El projecte es va dur a terme amb els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut de Vilafant el mes de gener del 2020. L’experiència va resultar molt satisfactòria ja que els alumnes sempre havien treballat les àrees i volums a la secundària a partir de figures amb les mides ja donades: només havien d’aplicar les fòrmules corresponents per tal de trobar-ne el resultat.
En aquest projecte però, el raonament era invers: quines mides ha de tenir un quadrat/triangle equilàter/hexàgon perquè ocupi una superfície de 25cm2? Com dissenyo això amb el Geogebra? Els alumnes utilitzaven el raonament deductiu i els càlculs necessaris utilitzant per exemple el teorema de Pitàgores per esbrinar-ho.
Pel que fa als volums, els càlculs de cossos geomètrics amb un volum de 25 cm3, van ser una mica més complicats. Després els van dissenyar amb el Tinkercad i els van imprimir en 3D, i com veureu en el vídeo, alguns van cometre errors ;-). Per a fer una comprovació final del volum, els van submergir en un vas de precipitats i van observar el volum d’aigua desplaçada pel cos.
Opinions dels alumnes
Després de contestar el qüestionari d’autoavaluació, el 90% dels alumnes consideren molt positiva aquesta manera de treballar.
Algunes de les seves opinions:
“El que m’ha agradat més ha estat veure com es creen les figures amb el Tinkercad i després com es converteixen en realitat amb la impressora 3D. El que menys m’ha agradat, la presentació, ja que ho veig molt teòric, però és una manera de resumir tot el que hem fet durant aquest temps en un simple Powerpoint.”
“El més interessant, dissenyar en 3D, perquè és entretingut. El menys interessant, posar en pràctica les fòrmules, perquè ens va semblar difícil.”