Definició: la malaltia celíaca és la intolerància permanent a les proteïnes de gluten. Que podem trobar als cereals com:
-
Blat, sègol, l’ordi, triticale, espelta, la farina de civada si esta contaminada per blat.
Magnitud del problema: Afecta a infants i adults i al doble d’homes que dones.
Causa: és desconeguda però les persones que desenvolupament la malaltia presenten factors genètics, ambientals i immunològics.
Conseqüència: l’ingesta de gluten provoca una lesió a les vellositats de l’intestí prim i donarà símptomes greus de malabsorció de nutrients.
Tractament: L’únic tractament és una alimentació estricta sense gluten durant tota la vida.
En l’alimentació s’exclouen els cereals amb gluten i els seus derivats. I es consumiran aliments naturals i frescos com per exemple:
Carn, peix, ous, llet i derivats, oli i greixos, llegums, fruita, hortalisses, tubercles i cereals s/gluten com el blat de moro o l’arròs o el mill o el sorgo.
Un celíac ho és tota la vida però seguint la dieta podrà portar una vida completament normal.
A l’escola o centres educatius: L’alumne celíac només cal que rebi un tracte especial en els àpats i celebracions consumint aliments que no portin gluten i vigilar el moment de l’elaboració de no afegir components amb gluten o utilitzar estris contaminats amb gluten o farines. També és important llegir les etiquetes del aliments envasats i si en l’envàs està representat un espiga de blat taxada podem estar segurs que aquell producte no té gluten.
Associació de pacients celíacs: Disposen de llistes d’aliments comercials amb el contingut o no en gluten que actualitzen periòdicament.
Associació de malalts celíacs de catalunya
Pàgina web: www.celiacscatalunya.org
e-mail programa: unmonpereducar@gmail.com