GRAN TRISTESA

crespon-negro-rf_456861Sentiment esfereïdor en conèixer que un grup d’estudiants alemanys i els seus dos professors, que estaven d’intercanvi amb l’IES Giola de Llinars del Vallès, el  nostre poble veí, i molts altres passatgers, han perdut la vida en l’accident d’avió que va tenir lloc ahir als Alps.

Tota la comunitat de la Tordera acompanya en el sentiment als seus familiars i amics, entre els quals els alumnes d’ESO de l’IES Giola que, com és lògic, han quedat molt afectats per la pèrdua tan gran.

Publicat dins de General | Envia un comentari

CASAL DE SETMANA SANTA

casal setmana santa

Publicat dins de General | Envia un comentari

L’ECLIPSI DES DE LA TORDERA

eclipsi20març2015_2Malhauradament, a causa dels núvols, no es van poder dur a terme totes les activitats previstes amb els nostres alumnes, pels quals es tenien preparats tot de filtres per poder seguir el curs de l’eclipsi.

Aquests dies es produiran canvis en les marees (marea equinoccial). A la Mediterrània no es notarà gaire però, al Cantàbric o a l’Atlàntic, sí. El canvi de nivell del mar pot ser espectacular. Més de catorze metres de diferència a Normandia, al famós mont Saint Michel. Tothom està a l’expectativa. El proper eclipsi solar tindrà lloc, previsiblement, dintre de 18 anys.

primaveraArribada la primavera, el dia és avui tan llarg com la nit. PER ALS JOVENETS DE LA CASA: Clica la flor i podràs fer una simpàtica activitat de llengua.

Publicat dins de General | Envia un comentari

PREMIS BLOGS LA TORDERA 2015

premis blogs logo

Vols triar el millor blog dels alumnes de 4t d’ESO? El guanyador és a les teves mans.

Des d’avui i fins el dijous 26 de març podràs votar el blog que et sembli més ben fet. Tenim 3 finalistes que esperen el veredicte de tots els alumnes, professors, pares i mares del centre. El teu vot és decisiu!

Finalistes:

blog futur blog plats combinats blog gamins     :roll: VOTAR

Publicat dins de General | 5s comentaris

VOLTA CICLISTA A CATALUNYA

volta ciclistaAtenció! La setmana del 23 al 29 de març tindrà lloc la 95a Volta Ciclista a Catalunya i això afectarà al trànsit de Sant Celoni i de Santa Maria de Palautordera. Podeu consultar les dates i hores en què es tallarà el trànsit als diferents municipis clicant la imatge.

Publicat dins de General | Envia un comentari

ECLIPSI SOLAR 20 DE MARÇ DE 2015

Un eclipsi solar ocorre quan la Lluna passa entre el Sol i la Terra, i la Lluna cobreix total o parcialment el Sol en una posició de la Terra.

ECLIPSI 1

Eclipsi total de Sol del 20 de març de 2015

El divendres 20 de març de 2015 es produirà un eclipsi total de Sol visible des de Catalunya. L’eclipsi començarà el seu recorregut a l’Atlàntic Nord, en un punt situat al sud de Grenlàndia, culminant sobre les illes Faroe i passant després per les Illes Svalbard. A la resta d’Europa, l’eclipsi es veurà com a parcial. A Islàndia, Escòcia i Noruega la parcialitat serà superior al 90%. A la Península Ibèrica, el millor lloc per observar-lo serà el nord-oest, on es podrà arribar a observar fins a un 76% d’ocultació.

Recordeu sempre que l’observació del Sol sense prendre les precaucions adequades pot provocar greus lesions en els ulls que poden arribar fins i tot a la pèrdua permanent de la visió.

NO MIREU MAI DIRECTAMENT EL SOL SENSE LA PROTECCIÓ ADEQUADA.

Inici

Màxim

Final

Enfosquiment %

Barcelona

9:11

10:16:50

11:27:36

63,4

Màxim: Moment en què el centre del disc de la Lluna es troba més proper al centre del disc del Sol.
Enfosquiment: Percentatge del Sol cobert per la Lluna.

Mètodes d’observació d’un eclipsi de Sol

La manera més segura de fer-ho és projectant la imatge del Sol a través d’un telescopi sobre una pantalla blanca. Aquesta forma d’observar l’eclipsi ofereix, a més, l’avantatge de permetre l’observació simultània a un grup de persones.

eclipsi 2

Un altre mètode de projecció és l’anomenada cambra obscura. Consisteix a fer servir una caixa allargada a la qual fem les següents operacions: Primer, un petit forat amb una agulla en un extrem (1 en la figura), la zona d’aquest forat es pot folrar prèviament amb paper d’alumini o algun material opac (la zona fosca de la figura). A continuació, a l’extrem oposat, fem un forat més gran (2 en la figura) que cobrim amb paper translúcid (vegetal). La llum entrarà pel forat petit i projectarà la imatge en el paper translúcid. Es pot fer un forat lateral per poder veure fàcilment la imatge que s’ha format.

eclipsi 3

També es pot observar a través d’un telescopi convenientment equipat amb filtres solars de gran qualitat. Si no volem utilitzar un telescopi es pot observar amb ulleres específiques d’observació solar o amb filtres de soldador més foscos (núm.14).

Font: ServiAstro (Universitat de Barcelona)

Dep. de Ciències

Publicat dins de General | Envia un comentari

FANTÀSTICA PARTICIPACIÓ AL XI CERTAMEN NACIONAL DE LECTURA EN VEU ALTA

Meritxell Casado, alumna de 6è de la Tordera, guanyadora en els Quarts de Final del XI Certamen Nacional de Lectura en Veu Alta.

Els nostres alumnes fan un excel·lentíssim paper al Certamen, que s’ha dut a terme aquest divendres 13 de març a l’Institut de Secundària Antoni Cumella de Granollers. Familiars i professors han pogut veure en acció els nostres lectors, representant a la Tordera en les diferents categories i competint amb l’Escola Cervetó, l’Escola Ferrer i Guàrdia, l’Escola Lledoner i l’Escola Pia de Granollers, l’Escola Ginebró de Llinars, l’Escola Sant Gervasi, l’Institut Mollet i l’Institut Vicenç Plantada de Mollet, l’Institut Arquitecte Manuel Raspall de Cardedeu, l’Institut La Roca de La Roca del Vallès, l’Institut Vinyes Velles de Montornès i el SES Can Record de Sant Esteve de Palautordera.

La Meritxell haurà de preparar-se ara per la Semifinal, on competirà amb els alumnes seleccionats als diferents Quarts de final, d’entre els 667 centres que s’han inscrit al concurs.

Et desitgem el millor, Meritxell!! I moltes gràcies a tots els alumnes que s’han preparat per al Certamen, lectors i substituts!!

Publicat dins de General | Envia un comentari

III CERTAMEN LITERARI DE SANT JORDI

Bases del III Certamen de Sant Jordi a la Tordera:st jordi imatge

Data límit de presentació de treballs: 7 d’ abril

Certamen i lliurament de premis: 23 d’abril

Categories:

a. 1r cicle d’ESO

b. 2n cicle d’ESO

 :idea: Cliqueu la imatge per llegir les bases. Us animem a participar-hi!

Publicat dins de General | Envia un comentari

SOBRE LA PREINSCRIPCIÓ

caràtula dossier preinscripció:idea: Clicar el dossier.

Publicat dins de General | Envia un comentari

LA TORDERA A LA GUIA EDUCATIVA 2015 2016

:idea: Cliqueu sobre el text per poder-lo llegir.
guia educativafotos guia

Publicat dins de General | Envia un comentari