ENS AGRADARIA QUE CONEIXESSIU DIFERENTS LLOCS DEL NOSTRE POBLE:
El parc de mas Flassià
El passat dimecres vam anar al parc de mas Flassià .Érem la Cinta (la senyoreta de l’ aula d’ acollida), la Denisa,la Lucero l´Anna i jo de l’ escola Sant Iscle. Van venir el Nicolás, la senyoreta d’ acollida i l’Ian del Salvador Espriu vam jugar tots junts en els gronxadors i en el tobogan.
El parc es molt bonic i gran. Té molts arbres però ara no té flors. Jessica Hurtado 5èA
L’església i l’ ajuntament
Vam passar per la plaça de l’església i vam fer fotos , també vam passar per l’ajuntament, és un edifici gran i antic (1874) amb banderes al balcó (la de Vidreres,Catalunya i Espanya).
I ARA UNA FESTA POPULAR : EL RANXO
El dimarts de carnaval celebrem la festa del ranxo.
Es celebra des de fa molts anys. Consisteix en un menjar que es fa en unes peroles al mig de la plaça Lluís Companys . La recepta és la mateixa, però ja veieu que la quantitat de peroles ha canviat molt. Actualment hi ha 27 peroles que bullen des de les 7 del matí. Cap a les 2 ja està a punt. Les autoritats i hereus i pubilles del poble, acompanyats per una banda de música, seran els que feran el “tastet”i ja tothom el podrà anar a buscar.
RANXO
De tots els alumnes de l’Aula d’Acollida del Salvador Espriu només un va assistir al ranxo de Vidreres el dia 24 de febrer del 2009. La majoria no coneixien què era i per això se’ls hi va fer una explicació:
A Vidreres, aquesta població de la Selva, es manté la tradició del ranxo, dins d’una programació de Carnaval molt contemporània i participativa. Per Carnestoltes un dels costums més arrelats són els grans àpats col.lectius, oferts en alguns llocs als pobres, i en d’altres que pren part tota la població, que és possiblement el seu origen correcte. Del ranxo de Vidreres se’n fan 24 peroles de 100 litres cadascuna, amb una recepta a base de botifarra negra i blanca, arròs, patates… una bona escudella, si senyor!En aquest tipus de costum dels àpats col·lectius de Carnaval tothom participa en l’obtenció dels ingredients, que passen a ser comuns i tothom hi té dret. Aquest tipus de menjars tenen el seu origen en cerimònies sagramentals col.lectives anteriors a la cultura romana, sentit que encara mantenim en els grans banquets que efectuem en grans moments de la nostra vida.
A més d’aquesta explicació se’ls hi varen ensenyar fotografies:
Un cop explicat i esbrinar que només un havia assistit en aquest acte ens en va fer l’explicació de com el va viure.
L’alumne és un nen xinès que ha arribat a Vidreres aquest curs:
El ranxo de Vidreres és molt feliç, totes les persones de Vidreres estan a la plaça i s’asseuen al banc. Hi ha música i coses per ballar i hi ha sopa per a menjar. És molt bom, hi ha patata, botifarra, arròs i etc.
M’ho vaig passar una mica bé. Vaig jugar amb en Nicolàs, Jordi de la meva classe, Alan, Narcís.
L’ESCUT DE MAÇANET
Les pomes fan referència a pomerar o plantacions de pomeres. La cabra és la referència clara al noble llinatge dels Cabrera, dit després vescomte de Cabrera, que van intervenir en els afers de Maçanet des de la fundació del poble fins a l’acabament de la dinovena centúria. Les armes dels Cabrera contenien, en camp d’or, una cabra passant de sable.
ESGLÈSIA DE SANT LLORENÇ
Entorn del 1050 a Maçanet es va construir una església romànica dedicada a sant Llorenç.
Des de l’ exterior,a l’absis es pot observar l’empremta de tres èpoques diferents.
A la dreta de l’edifici es troba la sagristia del segle XVII, restaurada recentment.
CASTELL DE TORCAFALLÓ
-
- Es va construir l’any 1.080 ara fa 911 anys. Era una torre de vigilància i també hi va viure una guarnició de soldats. No se sap d’o ve el nom
- Es va reformar l’any 1.988.
- Està situada al turó de sant Jordi.
- la campana es diu Montserrat.
- Per sant Jordi es fa una festa i aixequen la bandera de Catalunya.
LA TORRE DE MARATA
- És un edifici antic de 1.187. la Torre servia per vigilar i comunicar-se
Es va cremar l’any 1925 i va perdre el pis de dalt i la teulada. Es a les a fores del poble prop de l’urbanització Residencial Park. Hi viu gent
Hi ha un llac petit amb ànecs
FEBRER:
Us presentem petits indrets de Tossa de Mar
[slideshare id=1233539&doc=tossa-090401101211-phpapp01]
GENER:
Volem compartir amb tots vosaltres una de les tradicions del nostre poble. Aquest dies de Gener hem estat treballat el pelegrí, fa prop de sis-cents anys que durà la tradicció … si vols conèixer la història podeu veure aquests vídeos:
Sortida del pelegrí
Arribada del pelegrí