Abans de començar a parlar sobre com perceben el món els infants des d’una càmera hem de fer cinc cèntims del com el perceben a ull nu, i en resumides paraules cal dir que en aquestes edats els nens i les nenes perceben el seu entorn des d’una perspectiva global (ple d’estímuls que els dificulta percebre les peculiaritats de les coses) i guiada pels seus interessos.
També hem de tenir en compte que avui dia els alumnes estan força immersos en l’ús de les noves tecnologies i, per tant una càmera digital és una eina que ja no s’utilitza tant i és més usual que un alumnes sigui capaç de dominar millor la càmera d’un mòbil o d’una tableta.
Tenint en compte aquestes idees, a l’hora d’iniciar tasques d’aquest tipus cal que pensem l’objectiu que volem treballar. Tota fotografia pot motivar una activitat posterior a l’aula ja sigui d’expressió verbal, matemàtica o de conceptes.
Quan proposem activitats cal deixar molt clar les consignes (simples i entenedores) per tal que els alumnes siguin capaços d’observar l’entorn amb allò que hem demanat (lletres, nombres, formes, colors, espais…). Es pot demanar als alumnes una foto d’un lloc de l’escola que els agradi o d’un company o inclús una emoció i, a partir d’aquestes podem treballar l’expressió oral, com també els seus gustos i preferències. Altres activitats, com quan demanem que busquin formes o colors en l’edifici, poden permetre fer classificacions segons la consigna donada entre moltes altres activitats.
Pels infants aquestes activitats solen ser molt motivadores, ja que fan ús d’una eina digital a la que, actualment, estan molt acostumats. Normalment, són tasques força lúdiques i de seguida s’engresquen i mostren molta iniciativa.