ENS FEM GRANS I ENS CREIXEN LES EMOCIONS

Has sentit mai por, enyorança, afany de possessió o ràbia? Saps quins és el color de la vergonya o quina l’emoció que acompanya el sentir-se enamorat? Segur que sí perquè t’estàs fent gran. I igual que ens creixen les mans, els peus, se’ns estiren les cames i els braços, tenim més força o podem explicar millor el que pensem, de la mateixa manera, també ens creix el que sabem sobre les emocions, la forma en què les reconeixem en nosaltres mateixos i en els altres i, sobretot, la forma en què les gestionem.

Per ajudar-nos a aquesta comprensió de les emocions estem comptant aquests dies a la bilbioteca amb un llibre il·lustrat per l’Eva Armisén i amb poemes-sentiments musicats per en Marc Parrot. El llibre, que inclou un CD, es titula Què m’està passant? i és de l’editorial Lumen (2009). Si vols conèixer els seus autors en directe, pots fer clic AQUÍ i els veuràs en una entrevista a una llibreria.

Nosaltres, que volem entendre bé el que ens passa i el que sentim, hem començat a partir d’aquest llibre a explorar la ràbia. Sabeu que els provoca ràbia als nens i nenes de quart i cinquè? Doncs, per exemple, no poder pujar a una atracció de fira per no arribar a l’alçada mínima, que algú es posi a favor d’un altre quan tu penses que et farà costat, que t’enganyin, que no et prestin atenció o haver de donar la raó als petits pel sol fet de ser petits. Totes aquestes situacions i d’altres que hem compartit ens han fet descobrir que sentim ràbia quan els altres no fan allò que esperem o la situació és contrària als nostres desitjos. Sentim ràbia quan no podem obtenir allò que volem.

I què podem fer llavors, amb la ràbia? Ens ha quedat clar que tots i totes la sentim, però que mentre alguns de nosaltres esclatem com un volcà en flames en estar enrabiats, d’altres mantenim la calma i sembla que no se’ns alteri el pols. Quina és la millor recepta per gestionar la ràbia? De ben segur que n’hi ha moltes i de ben vàlides, però les més maques, les que ens conviden a menjar-nos la vida a cullerades estan en el llibre Recetas de lluvia y azúcar, de l’Eva Manzano i la Mónica Gutiérrez Serna (Thule, 2010).

Aquest original receptari recorre els nostres principals sentiments i emocions i ens ofereix creatius consells en què la imaginació és l’ingredient imprescindible. Atreveix-te a tastar aquests suggeriments i mossega sense por les sensacions úniques que acompanyen la nostra vida cada dia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà