Padrins lectors

Els alumnes de Cicle Superior de l’Escola Suris són Padrins Lectors dels nens i les nenes de 1r i 2n. Es troben quinzenalment per llegir i comentar diferents lectures que cada parella pot escollir, segons els gustos i el nivell de cada parella.

Es tracta d’una activitat molt motivadora i profitosa. Afavoreix la relació entre iguals, l’aprenentatge cooperatiu i millora la comprensió lectora tant de grans com de petits.

 

Publicat dins de Portada | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Ràdio Uruguay entrevista l’escola Montserrat

El  dia 3  de  febrer  l’ escola  Montserrat  va  ser  entrevistada  per la ràdio uruguaia en el seu programa “El poder de la palabra”. En Ricardo Alcántara (padrí de la nostra biblioteca) va realizar una entrevista amb la ràdio del seu país per parlar  de la  Biblioteca  Escolar  de  la  nostra  escola i  per donar  a  conèixer  les activitats d’animació que fem.

Aqui us deixen l’entrevista i l’article que es va publicar!

Radio Uruguay | El poder de la palabra: diferentes estrategias de promoción de lectura

 

Publicat dins de Infantil, Primària | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Les mares expliquen contes

Com  cada  curs  la  Mati  (una  mama  que  ajuda  a  la  biblioteca)  ha vingut a explicar uns meravellosos contes als alumnes d’Educació Infantil i Cicle Inicial.

Com podeu veure els tenia ben bocabadats amb les seves magnífiques històries. Els nostres alumnes l’esperen sempre amb impaciència i s’ho passen d’allò més bé!!

Gràcies Mati pels teus contes!!!!

Publicat dins de Infantil, Primària | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Visita de l’escriptor Jesús Ballaz

Gràcies al Projecte d’animació a la lectura promogut pel PLOC (Projecte Lector de l’Orfeó Cornellenc), els alumnes i professorat de l’Institut de Cornellà vam tenir l’oportunitat de conèixer l’escriptor Jesús Ballaz, autor navarrès i Premi nacional de traducció entre llengües i de crítica literària entre d’altres, atorgats pel Ministeri de Cultura.

L’oportunitat de poder-lo entrevistar de primera mà fou molt productiva de cara als nostres alumnes perquè van poder aprofundir en l’exerci literari aclarint tots aquells dubtes que les lectures els hi plantejaven, a més d’entendre l’ofici d’escriure, com un ofici on no tan sols intervenen la vocació sinó també  l’esforç de voler incidir  en un mercat literari, on sovint l’ofici d’escriure es veu subestimat i sotmès a les exigències de l’oferta i la demanda en detriment d’una literatura pedagògica de caire més crític i realista.

En aquesta línia l’entrevista va donar lloc a parlar de diversos temes on va quedar clar que la vocació sense esforç i el que és més important,sense missatge, és una lluita perduda i sense sentit, i relacionant aquesta idea amb la psicologia dels seus personatges, l’escriptor va voler remarcar la importància d’escriure sobre els antiherois (o herois de la quotidianitat) com models de vida de superació en alguns casos i com exemple en d’altres del que no hauria de ser.

Aprenem, per tant, de la lectura conscient!

Publicat dins de Portada, Secundària | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Dinamització i recomanació de lectures al MAC

El passat dimecres 25 de gener la Júlia Baena, assessora de les Biblioteques escolars de Cornellà, va realitzar a part del professorat de l’Institut Maria Aurèlia Capmany una sessió de dinamització i recomanació de llibres.

L’activitat va ser molt engrescadora i interessant ja que d’una banda es va mostrar la necessitat de fer saber al nostre alumnat el funcionament bàsic de les Biblioteques, i per una altra es van donar a conèixer les darreres adquisicions i novetats de la Biblioteca del nostre Centre.

Moltes gràcies, Júlia.

Blog de la Biblioteca del MAC

Publicat dins de Portada, Secundària | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Llegir en anglès des de la biblioteca

Durant el mes de Gener l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Joan Miró ha passat per la biblioteca per escollir diversos llibres de lectura de ficció en anglès que han servit per enfortir el coneixement de l’idioma a través històries adaptades al nivell de 1r.

Alguns dels títols escollits van ser:

– Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes . Ed. Oxford Bookworms nivell1

-Leslie Dunkling, The mystery of the Loch Ness Monster. Ed Logman Structural Readers stage , nivell1

-Jeremy Harmer, Elvis Presley, King of rocK

-T. C. Jupp, Rich man, poor man. Ed. Heinemann Educational Books nivell B1

 

Publicat dins de Secundària | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

A 6è hem llegit El Petit Príncep

Els grups de 6è de  l’escola Sant Miquel,  hem llegit el llibre “El petit príncep”. Amb aquesta obra hem reflexionat sobre els valors que l’autor posa de manifest, com el respecte, l’amistat, entusiasme, perseverança, etc.

Primer hem fet una lectura col.lectiva del llibre. A mesura que ens endinsàvem en els capítols, anàvem reflexionant sobre aquests i com podien posar-ho de manifest a la seva vida. També anàvem fent una recopilació de les frases més significatives i el missatge que contenien.

En acabar el llibre, van escollir la frase que més els havia agradat i la van plasmar en un dibuix que decoraria el passadís.

Finalment vam fer un treball en grup que es tractava de fer una segona lectura ràpida del llibre, posar títol a cada capítol i fer un petit resum cada tres capítols. Per acabar, tots van fer una reflexió personal. La majoria van expressar que els havia agradat i que recomanaria el llibre a altres companys/es.

Una activitat per ampliar coneixements va ser buscar informació sobre l’autor, sobre els baobabs o sobre paraules que no coneixien.

Ha estat una bona experiència de lectura!!!

Publicat dins de Portada, Primària | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Visita i booktràiler de Josep Górriz

L’escriptor Josep Górriz ens ha visitat de nou al nostre institut, el Miquel Martí i Pol. Tot l’alumnat de primer d’ESO va passar per la biblioteca i va poder gaudir de la xerrada que realitzà l’escriptor sobre la seva experiència novel·lística. També va llegir de manera  tan magistral diverses redaccions dels seus estudiants,  que més  d’un alumne es va emocionar davant la lectura d’uns textos tan propers. La xerrada va ser una experiència molt enrequidora tant per part de l’alumnat com del mateix escriptor.

Tot l’alumnat de primer d’ESO va llegir-se un dels llibres de la maleta viatgera i havia de realitzar un treball  audiovisual en grup  sobre una de les  lectura. Els estudiants  van realitzar un video sobre algun capítol o van elaborar un booktràiler. Cal destacar el booktràiler sobre el llibre Adéu Cecília de Josep Górriz realitzat  per les alumnes de 1r d’ESO: Ariadna Meca, Sara Andrés i Ingrid Osorio.

Publicat dins de Secundària | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

El Petit Príncep

A l’Escola Suris els pares i les mares venes de tant a tant a explicar-nos contes a la Biblioteca.

Fa unes setmanes va venir una mare a explicar-nos un capítol d’una història fantàstica! El Petit Príncep! El coneixeu?

Resultado de imagen de imatge petit príncep

 

Ens ha explicat tan bé el capítol que ens han agafat moltes ganes de llegir-lo! De moment hem buscat informació sobre el llibre, i ens ha cridat l’atenció que:

El Petit Príncep és un conte en el que el narrador és un aviador que, de resultes d’una avaria del motor del seu avió, ha hagut de fer un aterratge al mig del desert.

L’endemà del seu aterratge forçat, d’una manera inesperada coneix al Petit Príncep. L’aviador sent curiositat per la procedència d’aquesta criatura i dia rere dia, el Petit Príncep li va revelant la seva història a l’aviador:

– El Petit Príncep ve d’un petit asteroide, que compartia amb una flori tres volcans. Però allà va experimentar la solitud i va decidir abandonar el planeta a la recerca de l’amistat. Buscant aquesta amistat recorre diversos planetes, habitats successivament per un rei, un vanitós, un bevedor, un home de negocis, un fanaler, un geògraf … El Petit Príncep no entén el concepte de “serietat” que tenen aquesta “gent gran”i prosseguint la recerca arriba al planeta Terra. És llavors quan entra en contacte amb el aviador, que també patia de solitud. I coneix altres personatges un del quals li regala el seu secret: – “L’essencial és invisible als ulls” –

El narrador, l’aviador, ens explica la històtria de El Petit Príncep, amb totes les reflexions que li provoca,fins que aquest marxa de nou cap el seu planeta.

 El llegirem i ja us explicarem…

Publicat dins de Portada | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

“Palabras de Caramelo”

Els alumnes de 6è han començat la lectura del llibrePalabras de Caramelo de Gonzalo Moure. Aquest llibre ja portem uns quants cursos llegint-lo amb els nostres alumnes i el resultat és espectacular. Desperta en ells sentiments i emocions que de vegades no saben ben bé com expressar. És bonic, però, veure com gaudeixen amb la seva lectura i com s’emocionen quan el llibre arriba al final.

I estem d’enhorabona perquè ens acabem d’enterar que han fet un curt sobre el llibre i està nominat als premis Goya!!!

Tant de bo!!! Gracies Gonzalo per tan magnífica obra!!!

portada-palabras-de-caramelo

 

Publicat dins de Primària | Etiquetat com a , | Deixa un comentari