La situació i els drets de les dones han evolucionat molt al llarg de la història. Molts reptes ja han estat aconseguits gràcies a la reivindicació de la societat en general i els col·lectius feministes, però encara n’hi ha d’altres que queden pendents de conquerir. El proper 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, i resulta una ocasió estupenda per aprofitar i treballar aquest tema a classe amb els teus estudiants.
Tot i que és un tema que s’hauria de treballar de manera transversal i formar part de la rutina diària, podem aprofitar dies com aquest per emfatitzar encara més la seva importància. Una manera interessant de començar pot ser investigant i debatent sobre grans dones que han marcat d’una manera o altra la societat, com l’escriptora i filòsofa anglesa Mary Wollstonecraft.
Cent Grans Dones de la Història. Editorial Cosetània.
Una altra proposta genial pot consistir a fer un recorregut o investigació de la història del feminisme i els seus diferents èxits en el seu propòsit d’assolir la igualtat de gènere: el dret al vot, a l’educació superior, a igualtat jurídica respecte als homes… A més , també pots fer una ullada als recursos que et recomanem per treballar aquest tema a classe.
Pels més petits (de 6 a 12 anys)
- Estereotipis de gènere (Video Pla Local de la dona i igualtat. Blanes)
- Activitats per la per a la coeducació i la igualtat de gènere a l’escola: ctivitats relacionades amb la coeducació i la igualtat a l’aula, introduïdes per una guia de consells bàsics i de bones pràctiques al centre educatiu.
- Contes per la teva igualtat: Quatre vídeo-contes compartits per l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Portugalete que tracten temes tan interessants com l’empatia o el repartiment de les feines domèstiques.
- Les dones als dibuixos animats: Analitza amb els teus alumnes les pel·lícules de ‘Shrek’ i ‘La bella i la bèstia’ des d’una perspectiva de gènere… Audi reinventa la clàssica història infantil en un curtmetratge titulat ‘Per sempre més‘, inspirat aMichèle Mouton, pilot d’Audi i primera dona a guanyar una cursa del Campionat del Món de Ral·lis el 1981. El curt ha estat produït i rodat a Espanya i combina animació 3D i imatge real. Amb ell, la marca busca acabar amb els estereotips de gènere als contes infantils. Segur que arribeu a interessants conclusions!
- La Perspectiva de gènere: recull d’activitats per la coeducació i la igualtat del gènere a l’escola
Per als més grans (de 12 a 16 anys)
- Drets humans, dona i immigració: En aquesta guia trobareu els principals conceptes relacionats amb l’educació intercultural, i la informació necessària per parlar de les dones migrants i els seus drets. Inclou a més una secció d’activitats completa, una selecció de recursos a Internet i una bibliografia bàsica.
- Les dones a l’Antigua Grècia: Generalitat i particularitat (Esparta)
- Igualtat i les Nacions Unides: Un document que recull gran quantitat d’informació i dades actuals que analitzen la situació de la dona al món. Pot ser un bon punt de partida per iniciar un interessant debat a classe. ¡Fes un cop d’ull!
- Dones i interculturalitat: Es tracta d’un imprescindible recurs interactiu sobre la feminització de la pobresa i el fonamental paper social que juguen les dones a les societats africanes, asiàtiques o llatinoamericanes… Conté un mapa conceptual, activitats i avaluació final.
- Analitzem la publicitat: La publicitat influeix cada dia, fins i tot sense adonar-nos-en, en la nostra manera de pensar i, entre altres coses, ens reforça estereotips negatius de gènere. És per això necessari que, des de petits, a
Para los más mayores (de 12 a 16 años)
- Derechos humanos, mujer e inmigración: En esta guía encontrarás los principales conceptos relacionados con la educación intercultural, y la información necesaria para hablar de las mujeres migrantes y sus derechos. Incluye además una completa sección de actividades, una selección de recursos en Internet y una bibliografía básica.
- Igualdad y Naciones Unidas: Un documento que recoge gran cantidad de información y datos actuales que analizan la situación de la mujer en el mundo. Puede ser un buen punto de partida para iniciar un interesante debate en clase. ¡Echa un vistazo!
- Mujeres e interculturalidad: Se trata de un imprescindible recurso interactivo sobre la feminización de la pobreza y el fundamental papel social que juegan las mujeres en las sociedades africanas, asiáticas o latinoamericanas…Contiene un mapa conceptual, actividades y evaluación final.
- Analicemos la publicidad: La publicidad influye cada día, incluso sin darnos cuenta, en nuestra forma de pensar y, entre otras cosas, nos refuerza estereotipos negativos de género. Es por ello necesario que, desde pequeños, aprendamos a realizar un análisis críticos de los anuncios que nos impactan. ¿Empezamos en clase?
Además, te recomendamos echar un vistazo a este artículo del blog del I.E.S Fernando Savater de Jaén (España), donde recopilan un buen número de actividades relacionadas también con este día, todas ellas de gran interés.
Y tú, ¿cómo piensas tratar este tema en tus clases? ¡Comparte tus ideas y propuestas con el resto de la comunidad educativa!