÓ INFANTIL

La Maleta Viatgera és una activitat que va engegar la biblioteca de l’escola ja fa uns quants cursos, dirigida als alumnes d’Educació Infantil i que pretén bàsicament fomentar la lectura des de ben petits. El lema de la maleta és Cada dia, un conte.

El material que conté la maleta són 7 contes, un per cada dia de la setmana; un full d’instruccions per tal de treure’n el màxim profit a la lectura compartida amb els seus fills/es; i una llibreta per tal que els pares hi anoten el resultat de l’experiència, propostes, recomanacions…També per als pares, hi ha una selecció d’articles d’interès relacionats amb la lectura.

Cada dia que tenen biblioteca s’endu la maleta un xiquet/a diferent i la retornen a la setmana següent. Els alumnes surten supercontents de l’escola amb la seva maleta carregada de llibres per a llegir en família!!!

 

De fotos blog
De fotos blog

VISITES D’AUTORS I/O IL·LUSTRADORS

 

ACTIVITATS D’INCENTIVACIÓ LECTORA

Des de l’inici del Puntedu es van iniciar a tots els nivells de l’Escola Riumar unes sessions d’incentivació a la lectura en el marc del Pla educatiu d’entorn de Deltebre.

Aquesta activitat pretén que els xiquets i xiquetes agafin gust per la lectura. Si s’ho passen bé llegint, milloraran la tècnica de lectura i la comprensió i, per tant, milloraran els resultats escolars. Amb les activitats que es duen a terme es pretén que els xiquets i xiquetes vegin la lectura com una activitat agradable, que s’interessin per la lectura com a activitat per passar-s’ho bé. Si agafen gust per la lectura, milloraran la seva tècnica: a més lectura, més pràctica, a més pràctica, llegiran millor. Si llegeixen millor, augmentaran la seva comprensió de les lliçons, de les preguntes que els facin als exàmens, dels exercicis que han de fer… Un bon nivell de lectura és una eina bàsica per a millorar en totes les assignatures.

El programa d’incentivació a lectura pretén ser dinàmic, variat i engrescador. Les activitats realitzades van estat nombroses i molt variades: llegir-los contes amb la participació dels xiquets i xiquetes, explicar-los contes, llegir en veu alta, endevinalles, embarbussaments, poesia, mirar llibres, llegir il·lustracions, jeroglífics… Però també hi ha activitats d’escriptura, perquè no s’ha d’oblidar l’estreta relació entre lectura i escriptura: són les dues cares d’una mateixa moneda. En aquest sentit, hi ha diversos exercicis com ara construcció de narracions diverses, escriure cartes, escriure històries esbojarrades a través d’un joc… Tot un ventall divers per a animar els alumnes a veure la lectura com una cosa agradable i distreta.

De Activitats BIBLIOTECA

PER NADAL ENS VISITA EL PARE NOEL

TALLERS DE LECTURA

Des de fa uns quants cursos, a l’escola es realitzen uns tallers de lectura amb l’objectiu que els xiquets/es cada cop llegeixen més i millor, i que agafin un hàbit lector.Una d’aquestes eines per fomentar la lectura és mitjançant les jornades d’animació lectora que Bayard Revistes ens ofereix, donant a conèixer unes eines que poden ajudar a agafar plaer per la lectura.BAYARD REVISTES col·labora amb el Pla de Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura,possibilita el coneixement per part de les famílies d’un material que considera prou adequat i correcte per fomentar l’hàbit lector. Els alumnes porten a casa una revista, en servei de préstec, que s’ha treballat a l’escola per tal de que puguin acabar de llegir-la i els pares la puguen veure. Aquelles famílies interessades, poden subscriure’s a la revista –és una opció totalment voluntària.

 

ESPECTACLES D’ANIMACIÓ LECTORA.

Espectacles de màgia, comèdia, titelles , ombres xineses i música són mitjans per fomentar l’hàbit de la lectura en els infants,  endinsar-los en la fantasia dels contes, en la intriga de les novel·les de misteri, en la diversió dels còmics i el misteri dels llibres d’encanteris. Amb l’ajuda de simpàtics personatges, els nens i nenes gaudeixen cada curs d’espectacles d’animació lectora que entusiasmen els nostres alumnes.

CELEBREM EL SANT JORDI

Entre les activitats que preparem a l’escola per celebrar la Diada de Sant Jordi, exposició i venda de llibres, concurs de dibuix de la Llegenda els més petits, concurs de poesia els alumnes de Primària, recital de poesies de Sant Jordi i la primavera, Fireta del llibre usat, exposició de treballs dels alumnes sobre el Sant Jordi, … la biblioteca de l’escola agafa un protagonisme especial organitzant activitats complementàries de Sant Jordi.

PARTICIPACIÓ I DIFUSIÓ DE LES ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

En el marc de la Setmana del llibre infantil i juvenil, a la Biblioteca Delta de l’Ebre, sempre s’organitzen diverses activitats a les quals tots els anys ens convida a participar.La nostra escola sempre intentem aprofitar totes aquestes invitacions que rebem per part de la Biblioteca municipal, així com donar difusió entre els alumnes dels diferents actes que s’hi realitzen, teatre a la biblioteca, cursa dels llibres,etc… Pensem que és bo animar la mainada a agafar l’hàbit d’anar a la biblioteca, mostrar-la com un lloc atractiu on poden passar bones estones, i com no, contribuir a que els infants s’acostumin a llegir una mica cada dia, despertant-los l’amor pels llibres i la lectura. Això mateix, aquest proper curs també ho intentarem en l’àmbit de la nostra pròpia escola, donat que, un dels continguts que ens hem plantejat de treballar amb la implantació de la sisena hora, és una hora setmanal d’activitats diverses a la biblioteca escolar, totes elles encaminades al foment de la lectura.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *