George Friedrich Häendel. Música aquàtica nº1 “Bouree”

•Häendel va néixer a Alemanya el 1685 i va viatjar molt pel seu país, però va ser a Itàlia on va completar la seva formació, on es va instal.lar el 1706. Allà va conèixer i assimilar les músiques de Corelli, Scarlatti i Vivaldi.

•Després dels èxits de les seves primeres obres es va instal.lar a Londres el 1719. Allà va fundar una Acadèmia Real de la Música i va triomfar plenament amb òperes italianes, però de rigor germànic: Juli Cèsar, per exemple.

•Degut a la influència anglesa es va decantar cap al gènere musical de l’oratori, el qual, escrit en anglès, consisteix en una gran epopeia on es narra amb llenguatge grandiós i melodies elegants la Història Sagrada. S’intercalen grans i solemnes parts corals, i l’orquestra inclou, sobre la base de violins, tot tipus d’instruments. Les obres més conegudes són: Israel a Egipte, El Messies (1741), Judas Macabeu, Jeftè, etc.

•La seva obra es completa amb nombroses composicions instrumentals: concerts per a orgue i orquestra, que ell mateix interpretava davant del públic; concerts per tocar a l’aire lliure, com la seva Música Aquàtica, o la seva Música
per a uns focs artificials.

L’obra:

La Música aquàtica (Water Music en anglès) és un conjunt de moviments orquestrals sovint considerats com a tres suites. S’estrenà l’estiu de 1717 quan el rei Jordi I demanà un concert que s’hauria de celebrar sobre el riu Tàmesi. Les suites orquestrals foren interpretades per 50 músics a la barcassa del rei.

La Suite és una composició musical instrumental que consta d’un nombre indeterminat de moviments cadascun dels quals es basa en un ritme de dansa.

Escolta tres versions diferents del mateix fragment. Música aquàtica nº1 Boureé:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/6v26FbWFt2M" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ZiWkap1qzTc" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/d3iL5qyjtqA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quina versió t’ha agradat més? Raona-ho.

Els instruments són els mateixos?

El tempo és igual?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *