EL SAXÒFON

El saxòfon és un instrument de vent que, tot i estar fet de metall, normalment de bronze o llautó, pertany, com la flauta travessera, a la família d’instruments de vent-fusta.

La història del saxo:

A diferència dels que han evolucionat a partir d’instruments antics, el saxo és un instrument completament inventat. El va crear, l’any 1840, un músic belga que es deia Adolphe Sax i li va posar el seu nom: “sax-o-fon”.

Va voler crear un instrument que sonés fort com els de metall, però amb un so com els de vent i corda. És com si hagués barrejat un clarinet amb una trompa.

Dels dotze models de saxo que hi ha, els més freqüents són els sopranino i els soprano, que tenen forma recta, i els contralt, tenor, baríton i baix, que tenen la forma corba que caracteritza aquest instrument. Tots són transpositors.

Ben aviat, el saxo es va fer servir en la música simfònica i en la música militar. I gràcies a la música popular, al jazz i fins i tot al rock, el saxo s’ha convertit en un dels instruments més coneguts.

Com és el saxo?:

Existeixen diferents mides, tot i que la família sencera consta fins a dotze tipus diferents, els més corrents són aquests:

I ara fixa’t com es diuen les parts del saxo:

Escolta com sonen els diferents saxòfons. Pots clicar els auriculars o nota per nota:

[kml_flashembed movie="http://204.19.128.12/tictac/fiche/musique/saxophone.swf" width="450" height="300"/]

Font: Els instruments musicals.

Cada vegada que la Mariona, la directora, anuncia la preparació d’una nova obra tots els músics tremolen: més hores d’estudi, assajos, nervis… Tots, menys el Biel que toca el saxòfon (el saxo com diu ell) i com que hi ha poques obres on toqui aquest instrument, ell tranquil, estudiant al seu ritme, els assaigs amb el seu “grupet”, el “cole”…Clica la imatge i en sabràs més coses:

Un vídeo on també es parla del saxòfon el trobaràs en aquest article: El funcionament de l’oïda.

ACTIVITAT:

[kml_flashembed movie="http://www.csdraveurs.qc.ca/musique/choralies2002/jeux/ct6.swf" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Si en vols saber més coses també pots visitar aquestes adreces:

Blanquerna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *