Francesco Tonucci: “La misión principal de la escuela ya no es enseñar cosas”

Francesco Tonucci va nèixer a Fano, Itàlia, al 1941. Es diplomà com a professor al 1958 i, al 1963 és graduà en Pedagogia, a la Universitat Catòlica de Milan. Als 28 anys, va començar a satiritzar la realitat de l’escola mitjançant el pseudònim “Frato”.
Va treballar com a mestre d’escola primària i, al 1966, es va convertir en investigador a l’Institut Psicològic del Consell Nacional d’Investigació, on va presidir el Departament de Psicopedagogia.

F.Tonucci, analitza la realitat del nen a partir dels detalls de la vida quotidiana. Molt sovint se situa en el lloc dels nens per explicar-se, des d’aquesta òptica infantil i aparentment ingènua, les contradiccions que viu el nen, fruit d’unes institucions educatives (familia i escola) que li planifiquen i li programen, sense deixar-lo ser el protagonista. Poseeix i utilitza un mitjà extraordinari, el dibuix-historieta, per trasmetre les crítiques surgides d’aquestes observacions i vivències.

Alguns dels seus llibre són: “Per una escola alternativa”, “Amb ulls de nen”, “Infant s’hi neix”, “Com ser nen”, “La ciutat dels nens”, “Ensenyar o aprendre?” i “Amb ulls de mestre”, entre d’altres.

tonucciRecentment, a una entrevista que li van fer a “La Nación” diu:

“La misión de la escuela ya no es enseñar cosas. Eso lo hace mejor la TV o Internet… Debe ser el lugar donde los chicos aprendan a manejar y usar bien las nuevas tecnologías, donde se transmita un método de trabajo e investigación científica, se fomente el conocimiento crítico y se aprenda a cooperar y trabajar en equipo”.

Deia: “que los maestros no llenen de contenidos a sus estudiantes, sino que escuchen lo que ellos ya saben, y que propongan métodos interesantes para discutir el conocimiento que ellos traen de sus casas, de Internet, de los documentales televisivos”.

Si voleu llegir l’entrevista sencera cliqueu aquest enllaç

 tonucci1

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà