Música digital

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/digits/001_673685.rm" width="100%" height="550"/]

“Dígits” explica, en aquest capítol, com l’electrònica ha revolucionat el món de la música, amb l’aparició de nous sons, noves maneres de manipular-los i nous estils musicals.

El Theremin va ser un dels primers instruments musicals electrònics. El va inventar, els anys 20, el físic i alhora músic rus Lev Termen. Consta de dues antenes a través de les quals s’emeten dos camps electromagnètics. L’aproximació de les mans produeix variacions d’aquests camps i, com a resultat, uns sons audibles.

Durant la dècada del 1940, el magnetòfon permetia enregistrar sons i reutilitzar-los. Combinada amb la creativitat musical, la cinta magnètica va donar lloc a un nou concepte: la música electrònica.

Alguns dels seus pioners van ser el nord-americà John Cage o el francès Pierre Schaeffer, que componia amb tota mena de sons: naturals, industrials…

Max Mathews, un enginyer nord-americà, va crear el primer programa d’ordinador per generar sons.

El Moog va ser el primer sintetitzador que es tocava com un orgue, però podia produir sons molt diversos. El Moog va contribuir a popularitzar la música electrònica.

Durant els anys 70, els sintetitzadors van passar de ser analògics a digitals. L’electrònica va eixamplar la paleta de sons i la digitalització, la gamma d’estils i d’instruments.

La digitalització comporta, en primer lloc, la fragmentació del senyal sonor. Després, cada fragment es quantifica i es codifica en forma de bits.

Amb el codi digital, els sons es poden manipular, barrejar i fer que qualsevol cosa pugui sonar. Aquesta capacitat ha donat lloc a nous gèneres musicals, com ara la “música algorítmica” o la “música interactiva”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *