Com de llarg és un quilòmetre?

Fa un parell de setmanes vam començar el tema de la longitud. Vam començar dient què voldríem mesurar i amb quins instruments ho podríem fer. El dia següent alguns vam portar cintes mètriques, l’Eric una roda i la Júlia un peu de rei i un micròmetre, i vam mesurar tot el que ens havíem plantejat o quasi tot.
Per esbrinar com de llarg era un quilòmetre vam portar les bicicletes i el comptaquilòmetres. Vam anar pel camí d’Arfa i anàvem marcant a terra amb guix la longitud que recorríem fins que vam arribar al quilòmetre, passat el pont d’Arfa. Ens ho vam passar molt bé!
Laura

Longitud from Escola Els Agols on Vimeo.

RODA DE PREMSA: Recuperem l’aplec de la Trobada i fem una crida per recollir fotografies antigues

Els nens i nenes de 5è i 6è de l’escola els Agols de Montferrer, el curs passat vam començar el projecte l’Escola Adopta un Monument. Vam adoptar l’ermita de la Mare de Déu de la Trobada, perquè és un monument important i estimat per la gent del poble i proper a l’escola, que ens ha permès estudiar la història i els costums del nostre poble.

El curs passat, la nostra tutora, la Maria, ens va explicar que faríem el projecte l’Escola Adopta un Monument.

Primerament vam fer un llistat amb totes les preguntes o curiositats que teníem sobre l’església de la Trobada.

En segon lloc, vam demanar-li al director de les excavacions, el Pep Farràs, que ens vingués a explicar tot el que sabia i havia descobert amb les excavacions.

De mica en mica vam anar resolent quasi totes les preguntes que teníem a la llista i moltes més que ens anaven sorgint.

Per altra banda, i gràcies a les fotografies que ens va portar la gent, vam poder estudiar l’aplec de la Trobada. Però per saber-ne més coses vam anar a entrevistar a diversos veïns del poble que anaven a l’aplec.

Amb tota la informació recollida vam elaborar un dossier i per acabar, vam fer una visita guiada per donar a conèixer a la gent l’església i la seva història.

Com ja hem explicat, aquest curs, el projecte es centrarà en la recuperació de l’aplec de la Trobada, ja que en les entrevistes fetes el curs passat ens van explicar que l’aplec havia canviat molt, en molts aspectes, i ens ho explicaven amb tristesa i nostàlgia. Aquest ha estat el motiu principal que ens ha impulsat a recuperar l’aplec.

Per recuperar l’aplec, primerament vam pensar idees de les activitats que podríem fer, basant-nos en les coses que ens havien explicat a les entrevistes.

Uns dies més tard vam fer una reunió amb els veïns del poble i vam posar en comú les idees que havíem tingut.

Seguidament us expliquem el programa del dia de l’aplec que és el dilluns de Pasqua, aquest any s’escau amb 21 d’abril.

Cap a dos quarts de dotze es començarà fent la processó des de l’església de dalt al poble fins a la Trobada, com es feia antigament. La nostra idea és poder recuperar l’estendard i fer la processó com es feia abans.

Després, a les 12, es farà la missa, que és la única cosa que s’ha mantingut de l’aplec fins avui en dia. Al final d’aquesta, es canten els goigs.

Quan s’acabi la missa, es farà una visita guiada a l’església i després es ballaran sardanes.

Abans de dinar, vindran els caramellaires de Castellciutat a cantar.

Després de dinar, es farà un concurs de mones i tot seguit es farà un segon torn de visita guiada, per si algú no ha pogut venir al matí.

En acabar la visita, hi haurà ball de tarda i inflables pels nens i nenes.

Durant el dia hi haurà paradetes, on no faltarà el carro de gelats del Nazario.

Per altra banda, volem recuperar el rellotge de sol que hi havia a la façana sud de l’església, i per això ens hem posat en contacte amb el Bisbat.

Per poder estudiar millor l’evolució de l’aplec, demanem que tota la gent que tingueu fotografies de l’església o de l’aplec les porteu a l’Escola Els Agols o a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, on seran digitalitzades i retornades als propietaris.

Us agraïm per endavant la vostra col·laboració i us esperem el dia de l’aplec!

Bernat, Júlia, Meritxell, Laura, Eric, Catarina, Sofia i Ashley.

 

FEM PAPER RECICLAT!

El passat dimarts 18 de març els nens i nens de P5 vam fer un taller de paper reciclat.
Vam gaudir molt de tot el procés: primer vam trencar trossets de paper de diari, després hi vam afegir aigua, seguidament ho vam triturar, un cop triturat vam posar la barreja en una reixeta, ho vam escórrer i finalment vam decorar el paper. Que bonic ens ha quedat!!

Els nens i nenes de cicle superior continuen el projecte Adopta un Monument

El curs passat vam iniciar el projecte Adopta un monument, es va adoptar l’església de la Mare de Déu de la Trobada, ermita que se situa a prop de l’escola.
Aquest curs continuem el projecte centrant-nos més en l’aplec de la Trobada, que se celebra el dilluns de Pasqua.

El dilluns 10 de març de 2014 els nens i nenes de cicle superior vam anar a l’església de la Trobada. Un cop allà, els de 6è ens van fer una visita guiada per l’ermita. Ens ho van explicar molt bé malgrat que des del curs passat que no s’ho revisaven.El dia següent els de sisè ens van explicar amb detall com se celebrava l’aplec antigament. Per conèixer més bé l’aplec, vam reescoltar alguna entrevista de les que havíem fet el curs passat a alguns veïns del poble. Després vam parlar sobre com podríem recuperar l’aplec. Vam fer una pluja d’idees individualment, després ho vam posar en comú i vam decidir quines eren les que més ens agradaven per després comentar-les amb els veïns i posar-nos d’acord amb ells.

Tot fent el projecte, algú va dir que per donar a conéixer i anunciar la recuperació de l’aplec, podríem escriure una notícia i enviar-la als mitjans locals. Algú altre va donar la idea d’explicar-ho a la ràdio i així va ser com una companya va proposar de fer una roda de premsa.
Vam escriure a la pissarra tots els mitjans que coneixíem. Vam dir tv3, ràdio Seu, Viure als Pirineus, les Mesures, etc. I vam escriure una notícia per enviar-los. Vam dir que seria bona idea anunciar la campanya de recollida de fotografies de l’aplec o de l’església.
La roda de premsa la farem el dilluns 23 a les 12 del migdia a la plaça de la Trobada.

Divendres vam convocar als veïns dels poble perquè ells també volen recuperar l’aplec. Vam fer una reunió per explicar-los les nostres propostes i posar-les en comú amb les seves. Van vindre la Lorena, la Maria i la Tesi. Gairebé ho havíem pensat tot igual excepte dos idees noves, el partit de futbol i els inflables.

Dimarts havíem demanat cita per anar a parlar amb l’alcalde per explicar-li tot el projecte i demanar els permisos. També li vam demanar ajuda per muntar l’escenari i preveure les zones de pàrquing. Li va semblar tot molt bé.

 

Eric

Dijous Gras

El dia 27 de febrer de 2014 va ser Dijous Gras, festa grossa.

Pel matí vam arribar tots, nosaltres els nens i nenes, però també familiars, mestres i monitors, disfressats a l’escola. Els pares i les mares anaven quasi tots de pallassos i feien molta gràcia. Tot seguit vam anar a fer la rua pel poble. Vam cantar per totes les cases i la gent ens donava patates, olives, fuets, botifarres, ous, fantes…

Vam estar cantant i tocant tot el matí exceptuant l’estona que vam parar per esmorzar xocolata desfeta amb coca a la llar d’infants. Després d’esmorzar vam recórrer tota la part de baix del poble de punta a punta fins que va ser l’hora de dinar. Quan vam arribar a l’escola, els pares i mares ja havien parat les taules a fora, sota el porxo.

Per dinar hi havia pica-pica (patates, olives, fuet, truita de patates…), macarrons fets per la mare de l’Aritz i carn i botifarra a la brasa que coien els pares al moment. De postres maduixes amb sucre! Estava tot boníssim!

Després de dinar vam fer les fotos de grups i vam estar ballant i jugant. Abans de marxar el Carles ens va repartir lacasitos.

El dia de Dijous Gras va ser molt divertit!!!

Dijous Gras 2014 from Escola Els Agols on Vimeo.